ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εφαρμογή το «e-κοφίνι» από το Υπ. Γεωργίας - Δείτε τις τιμές πώλησης γεωργικών προϊόντων

Σε εφαρμογή το «e-κοφίνι» από το Υπ. Γεωργίας - Δείτε τις τιμές πώλησης γεωργικών προϊόντων

Τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων με την επωνυμία «e-κοφίνι» ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με στόχο τη διαφάνεια και δίκαιες και προσιτές τιμές στην αγορά ντόπιων οπωροκηπευτικώνπροϊόντων.

Στο «e-κοφίνι», το οποίο φιλοξενείται στον διαδικτυακό χώρο του Τμήματος Γεωργίας στον σύνδεσμο www.moa.gov.cy/ekofini, δημοσιεύονται τακτικά οι μέσες τιμές πώλησης των βασικών οπωροκηπευτικών προϊόντων ντόπιας παραγωγής, όπως καθορίζονται τόσο σε επίπεδο παραγωγών όσο και στα διάφορα σημεία λιανικής πώλησης, αναδεικνύοντας τις τιμολογιακές διαφορές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

Η συγκέντρωση των τιμών για το «e-κοφίνι» γίνεται δυο φορές τη βδομάδα από λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη και ακριβής καταγραφή των δεδομένων.

Τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, των οποίων οι τιμές παρακολουθούνται από το «e-κοφίνι», περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λαχανικά όπως τομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, μπρόκολα, κουνουπίδια, κολοκάσι, κρεμμύδια, πιπεριές, φασολάκι και λουβί, και φρούτα όπως μπανάνες, καρπούζι, πεπόνι και φράουλες.

Για τη συγκέντρωση των δεδομένων σε επίπεδο παραγωγών, λαμβάνονται οι τιμές πώλησης από τις αναγνωρισμένες Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών φρούτων και λαχανικών, για τα βασικά προϊόντα τα οποία εμπορεύονται. Σε ό,τι αφορά στα σημεία λιανικής πώλησης, οι τιμές οπωροκηπευτικών συγκεντρώνονται από υπεραγορές που δραστηριοποιούνται σε παγκύπρια βάση.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι το «e-κοφίνι» αναμένεται πως θα συμβάλει στην εξασφάλιση δικαιότερων συνθηκών για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εμπορίας φρούτων και λαχανικών, κλείνοντας την ψαλίδα τιμών παραγωγού και λιανικής πώλησης. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο, σκοπός του είναι αφενός να ενημερώνει τους καταναλωτές για τις αναμενόμενες τιμές ντόπιων οπωροκηπευτικών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά, και αφετέρου, να παρέχει ενημέρωση και στους παραγωγούς, ενισχύοντας την προστασία των συμφερόντων τους σχετικά με τις τιμές στον πρωτογενή τομέα.

Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την εφαρμογή του παρατηρητηρίου τιμών «e-κοφίνι» είναι να διατηρήσει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους κύριους εμπλεκομένους στην αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής, επιτυγχάνοντας παράλληλα την προσφορά προϊόντων υψηλής ποιότητας σε πιο δίκαιες και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές.

Πέραν της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.moa.gov.cy/ekofini, την οποία το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται, έχει επίσης δημιουργηθεί δημόσιο κανάλι επικοινωνίας στην εφαρμογή Viber με τίτλο Τμήμα Γεωργίας e-κοφίνι, για αμεσότερη ενημέρωση. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν περαιτέρω ενημέρωση μπορούν να επικοινωνούν με την Μελπομένη Σιακού, Λειτουργό Γεωργίας στο Τμήμα Γεωργίας, στην ηλ. διεύθυνση [email protected] ή στο τηλ 22464081.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στην Κολομβία: Διευθυντής φυλακής δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Eurovision: Η πρόβα του My Number One που ούτε η Έλενα Παπαρίζου δεν είχε δει - Δείτε βίντεο

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top