ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τζο Λόου: O τρόπος που κατάφερε να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο - Ζήτησε τη βοήθεια ξένης εταιρείας

Τζο Λόου: O τρόπος που κατάφερε να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο - Ζήτησε τη βοήθεια ξένης εταιρείας

Δημοσιογραφική έρευνα για τον τρόπο αγοράς κατοικίας και απόκτησης διαβατηρίου από τον Τζο Λόου.


Ο καταζητούμενος Μαλαισιανός χρηματιστής Τζο Λόου ζήτησε τη βοήθεια εταιρείας που ειδικεύεται στην απόκτηση ξένων διαβατηρίων για τους πελάτες της ώστε να αγοράσει το «χρυσό διαβατήριο» της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας της οργάνωσης Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Sarawak Report από τη Μαλαισία. Πάντως, η λονδρέζικη εταιρεία που κατονομάζεται στην έρευνα, διαψεύδει ότι δέχθηκε ως πελάτη της τον κ. Λόου.

Το πόρισμα της έρευνας δημοσιεύθηκε στην αρχή της εβδομάδας και αναδεικνύεται από τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στα βασικά της σημεία, η έρευνα αναφέρει ότι εταιρεία του Λονδίνου συνεργάστηκε με τον Τζο Λόου παρά το ότι είχε αναγνωριστεί ως πρόσωπο πολιτικά εκτεθειμένο.

Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποίησε κυπριακή λογιστική εταιρεία ως διαμεσολαβητή για την αγορά οικοπέδου και την κατασκευή πολυτελούς κατοικίας αξίας περίπου 6 εκ. ευρώ από τον Μαλαισιανό χρηματιστή στην Αγία Νάπα, με σκοπό την απόκτηση του κυπριακού και κατ’ επέκταση κοινοτικού διαβατηρίου.

Η συναλλαγή έγινε με την εμπλοκή εικονικών εταιρειών και εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες απόκρυψης των πραγματικών ιδιοκτητών.

Αναφέρεται επίσης ότι τρεις συνεργάτες του Τζο Λόου επίσης έκαναν αίτηση για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας περίπου την ίδια περίοδο και δήλωσαν ως κατοικία κυπριακές διευθύνσεις κοντά σε εκείνη του χρηματιστή. Η δημοσιογραφική ομάδα του OCCRP παραθέτει δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή ότι κανένας εξ αυτών δεν απέκτησε το κυπριακό διαβατήριο.

Η λονδρέζικη εταιρεία που κατονομάζεται στην έρευνα, διαψεύδει ότι δέχθηκε ως πελάτη της τον κ. Λόου, ισχυριζόμενη ότι τον παρέπεμψε σε άλλη εταιρεία.

Οι δημοσιογράφοι, ωστόσο, επικαλούνται συμβόλαιο μεταξύ των δύο με ημερομηνία 7 Μαΐου 2015 και τιμολόγια από την εταιρεία του Λονδίνου προς εταιρείες στην Κύπρο τα οποία σχετίζονται με τις κινήσεις του καταζητούμενου χρηματιστή αναφορικά με το διαβατήριο εκείνη τη χρονιά.

Το Νοέμβριο του 2016, πέντε μήνες μετά από τις κατηγορίες σε βάρος του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Τζο Λόου εμφανίζεται να ζητά ξανά τη βοήθεια την εν λόγω εταιρείας για την αγορά μεγαλύτερου ακινήτου στην Αγία Νάπα, ακυρώνοντας το συμβόλαιο της αρχικής αγοράς και υπογράφοντας καινούριο.

Ο Τζο Λόου καταζητείται για την καταγγελλόμενη εμπλοκή του στην υπεξαίρεση άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας το 2015.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top