ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Δύση ήθελε να πετύχει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας στο πεδίο - Είναι στα καλά της;

Πούτιν: Η Δύση ήθελε να πετύχει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας στο πεδίο - Είναι στα καλά της;

Την ευκαιρία να επικρίνει την Δύση την οποία κατηγορεί ως υπεύθυνη για το ναυάγιο του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στο οποίο κατέληξαν οι ομάδες των διαπραγματευτών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία του 2022, βρήκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε δηλώσεις που έκανε από την Κίνα.

«Ήθελαν να κερδίσουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, να επιτύχουν στρατηγική ήττα της Ρωσίας, αλλά δεν τα κατάφεραν» είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην Δύση και την Ουκρανία. «Είναι στα καλά τους;» πρόσθεσε.

Ακόμη, είπε ότι οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις το 2022 ήταν μια πιθανή βάση για ειρήνη, αν και «οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να λάβει υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο», όπου η Ρωσία ελέγχει το 18% του εδάφους της Ουκρανίας.

«Φυσικά, θα προχωρήσουμε με βάση την πραγματικότητα που διαμορφώνεται επί τόπου. Αυτό είναι αυτονόητο», δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία, είπε, υποψιάζεται ότι η προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδος κορυφής η οποία, όπως ελπίζει η Ελβετία, θα ανοίξει τον δρόμο για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, έχει στόχο να εκδώσει ένα τελεσίγραφο προς την Ρωσία.

Είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες αλλά δεν έχει προσκληθεί. Ερωτηθείς υπό ποιες προϋποθέσεις θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στην σύνοδο της Ελβετίας, είπε ότι η πολιτική αφορά συγκεκριμένες πραγματικότητες και όχι υποθετικές καταστάσεις.

«Τα τελεσίγραφα δεν θα λειτουργήσουν. Αλλά είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε (για την ειρήνη), ποτέ δεν αρνηθήκαμε» είπε ο Πούτιν. Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία, είπε, μπορεί να υπογραφεί μόνο με τις «νόμιμες αρχές» της Ουκρανίας.

«Δημιουργούμε ουδέτερη ζώνη στην περιοχή του Χαρκόβου - Δεν σχεδιάζουμε την κατάληψή του»

Αναφορικά με την κατάσταση στο Χάρκοβο, ο Πούτιν είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο μετά τις επανειλημμένες φονικές ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

«Αυτό που συμβαίνει προς την κατεύθυνση του Χαρκόβου είναι δικό τους (της Ουκρανίας) λάθος, επειδή βομβαρδίζουν και συνεχίζουν, δυστυχώς, να βομβαρδίζουν οικισμούς στις συνοριακές περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Μπέλγκοροντ. Οι άμαχοι πεθαίνουν εκεί. Είναι προφανές. Βομβαρδίζουν απευθείας το κέντρο της, πόλης, κατοικημένες περιοχές. Και έχω πει δημοσίως ότι αν αυτό συνεχισθεί, θα αναγκασθούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας, μια ουδέτερη ζώνη. Αυτό ακριβώς κάνουμε».

Όταν ρωτήθηκε αν οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή κοντά στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο Πούτιν είπε: «Όσον αφορά το Χάρκοβο, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια σήμερα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ταξίδια: Αυτά μπορεί να προκύψουν με πτήσεις και αποσκευές – Η αποζημίωση ανά χιλιόμετρα και τα δικαιώματα του καταναλωτή

Μπάνιο στη θάλασσα: Πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό - Συμβουλές για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Νοθευμένα ποτά, ουσίες και μύθοι - Η νυχτερινή ζωή της Λευκωσίας μέσα από τα μάτια του ΟΠΕ

Πυρκαγιά στον Άγιο Συλά: Επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση - Ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα

«Ξάφριζαν» αυτοκίνητα στην Αγία Νάπα - Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα

Μικρούτσικος: Τα έχωσε άγρια στην Κύπρια παίκτρια του Tv Queen για ρατσιστική συμπεριφορά



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Δεν συζητάμε για «βελούδινο διαζύγιο» με την CPP για Βασιλικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Δεν συζητάμε για «βελούδινο διαζύγιο» με την CPP για Βασιλικό»

Δεν συζητάμε για «βελούδινο διαζύγιο» με την κινεζική κρατική εταιρεία (CPP) όσον αφορά το θέμα του τερματικού στο Βασιλικό, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να προσθέσει ότι «συνεχίζεται η προσπάθεια».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top