ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείπνο τύπου 'Κραν Μοντανά' και εντατικές διμερείς επαφές απόψε στη Γενεύη

Δείπνο τύπου 'Κραν Μοντανά' και εντατικές διμερείς επαφές απόψε στη Γενεύη

Κορύφωση των προσπαθειών για ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη με εντατικοποίηση των διμερών συναντήσεων των Ηνωμένων Εθνών με τα μέρη που συμμετέχουν στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, αναμένεται απόψε  μετά το δείπνο που θα παραθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 2100 τοπική ώρα (2200 ώρα Κύπρου).

Το δείπνο εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικό, τύπου «Κραν Μοντανά», και μετά την ολοκλήρωσή του αναμένεται να συνεχιστούν οι διμερείς επαφές, είτε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είτε από την Ειδική απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ.

Για σήμερα καθορίστηκαν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ, μια με κάθε μέρος που συμμετέχει στη διάσκεψη, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν περισσότερες τέτοιες συναντήσεις το βράδυ, που ενδεχομένως να συνεχιστούν και μετά τα μεσάνυχτα και στις οποίες να εμπλακούν και οι διαπραγματευτές.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για τα τεκταινόμενα στη Γενεύη, το αν θα αρχίσει να κτίζεται κοινό ανακοινωθέν ή δήλωση του ΓΓ που να μιλά για συνέχιση της προσπάθειας ή για επανέναρξη των συνομιλιών, θα διαφανεί αργά απόψε. Ο ΓΓ αναμένεται να ανακοινώσει στη σύνοδο της Πέμπτης, με την οποία θα κλείσει η άτυπη διάσκεψη, τα συμπεράσματά του.

Οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα μετά την άτυπη διάσκεψη, ο ΓΓ είναι υποχρεωμένος υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ από όπου πηγάζουν οι όροι εντολής του. Σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο στη Γενεύη θα ζητήσει οδηγίες για τα επόμενα βήματα.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε στον ΓΓ του ΟΗΕ την ετοιμότητά του να παρακαθίσει σε συνάντηση εντός των επόμενων εβδομάδων στη Νέα Υόρκη με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, εφόσον ο κ. Γκουτέρες το κρίνει αναγκαίο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, υπενθυμίζοντας πως κάτι ανάλογο έγινε τον Ιούνιο του 2017 και στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο.

Επίσης εξέφρασε ετοιμότητα να διαπραγματευτεί και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού μαζί, και επεσήμανε και πως δεν βοηθά το να επιλέγεται ένα από τα έξι κεφάλαια.

Αναστασιάδης και Γκουτέρες συζήτησαν όλα τα πιθανά σενάρια, δηλαδή είτε να υπάρξει απόφαση για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, είτε να υπάρξει αδιέξοδο, είτε συνέχιση της προσπάθειας του ΓΓ του ΟΗΕ,
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως αν υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας και πραγματοποιηθεί μια νέα διάσκεψη, αυτή θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε ένα μήνα, και να μην αναμένεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
 
Από την πλευρά του ο κ. Γκουτέρες είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως αν και η κατάσταση είναι δύσκολη θέλει να προκύψει ένα αποτέλεσμα. Παρατήρησε πως αυτή είναι η πρώτη πολυμερής συνάντηση που συγκάλεσε εν μέσω πανδημίας κάτι που δείχνει και τη δέσμευσή του.
 
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του ΓΓ με τον κ. Τατάρ η πληροφόρηση που υπάρχει είναι πως ο κ. Γκουτέρες ανέφερε στον Τ/κ ηγέτη πως οι όροι εντολής του είναι περιορισμένοι και δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτούς.

Τού ανέφερε ακόμη πως δεν θεωρεί πως η λύση δυο κρατών μπορεί να γίνει αποδεκτή είτε από τους Ε/κ, είτε από τα ΗΕ, είτε από την ίδια την ΕΕ. Αντίθετα θεωρεί ότι η πλειοψηφία Ε/κ και Τ/κ επιθυμούν λύση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Περαιτέρω, ο ΓΓ εξήγησε στον κ. Τατάρ πως δεν μπορούν όσα συζητήθηκαν μέχρι τώρα ξαφνικά να χαθούν.
 
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σήμερα στις 1900 συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ. Εξάλλου ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα μιλήσει με τέσσερα εκ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν βρίσκονται στη Γενεύη – ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα – και με την ΕΕ για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στη Γενεύη.
 
Υπάρχει επίσης προγραμματισμένη διμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.
 
 ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top