Αν είστε από τους ανθρώπους που σας αρέσει συνέχεια να βγάζετε τον εαυτό σας φωτογραφία και να κουβαλάτε μαζί σας το selfie stick, τότε πρέπει να το προσέξετε καθώς σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα η εμμονή με τις selfies θεωρείται πλέον ψυχική διαταραχή.
Μάλιστα, η ψυχική αυτή πάθηση ονομάζεται selfitis, δηλαδή σελφίτιδα! Πρόκειται για την εμμονή ενός ατόμου να βγάζει φωτογραφία τον εαυτό του, δηλαδή τις selfies.
Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή θεωρούν ότι οι selfies τους δημιουργούν θετικά συναισθήματα. Η λήψη των selfies σε συνδυασμό με το ποστάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους μειώνουν το στρες, νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, τους δίνουν τη δυνατότητα να εκφράζονται, να ενισχύουν το κοινωνικό τους στάτους, αλλά και να νιώσουν πιο δημοφιλείς.
Ο όρος selfitis, η εμμονή με τις selfies δηλαδή, πρωτοεμφανίστηκε το 2014 σε ένα άρθρο της Αμερικανικής Ενωσης Ψυχιάτρων που σημείωνε ότι θα έπρεπε να θεωρηθεί ψυχική διαταραχή.
Τώρα όμως μια νέα έρευνα έρχεται για να δώσει και επίσημα επιστημονικό τόνο σε αυτή τη τάση που πλήττει κυρίως τη νέα γενιά που έχει εθιστεί με τα smartphones.
«Συνήθως όσοι έχουν αυτή την πάθηση, πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και προσπαθούν να ταιριάξουν με τους γύρω τους και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα άλλων δυνητικά εθιστικών συμπεριφορών», λέει ο ερευνητής Janarthanan Balakrishnan.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν το φαινόμενο με τις selfies μετά την ανάδειξη και άλλων παρόμοιων παθήσεων που έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογία, όπως η «nomophobia», δηλαδή η φοβία του να μην έχεις διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή στο χέρι σου ένα κινητό.
Στην έρευνα του Mark Griffiths συμμετείχαν πάνω από 400 άνδρες και γυναίκες από την Ινδία, η οποία έχει τους περισσότερους χρήστες Facebook ως χώρα. Κατάφεραν να δημιουργήσουν τη Selfitis Behaviour Scale (Κλίμακα Συμπεριφοράς Σελφίτιδας), με την οποία μπορεί να καθοριστεί σε πόσο σοβαρό βαθμό πάσχει κάποιος από την εν λόγω πάθηση.
«Τώρα, που η ύπαρξη αυτής της ψυχικής διαταραχής αναγνωρίστηκε επισήμως, ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε περισσότερα για το πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτήν την δυνητικά εμμονική συμπεριφορά και τι μπορεί να γίνει για να βοηθούν όσοι πάσχουν από οξεία σελφίτιδα» κατέληξε ο ερευνητής Janarthanan Balakrishnan.
Από Βovary.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις