ΠΑΡΑ-THEMA

«Να πεθάνει ο Χριστόφιας»

«Να πεθάνει ο Χριστόφιας»

Η έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας αφού 13 συνάνθρωποι μας εν καιρώ ειρήνης έχασαν άδικα τη ζωή τους. Τραγωδία, όμως ήταν κι αυτό που ακολούθησε της φονικής έκρηξης μέσα στην ίδια την κυπριακή κοινωνία.

Ο διχασμός, ο θυμός, η αδικία κι ο φανατισμός κτύπησε ξανά την πόρτα του νησιού λίγες μόλις μέρες πριν τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής του ‘74. Επέτειοι που ανέκαθεν διαχώριζαν τον λαό σε καλούς και κακούς, δεξιούς και αριστερούς, Γριβικούς και Μακαριακούς, ΕΟΚΑβητατζίδες και αντιστασιακούς. Το Μαρί δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θεωρήθηκε από το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης και του πολιτικού συστήματος ως ο κύριος υπαίτιος για την φονική έκρηξη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από την καταδίκη όσων εύχονταν να πεθάνει ο Χριστόφιας ως την κατάρα να αποβιώσει, υπάρχει μεγάλη διαφορά… Η άποψη αυτή ενδυναμώθηκε μετά και από το πόρισμα καταπέλτης κατά του ιδίου του Δημήτρη Χριστόφια από τον νομικό Πόλυ Πολυβίου, τον οποίο ο ίδιος ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διορίσει κι όπως δήλωνε τον εμπιστευόταν απόλυτα. Η αντίδραση όμως του ΑΚΕΛ και κατ΄ επέκταση του ίδιου του Προέδρου να απορρίψουν το πόρισμα φούντωσαν ακόμη περισσότερο την διχόνοια μέσα στην κοινωνία. Μερικά συνθήματα που κυριαρχούσαν έξω από το Προεδρικό και τις ποδοσφαιρικές κερκίδες εκείνη την εποχή ήταν το «δολοφόνε Χριστόφια» και το «να πεθάνει ο Χριστόφιας». Συνθήματα, όμως, που έπληξαν ακόμη περισσότερο το κύρος της Δημοκρατίας.  Στην αντίπερα όχθη οι οπαδοί και τα στελέχη του ΑΚΕΛ έκαναν λόγο για προσπάθεια νέου πολιτικού  πραξικοπήματος εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία  όπως ισχυρίζονταν υποκινούσε και μερίδα των αγανακτισμένων. Κάποια επεισόδια, μάλιστα, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, διασυνδέθηκαν από υποστηριχτές του ΑΚΕΛ ακόμη και με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με το ΔΗΚΟ να είχε αποχωρήσει σχεδόν από την πρώτη στιγμή μετά την έκρηξη, ο Νίκος Αναστασιάδης ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε ευθέως και επίσημα την παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια και την προκήρυξη έκτακτων εκλογών, αίτημα που ποτέ δεν έκανε αποδεκτό η κυβέρνηση του  ΑΚΕΛ. Το Μαρί μονοπωλούσε τις πολιτικές συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα αρκετούς μήνες και θεωρήθηκε ως ένας από τους κύριους λόγους που ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν επαναδιεκδίκησε την Προεδρία της Δημοκρατίας μαζί με την κατάρρευση ασφαλώς της οικονομίας. Γυρίζοντας το βλέμμα έξι χρόνια πίσω, τα γιατί παραμένουν αναπάντητα, οι συγγενείς των θυμάτων δηλώνουν αδικαίωτοι και το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν μάθαμε ως κράτος ως Πολιτεία αλλά και ως κοινωνία από τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Απάντηση δεν υπάρχει παρά μόνο η ευχή... Τ.Χ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θάνατος 24χρονου: Οι ισχυρισμοί των αστυνομικών και οι ανησυχίες περί συγκάλυψης - Δείτε βίντεο

• Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα €11.1 εκατομμύρια

• Δύσκολες ώρες για Μαυρίκιο Μαυρικίου και Ιλάειρα Ζήση - «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ…»

• Οι 25 εξαιρετικές τηλεοπτικές σειρές για το 2025 - Τι καλό περιμένουμε από Netflix, Hulu, Apple, HBO, Disney, Max

• Eurovision 2025: Θα αποκλειστεί η συμμετοχή του Ανδρέα Γεωργίου με τον Θάνο Λάμπρου; - Πώς απαντά η ΕΡΤ

• Αξίζει τελικά η νέα σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix; - Δείτε trailer



Υπουργικό στο Τρόοδος: Καθορίστηκαν οι προτεραιότητες για το 2025 - Στις 29 Ιανουαρίου οι ανακοινώσεις από ΠτΔ

Υπουργικό στο Τρόοδος: Καθορίστηκαν οι προτεραιότητες για το 2025 - Στις 29 Ιανουαρίου οι ανακοινώσεις από ΠτΔ

Ολοκληρώθηκε ο απόγευμα της Κυριακής η ολοήμερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Προεδρική Κατοικία στο Τρόοδος, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top