ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Οι κρίσεις μπορούν να δημιουργούν και ευκαιρίες»

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Οι κρίσεις μπορούν να δημιουργούν και ευκαιρίες»

Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό συνάγεται από μια σωστή διαχείριση της κρίσης καθώς χωρίς σωστή διαχείριση της κρίσης δεν υπάρχει ευκαιρία και πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα.

Σε ομιλία του στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Το σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό πορτραίτο της κυπριακής κοινωνίας» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την Διπλωματική του Ακαδημία και το Ινστιτούτο Έρευνας Προμηθέας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αν μελετήσουμε την περίπτωση των κρίσεων στην Κύπρο, πρέπει να δεχτούμε πως επιδρούν καταλυτικά, όχι απλώς στις διαπραγματεύσεις, αλλά γενικά στις εξελίξεις στο Κυπριακό. 

 Στην ομιλία του με θέμα «Οι κρίσεις στην Κύπρο και οι επιδράσεις στο πολιτικό σύστημα και στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα», ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις συζητείται η  οικονομική πτυχή της λύσης, λόγω ακριβώς της κρίσης του 2013.

Αυτό, είπε, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι σε συζητήσεις του με τον κόσμο σε διάφορες εκδηλώσεις για το Κυπριακό τα ερωτήματα του κόσμου επικεντρώνονται σε θέματα της οικονομικής πτυχής και της λειτουργικότητας της λύσης.

‘Στο παρελθόν τα θέματα αυτά δεν ήταν οι προτεραιότητες. Πριν 10 χρόνια το ερώτημα θα ήταν για τους έποικους αλλά όχι για την οικονομική πτυχή της λύσης’ είπε. 

Υπενθύμισε επίσης ότι άρθρα στον κυπριακό Τύπο μετά τα γεγονότα του Μαρτίου το 2013 έκαναν λόγο για επιβολή λύσης λόγω της ασθενούς οικονομικής κατάσταση στην Κύπρο.

Σημείωσε επίσης ότι οι κρίσεις στην Κύπρο επιδρούν και στο πολιτικό σύστημα και είπε ότι τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκε ότι η οικονομική κρίση έσπρωξε στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα, διαπλοκές και σκάνδαλα που κρύβονταν κάτω από το χαλί επί δεκαετίες.

Πρόσθεσε ότι η κοινωνία απαξίωσε την πολιτική σε τέτοιο βαθμό που είδαμε πρωτόγνωρα ποσοστά αποχής από τις εκλογές σε μια κοινωνία τόσο πολιτικοποιημένη, όπως ήταν η κυπριακή.

«Είδαμε για πρώτη φορά τόσο στις βουλευτικές, όσο και στις δημοτικές εκλογές, τα κόμματα να δυσκολεύονται ακόμα και να προσεγγίσουν υποψηφίους που θα έκαναν την διαφορά και την θετική εντύπωση στην κοινωνία έτσι ώστε να αποφασίσει να συμμετάσχει στις εκλογές» ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι οι πολίτες προβληματίζονται σοβαρά αν αξίζει να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για αρνητικότατη εξέλιξη και στην ουσία βρισκόμαστε ενώπιον μιας από τις σημαντικότερες κρίσεις στην κυπριακή πολιτική ζωή με την αναφορά σε δημοκρατικό έλλειμμα να γίνεται πλέον πολύ σχετική» είπε, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την κρίση αξιοπιστίας.

Τόνισε ότι όσοι εμπλέκονται στη δημόσια ζωή του τόπου (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, ανεξάρτητοι θεσμοί, λειτουργοί ΜΜΕ, κ.ά.) έχουν ευθύνη για την κρίση και θα πρέπει, χωρίς χρονοτριβή, να πράξουν τα δέοντα, να αξιοποιήσουν την κρίση για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της.

 «Ενας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν θα είναι και το να μάθουμε να συζητούμε με συγκεκριμένα επιχειρήματα, να τολμούμε να συμφωνούμε, να διαφωνούμε, να ασκούμε κριτική ο ένας στον άλλο, κριτική η οποία να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και σε καμία απολύτως περίπτωση να είναι λαϊκίστικη, αβασάνιστη και να αποσκοπεί να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες. Δεν πειράζει αν διαφωνούμε. Οφείλουμε όμως να το κάνουμε με σεβασμό ο ένας προς τον άλλο και πάνω από όλα με σεβασμό προς την κοινωνία στην οποία απευθύνεται ο δημόσιος μας λόγος» ανέφερε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, «η κριτική της «ατάκας» και η πολιτική των συνθημάτων θεωρώ ότι στέλνει στην κοινωνία το μήνυμα ότι δεν μάθαμε, δεν έχουμε παραδειγματιστεί από την κρίση. Η μετά την κρίση πολιτική σκηνή απαιτεί σοβαρότητα, χαμηλούς τόνους και πράξεις που θα φέρουν αποτελέσματα που θα νιώσει ο κόσμος».

«Ο στόχος της συνεννόησης, της αποδοχής και της εκτίμησης της διαφορετικής άποψης και προσέγγισης, του ελεύθερου διαλόγου, του μειλίχιου λόγου, των επιχειρημάτων και της μη ύπαρξης χώρου για κραυγές, της υπευθυνότητας, του μη υπονομευτικού και διχαστικού κλίματος, χωρίς αφορισμούς, χωρίς συκοφάντηση είναι χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διέπουν τον δημόσιο μας λόγο. Μόνο έτσι η κρίση θα αποδειχθεί και ως ευκαιρία», είπε.

Δίδοντας θετικό τόνο στην ομιλία του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η οικονομική κρίση έτυχε σε μεγάλο βαθμό και αξιοποίησης, ορθής διαχείρισης και πρόσφερε και λύσεις.

«Από την οικονομική κρίση αναδύθηκε η ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος της κυπριακής οικονομίας. Επήλθε ο εκσυγχρονισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, απαλλάγηκε η χώρα από παθογένειες του παρελθόντος, εξυγιάνθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Κύπρου. Όλα όσα ανέφερα δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι ξεπεράσαμε την κρίση. Χρειάζεται πολλή δουλειά και πάνω από όλα συλλογική προσπάθεια την οποία απαιτεί η κοινωνία μας που, απόλυτα δικαιολογημένα, δεν είναι πλέον τόσο ανεκτική μαζί μας όπως ήταν στο παρελθόν» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Εξάλλου, στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας, Γιαννάκης Κολοκασίδης είπε ότι το συνέδριο θα ασχοληθεί με τις σχέσεις μεταξύ οικονομίας, κοινωνίας και πολιτικής, έτσι όπως αυτές αλληλοεπιδρούν σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και ανέφερε ότι πολλές από τις εισηγήσεις που θα κατατεθούν προέρχονται από νέους ερευνητές και ακαδημαϊκούς κάτι που χαιρέτισε.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αντιπρύτανης Ερευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελάς, είπε ότι η διαδικασία εξόδου από τον λαβύρινθο της κρίσης δεν πρέπει να αφεθεί εξολοκλήρου στις πολιτικές δυνάμεις αλλά χρειάζεται να στηριχθεί και στη συμβολή των κοινωνικών δυνάμεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που έχουν να διαδραματίσουν εξίσου σημαντικό και καθοριστικό ρόλο. 

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top