Η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) εξήγγειλε προειδοποιητική 48ωρη απεργία στις 22 Ιανουαρίου 2018 για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μελών της που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας, στα απεργιακά θα συμμετέχουν τόσο ερευνητές όσο και διδάσκοντες από όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Η ΔΕΔΕ ενημερώνει παράλληλα τη Διοίκηση του Πανεπιστήμιου Κύπρου ότι «τα απεργιακά μέτρα που εξαγγέλλονται είναι προειδοποιητικά και ότι η μη τήρηση των όποιων δεσμεύσεων από τις Πρυτανικές Αρχές όπως και η άρνηση καλόπιστου διαλόγου για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων θα οδηγήσουν από μέρους της Συντεχνίας μας σε κλιμάκωση των μέτρων».
«Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και εισηγήσεις της ΔΕΔΕ για βελτίωση των όρων εργοδότησης των κατόχων διδακτορικών που απασχολούνται σε μη οργανικές θέσεις, και σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν από τις Πρυτανικές Αρχές για τη λήψη σχετικών μέτρων, μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται.
Προστίθεται ότι η ΔΕΔΕ αξιώνει βελτίωση των συνθηκών εργοδότησης των κατόχων διδακτορικού που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε θέσεις Ειδικού Επιστήμονα Διδασκαλίας και Έρευνας και Μεταδικτατορικού Ερευνητή.
Σύμφωνα με τη συντεχνία, τα μέλη λαμβάνουν χαμηλές αμοιβές που δεν αντιστοιχούν στα ακαδημαϊκά τους προσόντα, ενώ δεν απολαμβάνουν τα ίδια κοινωνικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, αφού οι συμβάσεις τους δεν προνοούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνεισφορά του εργοδότη σε ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, άδεια μητρότητας, γονική άδεια και άδεια ασθενείας.
Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής ή εκπροσώπησης τους στα συλλογικά σώματα του Πανεπιστημίου, δικαίωμα που παρέχεται τόσο στους φοιτητές όσο και στο μόνιμο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.
Η ΔΕΔΕ εκφράζει ακόμα την αντίθεσή της στην εισαγωγή χρονικών περιορισμών στη διάρκεια απασχόλησης των Ειδικών Επιστημόνων Διδασκαλίας, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται σε αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι επιστήμονες να μένουν άνεργοι και να εξαναγκάζονται, είτε να εγκαταλείψουν την Κύπρο, είτε να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Τέλος, η ΔΕΔΕ εκφράζει την έντονη αντίδραση της για κρούσματα στοχοποίησης μελών της, αφού τέτοια φαινόμενα αντιτίθενται στην κείμενη νομοθεσία του Κράτους και στην εργασιακή δεοντολογία που αφορά στον συνδικαλισμό.
«Ζητούμε από την ακαδημαϊκή κοινότητα να κατανοήσει ότι η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους νέους επιστήμονες αποτελεί εχέγγυο για τη βελτίωση και διεύρυνση του πλαισίου έρευνας και διδασκαλίας και για την ανακοπή της φυγής προσοντούχων επιστημόνων προς το εξωτερικό», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις