Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ευχήθηκε την επόμενη φορά που θα δοθεί η ευκαιρία για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού «η ανταπόκριση της Άγκυρας να είναι θετική και να μπορούμε να κάνουμε τα βήματα που απέμειναν ή που απαιτούνται προκείμενου να ολοκληρωθεί μία συμφωνία που θα μου επιτρέψει να την φέρω ενώπιον του λαού - αυτό νοείται εξυπακούει την επανεκλογή μου - διαφορετικά, εκείνος που θα με διαδεχθεί ελπίζω να ακολουθήσει τα ίδια βήματα».
Σε χαιρετισμό του στο Προεδρικό Μέγαρο, σε εκδήλωση προς τιμήν των Αρμενίων της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι παρά τα αρνητικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης στο Κρανς Μοντάνα «έχω ήδη διαμηνύσει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πως είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να επανέλθω στο τραπέζι του διαλόγου, όσον αφορά στις εσωτερικές πτυχές».
Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στη διεθνή πτυχή, αυτό που κατέστησα σαφές και προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στους ηγέτες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι πως μια νέα σύνοδος για την Κύπρο θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά, ώστε να μην οδηγηθούμε στην απογοήτευση, αλλά και σε μια νέα αποτυχία».
Για τις συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι «τα αποτελέσματα είναι γεγονός ότι μάς απογοήτευσαν, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή, διότι η εμμονή της Τουρκίας στη διατήρηση αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης, επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και εσαεί παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων δεν επέτρεπαν άλλη από την επιλογή της απόρριψης των θέσεων της Τουρκίας και, κατ’ επέκταση, του τερματισμού της προσπάθειας».
«Στοχεύουμε στον τερματισμό της κατοχής, επιμένουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία όμως δεν θα επιτρέπει την εξάρτηση από την όποια τρίτη χώρα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι «αυτό που ζητούμε είναι αλληλοσεβασμό και πολιτική βούληση, τόσο από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας όσο και από την Άγκυρα, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια δεν είναι διαπραγματεύσιμα».
Αναφερόμενος στην ιστορική σχέση των Κυπρίων και των Αρμενίων είπε ότι «οι απόγονοι των Αρμενίων προσφύγων που βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας πριν από πέραν των 100 χρόνων, αποτελούν σήμερα ένα δραστήριο, σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας, για το οποίο είμαστε περήφανοι».
«Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως η ενσωμάτωση των Αρμενίων στην κυπριακή κοινωνία δεν έγινε ποτέ σε βάρος της γλώσσας και των εθίμων τους» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «οι Αρμένιοι τιμούν τη γλώσσα τους, τιμούν την καταγωγή τους, διατηρούν τη θρησκευτική τους ιδιαιτερότητα και, συνάμα, αγαπούν τη χώρα που τους δέχτηκε και συμπεριφέρονται σε αυτήν με την εκτίμηση της πρώτης πατρίδας».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «οι δύο λαοί μας –θύματα και οι δύο της ίδιας επιθετικότητας- απέκλεισαν την έννοια της μοιρολατρίας από το λεξιλόγιό τους και αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την επικράτηση των μεγάλων αρχών του δικαίου στη διεθνή σκηνή για αυτό και η Κύπρος υπήρξε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία και από κοινού καταδικάζουμε τους δράστες αυτού του εγκλήματος».
«Η σχέση μας αποτελεί ένα παράδειγμα αλληλοσεβασμού και αδελφικής συμβίωσης καθώς και πρότυπο για πολλούς λαούς της περιοχής μας και τούτο δεν πρέπει να μας διαφεύγει καθώς είμαστε μία χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα διαίρεσης και που επιδιώκει να το επιλύσει, πάντοτε στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Πρόεδρος.
Απευθυνόμενους στην αρμένικη κοινότητα της Κύπρου, διαβεβαίωσε, ότι «ως πολιτεία, πάντοτε θα αναδεικνύουμε με περηφάνια το γεγονός πως η δική σας μικρή κοινότητα καταφέρνει με τον δυναμισμό της να είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας».
Πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως, μέσα από αυτές τις άριστες και αδελφικές σχέσεις, μέσα από την ενσωμάτωση, χωρίς να χάνετε ποτέ την ταυτότητά σας, υπήρξε η περίοδος που δεύτερος τη τάξει σε αυτή την Πολιτεία, Πρόεδρος της Βουλής, ήτο Αρμένιος, ο φίλος μου ο Μάριος Καρογιάν».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτό είναι ένα στοιχείο που καταδεικνύει όσον αφορά στην πολιτική και οικονομική σας συνεισφορά και είναι καλά γνωστό πόσο αδελφοί μας Αρμένιοι έχουν συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην οικονομική ευημερία της πατρίδας μας».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, «θέλοντας να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης των σχολείων μας, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προσαρμόζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ύστερα από σχετικές συζητήσεις και μελέτη των θεμάτων, έχουμε προχωρήσει στην υποστήριξη των αναγκών των σχολικών χώρων».
Πρόσθετα, «αναγνωρίζοντας τη γλώσσα ως το θεμέλιο της διατήρησης της εθνικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς της θρησκευτικής σας ομάδας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργεί πρόγραμμα διδασκαλίας της αρμενικής γλώσσας», συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Είπε επίσης, ότι επιπλέον, «ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των θρησκευτικών ομάδων, προωθούμε μέτρα και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη στήριξή τους και την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν» και αναφέρθηκε σε ενέργειες που η κυβέρνηση πράττει προς αυτή την κατεύθυνση.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε ότι «ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό σας ενώ, η μέριμνα και το ειλικρινές ενδιαφέρον της πολιτείας για την από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στη διαβίωση και την πρόοδο όλων των θρησκευτικών ομάδων, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις