Διαβάστε αναλυτικά, γιατί ο Παναθηναϊκός διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο για την αδειοδότηση του…
Η ΕΠΟ σε συμφωνία με τη Σούπερ Λίγκα δεν ενεργοποίησε το άρθρο 52 του κανονισμού αδειοδότησης περί «ελέγχου βιωσιμότητας» των ΠΑΕ που έχουν αρνητική καθαρή θέση, όμως η ποινή του υποβιβασμού για τις ΠΑΕ που δεν θα πάρουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών διατηρήθηκε και φέτος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός, που εμφανίζεται να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα πρέπει να αποδείξει ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή σε ποδοσφαιριστές κ.α. με τους οποίους σύναψε σύμβαση συνεργασίας μέχρι το τέλος του 2017.
Επομένως για τους «πράσινους» λόγω του ότι οι προσφυγές πέφτουν σα βροχή, αρχίζει μια κρίσιμη περίοδος που θα κρίνει την συνέχιση της παραμονής τους στη Σούπερ Λίγκα.
Στον κανονισμό αδειοδότησης, αναφέρονται τα εξής: H υποψήφια προς αδειοδότηση ΠΑΕ θα πρέπει να αποδείξει ότι μέχρι τις 31/3/2018 δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες ομάδες ως αποτέλεσμα μεταγραφών που προέκυψαν πριν από τις 31/12/2017.
Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους στην ΠΑΕ και για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης / φορολογικές αρχές «ως αποτέλεσμα συμβατικών ή νομικών υποχρεώσεων». Ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί σύμφωνα με τους συμφωνηθέντες όρους.
Ειδικότερα, ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι οφειλές που η υπό αδειοδότηση ΠΑΕ δεν μπορεί να αποδείξει ότι εξόφλησε μέχρι τις 31/3/2018, είτε πλήρως, είτε έχοντας συνάψει συμφωνία με τον πιστωτή ο οποίος εγγράφως την έχει αποδεχθεί.
Επίσης η υπό αδειοδότηση ΠΑΕ μπορεί να εγείρει νομικές αξιώσεις με τις οποίες προσβάλει την υποχρέωση εν σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σε αυτήν την περίπτωση αν τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ κρίνουν ότι οι νομικές αξιώσεις γίνονται προκειμένου να παρέλθουν οι καταληκτικές ημερομηνίες το σχετικό ποσό θα συνεχίσει να θεωρείται ληξιπρόθεσμη οφειλή.
Ο έλεγχος βιωσιμότητας
Με βάση το άρθρο 52 του κανονισμού αδειοδότησης, όπως είναι διατυπωμένος σήμερα, οι ΠΑΕ που έχουν παραβιάσει είτε τον δείκτη της «βιώσιμης επιχείρησης» είτε τον δείκτη της «αρνητικής καθαρής θέσης», θα έπρεπε να μπουν σε καθεστώς «ελέγχου βιωσιμότητας».
Δηλαδή, θα έπρεπε, προκειμένου να αδειοδοτηθούν, να υποβάλουν ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις στις οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνονται ο ισολογισμός, η κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης, η κατάσταση ταμειακών ροών.
Επίσης, θα έπρεπε να προσκομίσουν χρηματοοικονομικές καταστάσεις ενδιάμεσης περιόδου, όπως καταστάσεις ταμειακών ροών τριμήνου, οι οποίες θα συγκρίνονταν με τις αντίστοιχες περυσινές.
Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις είχαν περιληφθεί από πέρυσι στον κανονισμό αδειοδότησης, όμως η εφαρμογή τους ανεστάλη για ένα έτος έπειτα από αίτημα της Σούπερ Λίγκας, που έκανε δεκτό η τότε διοίκηση της ομοσπονδίας, επειδή, όπως υποστήριζε η Λίγκα δεν υπήρχε αρκετός χρόνος προετοιμασίας για τις ΠΑΕ.
Φέτος αποφασίστηκε, πάλι έπειτα από αίτημα της Σούπερ Λίγκας, η περαιτέρω αναστολή ισχύος του εν λόγω άρθρου, επειδή, όπως ειπώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του συνεταιρισμού, Βασίλη Γκαγκάτση, θα υπάρξουν ομάδες που θα κινδυνεύσουν με υποβιβασμό.
Πηγή: sdna.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις