ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Βουλής: Η Κύπρος να προετοιμαστεί για να εισέλθει στη νέα εποχή

Πρόεδρος Βουλής: Η Κύπρος να προετοιμαστεί για να εισέλθει στη νέα εποχή

Στις προοπτικές αλλά και προκλήσεις που δημιουργούνται στα πλαίσια της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, αναφέρθηκε την Πέμπτη 22/6 ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη η Κύπρος να προετοιμαστεί για να εισέλθει στη νέα εποχή.

Μιλώντας την Πέμπτη κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου της Βουλής «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι», στη Λευκωσία, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μιας επανάστασης, μιας ανάπτυξης, μιας εξέλιξης που αλλάζει ριζικά και με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον τρόπο που εργαζόμαστε, που ζούμε, που επικοινωνούμε».
 
Πρόσθεσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών και στοχεύει με την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου, στην έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς.
 
Παρατήρησε εξάλλου ότι παρά τις ραγδαίες εξελίξεις, απουσιάζει η πλήρης ενημέρωση και κατανόηση, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα, των ζητημάτων που προκύπτουν.
 
Διερωτήθηκε παράλληλα αν η Κύπρος είναι έτοιμη να εισέλθει στη νέα εποχή. «Η νέα επανάσταση θα είναι “ασυγκράτητη” και επιβάλλεται όλοι οι τομείς και φορείς της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα» είπε.
 
Αναφέρθηκε στις επικείμενες αλλαγές, λέγοντας ότι η σύζευξη των τεχνολογιών επικοινωνίας με την παραγωγή αγαθών και την παροχή υπηρεσιών θα οδηγήσει στην πλήρη αυτοματοποίηση και ρομποτοποίηση.  «Αφού λοιπόν τα “έξυπνα” μηχανήματα θα αναλάβουν τις εργασίες ρουτίνας, κύμα ανεργίας θα πλήξει τους κλάδους ανειδίκευτου  προσωπικού» όπως και τα γραφειακά επαγγέλματα και τους κλάδους διοικητικών υπηρεσιών, παράλληλα όμως αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της επιστήμης των υπολογιστών, της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής, της βιολογίας. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, απαιτείται ενημέρωση των εργαζομένων για τις νέες απαιτήσεις, αλλά και για τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, αναπροσαρμογή του παρεχόμενου επαγγελματικού προσανατολισμού και αντιμετώπιση του τεχνολογικού αναλφαβητισμού.
 
Επίσης, μίλησε για τα ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Όλα τα σημαντικά επιτεύγματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί στα πλαίσια της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης αδιαμφισβήτητα θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες», όμως «μπορεί να οδηγήσουν στην  περιθωριοποίηση ορισμένων ομάδων, στην εκ νέου φτωχοποίηση των αναπτυσσόμενων χωρών, στη διόγκωση της ανισότητας, στη δημιουργία νέων προβλημάτων για την ασφάλεια και στην υποβάθμιση των ανθρώπινων σχέσεων» είπε.
 
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι απαιτείται συνεργασία και σύμπνοια όλων για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου θέματος, καθώς στόχος είναι η διαμόρφωση ενός μέλλοντος, στον οποίο θα μπαίνει πάντοτε μπροστά ο άνθρωπος.

Προλογίζοντας τον Πρόεδρο της Βουλής, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε ότι το συνέδριο υπήρξε ουσιαστικά η υλοποίηση μιας ιδέας του ιδίου του κ. Συλλούρη, ο οποίος εξήγγειλε την πρόθεσή του για δημιουργία συνθηκών συνεργασίας και ουσιαστικού διαλόγου του Κοινοβουλίου με τους θεσμούς και την κοινωνία όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιούνιο του 2016.
 
Έκανε επίσης λόγο για μια γόνιμη συζήτηση αναφορικά με το αντικείμενο του συνεδρίου, ενώ πρόσθεσε ότι η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση διανοίγει τεράστιες δυνατότητες, αλλά και ενέχει επικίνδυνες ατραπούς σε παγκόσμια κλίμακα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top