ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποφασισμένη να προχωρήσει με το ΓεΣΥ η Επιτροπή Υγείας – Στην Ολομέλεια εντός Ιουνίου τα νομοσχέδια

Αποφασισμένη να προχωρήσει με το ΓεΣΥ η Επιτροπή Υγείας – Στην Ολομέλεια εντός Ιουνίου τα νομοσχέδια

Αποφασισμένη να προχωρήσει με τα όσα αφορούν την προώθηση των νομοσχεδίων του ΓεΣΥ στην Ολομέλεια της Βουλής φαίνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Σε συνεδρία της την Πέμπτη 18/5 η Επιτροπή συζήτησε τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ με τον Πρόεδρό της Κώστα Κωνσταντίνου να δηλώνει μετά το πέρας της συνεδρίας ότι η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για προώθηση και εφαρμογή του ΓεΣΥ με οδηγίες προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος κατέθεσε τα νομοσχέδια αυτονόμησης, ΓεΣΥ και τους κανονισμούς για τα εργασιακά, έχει προχωρήσει σε βαθμό αρκούντως ικανοποιητικό και πως μέσα από την αποδοχή και τη συνεννόηση που έχει γίνει με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όπως διαφάνηκε και από το σημερινό διάλογο, εντός Ιουνίου τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.
 
«Είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις εξέλιξη που δίνει δικαιώματα και προσδοκίες στους πολίτες και στους ασθενείς, μέσα από μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έλειπε από τον τόπο μας, το ΓεΣΥ να τεθεί στη διάθεση των πολιτών» σημείωσε.
 
Σε ερώτηση σε σχέση με τοποθέτηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών εντός της συνεδρίας ότι η συνεισφορά 4,7% του κράτους ίσως και να μην συμβαδίζει με τα δημοσιονομικά του κράτους, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η λειτουργός του ΥΠΟΙΚ εξέφρασε μια άποψη και πως την πολιτική της Κυβέρνησης την εκφράζει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε δίνοντας εντολές και οδηγίες στον Υπουργό Υγείας. Και πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης έκανε ωστόσο λόγο για νέα υπονομευτική προσπάθεια από τον Υπουργό Οικονομικών σε βάρος του ΓεΣΥ. «Είναι λυπηρό, είναι τραγικό αλλά κυρίως είναι παράδοξο, η αντιπολίτευση, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, να προχωρεί σε σημαντικές υπερβάσεις σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η μεταρρύθμιση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από δικής τους πλευράς επίσης να προχωρούν σε σημαντικές υπερβάσεις αλλά μέχρι αυτή την ώρα στο παρά ένα να βλέπουμε τμήματα του κυβερνητικού σχήματος αλλά και την ηγεσία του ΔΗΣΥ να συνεχίζουν να προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτή την τόσο σημαντική και αναγκαία μεταρρύθμιση για την κοινωνία και τους ασθενείς» ανέφερε.
 
«Επιτέλους θα πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη στάση» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας.
 
Κάλεσε τέλος όλους να σεβαστούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί και η οποία απαιτεί, όπως είπε, να προχωρήσουμε με τα συμφωνηθέντα όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί ομόφωνα από το 2001 και έχουν επαναβεβαιωθεί στις δύο συσκέψεις στο Προεδρικό πέρσι το καλοκαίρι.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα της όσο το δυνατό γρηγορότερης εφαρμογής του ΓεΣΥ, «αλλά ενός ΓεΣΥ», όπως πρόσθεσε, «που να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλους τους πολίτες σε ολόκληρη την επικράτεια και πολύ περισσότερο σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν την υγεία τους με άλλους τρόπους».
 
Και πρόσθεσε ότι οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι τεράστιες.
 
Διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της η ΕΔΕΚ «θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για υλοποίηση του ΓεΣΥ», κάνοντας ωστόσο λόγο για παλινδρομήσεις και αμφιταλαντεύσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης αλλά και έλλειψη συγκροτημένης και ολοκληρωμένης άποψης για το πως σταδιακά θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, κάτι που δημιουργεί πρόσθετες και μεγάλες ανησυχίες.
 
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε ότι η ΟΕΒ ζήτησε από τη Βουλή όπως μεριμνήσει έτσι ώστε να μην αρχίσουν οι εισφορές στο ΓεΣΥ προτού βεβαιωθεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων ότι έχει γίνει πραγματική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα ανοίξουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο που δεν θα κλείνει εύκολα.
 
Είπε ακόμη ότι η ΟΕΒ εισηγήθηκε επίσης να γίνει ρύθμιση στα νομοσχέδια ώστε να μπορούν όσοι το επιθυμούν να διατηρήσουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές καλύψεις για μια περίοδο 3 ετών έτσι ώστε «να μην βρεθούμε με ένα μετέωρο βήμα όταν αρχίσει να υλοποιείται το ΓεΣΥ».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top