ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόσα «βάζει στην τσέπη» η Κυβέρνηση από τους γάμους - Γιατί αυξάνεται το κόστος κατά κεφαλήν

Τόσα «βάζει στην τσέπη» η Κυβέρνηση από τους γάμους - Γιατί αυξάνεται το κόστος κατά κεφαλήν

Ανέβασε στροφές η βιομηχανία του γάμου μετά τον κορωνοιό, αφού όλοι σπεύδουν να παντρευτούν, άλλοι να μεταφέρουν τον γάμο που «έχασαν» λόγω πανδημίας και άλλοι να κλείσουνε ημερομηνία στα επόμενα χρόνια.

Από όλη αυτή τη διαδικασία δεν κερδίζει μόνο η βιομηχανία αλλά και η Κυβέρνηση, αφού δεν είναι λίγα τα χρήματα που πηγαίνουν κατευθείαν στη «τσέπη» της κάθε χρόνο.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, Γιώτα Καπαρή ανέφερε ότι «ο ετήσιος τζίρος για τους γάμους υπολογίζεται κοντά στα 500 εκατομμύρια, ενώ από αυτά ένα σημαντικό κομμάτι καταλήγει και ταμεία της Κυβέρνησης»

«Εάν λάβετε υπόψη ότι ο γάμος θεωρείται υπηρεσία και σε όλες τις υπηρεσίες το ΦΠΑ είναι 19%, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Από τους γάμους παράγονται έσοδα περίπου μισό δισεκατομμύριο κάθε χρόνο συμπεριλαμβανομένου και του γαμήλιο τουρισμού», είπε συγκεκριμένα.

«Στο μισό δισεκατομμύριο τα έσοδα από το ΦΠΑ και μόνο, είναι πάρα πολλά και πέραν από αυτό πληρώνονται και κοινωνικές ασφαλίσεις για το προσωπικό αλλά και  δημοτικά τέλη, άρα περίπου ένα 30% του τζίρου είναι φορολογία είτε άμεση είτε έμμεση. Δηλαδή 150-170 εκατομμύρια καταλήγει στα ταμεία της κυβέρνησης», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων η κυρία Καπαρή, σημείωσε ότι «υπάρχει το φαγητό και το ποτό στα οποία το ΦΠΑ είναι πιο χαμηλό. Κάθε γάμος όμως απασχολεί πολλές επιχειρήσεις και υπηρεσίες όπως ανθοπωλεία,  ζαχαροπλαστεία, εταιρείες catering,  διοργανωτές εκδηλώσεων, φωτογράφους, φωτιστές, μουσικούς (djs), χώρους δεξιώσεων, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, οίκους νυφικών κτλ»

«Συνήθως πλέον οι γάμοι είναι μόνο δείπνο απλά σε αυτή την περίπτωση είναι μεγαλύτερος ο αριθμός τον καλεσμένων στο δείπνο», τόνισε.

Όσο αφορά τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας τώρα που οι γάμοι δεν γίνονται «ανοιχτοί», η κυρία Καπαρή ανέφερε ότι «αυξάνεται λίγο η τιμή ανά άτομο για να μπορούν να καλυφθούν τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης»

«Το ρεύμα, ο φωτισμός, το κλιματιστικό έχουν την ίδια κατανάλωση περίπου. Υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να διαιρέσουν το πάγιο κόστος σε μικρότερο αριθμό καλεσμένων, άρα αυξάνεται το κόστος κατά κεφαλήν», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξ στην παραλία: Η «καλοκαιρινή» φαντασίωση - Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

4+1 παραμυθένιοι έρωτες που γεννήθηκαν στα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών

Αυτισμός: Απλό τεστ υπόσχεται διάγνωση σε μωρά κάτω των επτά μηνών

Είναι υποχρεωτικό να καταβάλλει ένας εργοδότης 13ο και 14ο μισθό;

Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Η στιγμή της κατάρρευσης του τριώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Ένας νεκρός και επτά τραυματίες - Δείτε βίντεο

Κλεοπάτρα Αδάμου: Η 24χρονη αδερφή της Ήβης είναι μία κούκλα και έχει ταλέντο στη μουσική



Λετυμπιώτης για Κυπριακό: «Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια»

Λετυμπιώτης για Κυπριακό: «Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια»

«Διαβεβαιώνουμε τον κυπριακό λαό ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη έγνοια από την επίλυση του Κυπριακού, του ύψιστου εθνικού ζητήματος και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουν να υπάρξουν εξελίξεις», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top