ΚΟΣΜΟΣ

Επικριτικός για τη «σιωπή» των ΗΠΑ στο θέμα των εποικισμών ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής

Επικριτικός για τη «σιωπή» των ΗΠΑ στο θέμα των εποικισμών ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής

H σιωπή της Κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με την εξάπλωση των εποικισμών και η αποτυχία της να υποστηρίξει τη λύση δύο κρατών ενθαρρύνει τις ισραηλινές πολιτικές του «απαρτχάιντ», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ.

«Το γεγονός ότι η διοίκηση των ΗΠΑ δεν διακήρυξε ότι ο τελικός στόχος της ειρηνευτικής διαδικασίας είναι η επίτευξη δύο κρατών στη βάση των συνόρων του 1967 και η σιωπή της αναφορικά με την εντατικοποίηση των ισραηλινών αποικιακών εποικιστικών δραστηριοτήτων ερμηνεύονται από την ισραηλινή Κυβέρνηση ως μια ευκαιρία να καταστραφεί η λύση των δύο κρατών και να αντικατασταθεί με ένα κράτος με δύο συστήματα» είπε ο Ερεκάτ. «Αυτό είναι που κάνει η ισραηλινή Κυβέρνηση επί του εδάφους δια μέσου των πολιτικών της» συνέχισε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σύστημα ισοδυναμεί με «απαρτχάιντ». Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν παγώσει από το 2014. Η Κυβέρνηση Τραμπ, περιλαμβανομένου του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ, επεδίωξε την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για ένα νέο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο Ερεκάτ, που είναι επίσης ο ΓΓ του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, ανέφερε πως αυτό που εκλαμβάνεται ως σιωπή εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς αποτελεί «εμπόδιο» για τις συνομιλίες. Οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων ζητημάτων στην διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Το Ισραήλ κατέλαβε τις περιοχές το 1967, μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από την διεθνή κοινότητα. Σήμερα περισσότερες από 600 χιλιάδες Ισραηλινών ζουν σε εποικισμούς. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διακήρυξε ότι όλοι οι εποικισμοί είναι παράνομοι, μετά την απόφαση του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μην θέσει βέτο. Από τότε που ο Τραμπ ήρθε στην εξουσία, ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση από την Ουάσιγκτον στην ανακοίνωση του Ισραήλ για την κατασκευή χιλιάδων νέων κατοικιών στους εποικισμούς. Ο Πρόεδρος Τραμπ απομακρύνθηκε επίσης από την εδώ και δεκαετίες εκπεφρασμένη αμερικανική υποστήριξη προς την λύση των δύο κρατών, λέγοντας τον Φεβρουάριο ότι ήταν ευτυχής είτε με τη λύση ενός είτε δύο κρατών, εφόσον το επιθυμούσαν τα δύο μέρη. Αμερικανοί διαπραγματευτές δεν έχουν στηρίξει δημόσια τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μετά από συναντήσεις που είχαν με τις δύο πλευρές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top