Έχει ανακαλυφθεί εντός του ΡΙΚ ηχογραφημένος διάλογος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με τον Άγγλο Κυβερνήτη της Κύπρου το 1954, με κύριο θέμα τον τρόπο επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, της αυτοδιοίκησης η οποία τότε προτάθηκε από πλευράς Άγγλων, ανέφερε σήμερα (σ.σ. 7/12) στη Βουλή ο Πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, Θανάσης Τσώκος.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία συζήτησε τις οικονομικές καταστάσεις και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το ΡΙΚ για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Τσώκος είπε ότι «πρόσφατα έχουμε ανακαλύψει εντός του ΡΙΚ την ηχογραφημένη συζήτηση - διάλογο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με τον Άγγλο Κυβερνήτη της Κύπρου το 1954, με κύριο θέμα τον τρόπο επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, της αυτοδιοίκησης η οποία τότε προτάθηκε από πλευράς Άγγλων».
«Είναι ραδιοφωνική καταγραφή αυτή. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν καταγραφή η οποία είχε γίνει εν γνώση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ή όχι. Εν πάση περιπτώσει όμως την έχουμε ανακαλύψει πρόσφατα, όχι στο χώρο του αρχείου, σε άλλο χώρο του ΡΙΚ, μπορώ να πω και κρυμμένη καλά, αλλά υπάρχει. Η μελέτη αυτού του αρχειακού υλικού ίσως να μας δώσει μια άλλη οπτική γωνία ακόμα και για το εθνικό μας θέμα», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το αρχείο του ΡΙΚ, ο κ. Τσώκος είπε ότι το αρχείο του ΡΙΚ αποτελείται από 6 διαφορετικά κομμάτια.
«Ένα από αυτά είναι το φωτογραφικό αρχείο του ΡΙΚ, το οποίο έχει προστατευτεί για αρκετά χρόνια από τον Χρίστο Αγιομαμίτη, τον οποίο ευχαριστώ, ο οποίος κατέχει το φωτογραφικό αρχείο του ΡΙΚ και εντός των ημερών υπάρχει προγραμματισμένη τελετή παράδοσης στο ΡΙΚ του φωτογραφικού αρχείου του Ιδρύματος. Είναι το τελευταίο κομμάτι που μας λείπει για να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε το κομμάτι που έχει να κάνει με το αρχείο", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως "αυτή είναι η πρώτη φάση της προσπάθειας, η επανάκτηση του φωτογραφικού αρχείου το οποίο είναι πέραν 60.000 φωτογραφιών από την ίδρυση του ΡΙΚ μέχρι και τις αρχές της δεκαετίες του 90’. Το δεύτερο στάδιο είναι ακριβώς η συνεργασία με το ΓΤΠ μέσα στα πλαίσια της υπογραφής του πρόσφατου πρωτοκόλλου συνεργασίας για ψηφιοποίηση των φωτογραφιών αυτών που θα δώσει πρόσβαση σε φοιτητές, ερευνητές, αλλά και σε απλούς συμπολίτες μας να περιηγηθούν τις φωτογραφίες αυτές και να θαυμάσουν τον πλούτο του αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσώκος είπε επίσης ότι το ΡΙΚ έχει κερδίσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ηρόδοτος 2» σε συνεργασία και με το ΓΤΠ αλλά και άλλους οργανωμένους φορείς.
Όπως ανέφερε, είναι η δεύτερη φάση ψηφιοποίησης κινηματογραφικού αρχειακού υλικού το οποίο θα αφορά κύρια την περίοδο 55’-59’. Η πρώτη φάση είχε εστιαστεί στο κομμάτι της ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού, το οποίο αφορούσε τις δύσκολες μαύρες εκείνες μέρες της τουρκικής εισβολής. Η δεύτερη φάση θα εστιάσει την προσοχή της στο να ψηφιοποιήσουμε κινηματογραφικό υλικό μιας άλλης περιόδου, αυτής της αγγλοκρατίας και ειδικά του τελευταίου μέρους της αγγλοκρατίας χρονικά, αυτού του αγώνα της ΕΟΚΑ, ανέφερε.
«Υπάρχουν πάρα πολλά φιλμ, υπάρχουν σπανιότατες καταγραφές, τις οποίες κατέχουμε. Υπάρχουν κάποιες άλλες τις οποίες δεν κατέχουμε και πρέπει να τις επαναπατρίσουμε», σημείωσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσώκος είπε ότι είναι ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, το οποίο και πάλι θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και επιστημόνων και φοιτητών, διδακτορικών διατριβών, αλλά θα συμπληρώσει και γκρίζες πτυχές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις