ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γενί Ντουζέν: Στα 155 εκ οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων

Γενί Ντουζέν: Στα 155 εκ οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων

Είκοσι ένα χρόνια σήμερα από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και η Γενί Ντουζέν αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία του «υπουργείου τουρισμού», σύμφωνα με τα οποία, οι διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα από τις 23 Απριλίου 2003 μέχρι σήμερα, ανήλθαν συνολικά στα 155 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι οι διελεύσεις, οι οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 4-6 εκατομμύρια ετησίως τα πρώτα χρόνια, αυξήθηκαν σε 13 εκατομμύρια το 2019, λίγο πριν από την πανδημία.

Τα έτη 2020-2021, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, σημειώθηκε μείωση και οι διελεύσεις ανήλθαν στα 3-4 εκατομμύρια.

Το 2022 ο αριθμός των διελεύσεων έφτασε και πάλι τα 13 εκατομμύρια. Τέλος, το 2023, πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 15 εκατομμύρια διελεύσεις. Τον πρώτο μήνα του 2024, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια διελεύσεις.

Αναφέρεται επίσης ότι εξετάζοντας τη μεταβολή των διελεύσεων ανά κοινότητα στα σημεία διέλευσης στην Κύπρο με την πάροδο των ετών, διαπιστώνεται ότι τα πρώτα χρόνια, το ποσοστό των Τουρκοκυπρίων ήταν αρκετά υψηλό σε σύγκριση με τους Ελληνοκύπριους και τους πολίτες άλλων χωρών, αλλά αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια και οι διελεύσεις Ελληνοκυπρίων αυξήθηκαν στο 43% των συνολικών διελεύσεων.

Εξετάζοντας τα στοιχεία των τελευταίων 16 ετών, το 2008, το 53% των συνολικών διελεύσεων γινόταν από «πολίτες της τδβκ», το 29% από πολίτες άλλων χωρών και το 19% από Ελληνοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 2022, οι διελεύσεις των «πολιτών της τδβκ» μειώθηκαν στο 29% των συνολικών διελεύσεων, ενώ το ποσοστό των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ των συνολικών διελεύσεων αυξήθηκε στο 43%.

Στην αύξηση των διελεύσεων, αναφέρεται, εκτός από την υποτίμηση της ΤΛ, θεωρείται ότι ρόλο έπαιξε πως οι Ελληνοκύπριοι περνούν συχνότερα στα κατεχόμενα για ψώνια.

Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι διελεύσεις περιορίστηκαν, το μερίδιο των διελεύσεων από Τουρκοκύπριους, στο σύνολο των διελεύσεων αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαν τη δυνατότητα να περάσουν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές για να εργαστούν, γράφει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top