Κάτω από τα ερείπια στη Βρίσα είναι θαμμένα και απολιθώματα εκατομμυρίων χρόνων, και άλλα εκθέματα του μοναδικού παλαιοντολογικού μουσείου του χωριού.
Μία από τις παράπλευρες απώλειες του ισχυρού σεισμού της 12ης Ιουνίου, που σχεδόν ισοπέδωσε το χωριό Βρίσα της Λέσβου, ήταν και οι τεράστιες ζημιές που υπέστη το παράρτημα του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο ιστορικό κτίριο του παλαιού παρθεναγωγείου του χωριού.
Σήμερα το κτίριο ελέγχθηκε από ειδικό κλιμάκιο μηχανικών, οι οποίοι το χαρακτήρισαν «κίτρινο», δηλαδή επισκευάσιμο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Όμως τα εκθέματα του μουσείου, απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από εκατομμύρια χρόνια, έχουν υποστεί καταστροφές, καθώς βρίσκονται θαμμένα κάτω από κεραμίδια και σοβάδες.
Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1999. Περιλαμβάνει απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας, καθώς και τμήμα βοτανικής με μοναδική αξία όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις