ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου

Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου

Το Εφετείο έκανε δεκτή την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργου Σαββίδη, για την έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου (εκζητούμενος) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να δικαστεί εκεί για επτά αδικήματα, που κατ’ ισχυρισμό διαπράχθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Αυγούστου 2023.

Σε ανακοίνωσή της, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι στις 25 Απριλίου του 2024, εκδόθηκε από το Εφετείο της Κυπριακής Δημοκρατίας απόφαση σε έφεση, που καταχωρίσθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με βάση την οποία πληρούνται οι προϋποθέσεις, για την έκδοση, από την Κυπριακή Δημοκρατία, Ρωσογερμανού υπηκόου (εκζητούμενος) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ώστε να δικαστεί εκεί για επτά αδικήματα που κατ’ ισχυρισμό διαπράχθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Αυγούστου 2023.

Το εν λόγω πρόσωπο κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην προμήθεια, από τις ΗΠΑ, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και άλλου υλικού χωρίς άδεια, προκειμένου αυτό να πωληθεί σε συγκεκριμένο κλάδο βιομηχανίας της Ρωσίας, παριστάνοντας αναληθώς ότι τα εν λόγω εξαρτήματα προορίζονταν για να τύχουν εμπορικής χρήσης σε αγορές άλλων χωρών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Αρχικά, αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, το πρωτόδικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης του εκζητούμενου, αποδεχόμενο τη θέση του ότι εξαιτίας της γερμανικής του ιθαγένειας, δεν μπορεί να εκδοθεί σε κράτος εκτός της ΕΕ χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν οι Αρχές της Γερμανίας.

Η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση στην απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου.

Το Εφετείο, αποδεχόμενο την έφεση της Νομικής Υπηρεσίας, συμφώνησε με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι εσφαλμένα το πρωτόδικο δικαστήριο θεώρησε πως στην παρούσα υπόθεση τυγχάνει εφαρμογής το δόγμα Petruhhin.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δόγμα Petruhhin εισάγει ειδικές υποχρεώσεις στις περιπτώσεις κρατών-μελών της ΕΕ τα οποία δεν εκδίδουν υπηκόους τους σε άλλα κράτη σε περίπτωση που λαμβάνουν αίτηση έκδοσης από τρίτο κράτος για δίωξη πολίτη της ΕΕ, ο οποίος είναι υπήκοος άλλου κράτους, και έχει ασκήσει το δικαίωμά του για ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας που προβλέπεται στο Σύνταγμα, επιτρέπει την έκδοση πολιτών της.

Συναφώς, σύμφωνα με το Εφετείο, το δόγμα Petruhhin δεν ενεργοποιείται στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η έκδοση Κυπρίων πολιτών στις ΗΠΑ επιτρέπεται, εφόσον, σύμφωνα με σχετική μαρτυρία που προσκομίστηκε, οι ΗΠΑ εκδίδουν υπηκόους τους ακόμη και σε χώρες που δεν εκδίδουν τους δικούς τους υπηκόους προς τις ΗΠΑ.

Περαιτέρω, το Εφετείο απέρριψε την αντέφεση του εκζητούμενου με την οποία υποστήριξε ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται εμπίπτουν στην έννοια του πολιτικού αδικήματος ώστε να μην επιτρέπεται η έκδοσή του. Κατά το Εφετείο, αυτό που καλύπτεται από την εξαίρεση του πολιτικού αδικήματος είναι η πολιτική εξέγερση στο εσωτερικό μιας χώρας.

Σύμφωνα με τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, την οποία το Εφετείο αποδέχθηκε, η επίκληση του επιχειρήματος αυτού από τον εκζητούμενο δεν τεκμηριώνεται καθότι η πολιτική διαταραχή δεν συντελείται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά συντελείται σε σχέση με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Δηλαδή, εκτός του εδάφους του αιτούντος κράτους (ΗΠΑ).

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κα Μαρίνα Σπηλιωτοπούλου και ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Ευστάθιος Ερωτοκρίτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»

Εσβησε στην άσφαλτο ανήμερα Κυριακής του Πάσχα (6/5), μετά από τροχαίο ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top