ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Ανιαρή τηλεμαχία – Μονόλογοι αντί ουσίας

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Ανιαρή τηλεμαχία – Μονόλογοι αντί ουσίας

Αν έβλεπε κανείς το χθεσινό ντιμπέιτ, χωρίς να γνωρίζει ότι έχουμε προεδρικές εκλογές την Κυριακή, θα υπέθετε ότι επρόκειτο για μια καθημερινή συζήτηση μεταξύ πολιτικών αντιπάλων.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις τους και πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουν τα λάθη, παρουσιάστηκαν στο στούντιο του ΡΙΚ οι πέντε βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Χωρίς να απαντούν ευθέως σε κάποια από τα ερωτήματα, οι υποψήφιοι επέλεξαν να καταθέσουν ξανά τις απόψεις τους, τις οποίες εν πολλοίς διάβαζαν από τις σημειώσεις που είχαν μπροστά τους.

Στη σκιαγράφηση, ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να επικεντρωθεί στα όσα πέτυχε η προηγούμενη πενταετία παρά στα όσα θα πράξει η επόμενη. Με αναφορές στο Κραν Μοντανά και στην τουρκική αδιαλλαξία, επιχείρησε, ανατρέχοντας και στον Νίκο Κοτζιά, να καταδείξει τη δική του προσπάθεια.

Μίλησε επίσης για μια καλά προετοιμασμένη νέα διάσκεψη και στις επικρίσεις που δέχτηκε υποστήριξε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι μπορεί να αποσύρει τις προτάσεις του. Σχολίασε επίσης ότι η εμπειρία του απέδειξε πως όταν η Τουρκία δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, πετυχαίνονται συγκλίσεις, ενώ αναφέρθηκε σε κατακτήσεις όπως το ότι η Άγκυρα κάθισε στο τραπέζι, έγινε ανταλλαγή χαρτών και ενεπλάκησαν η ΕΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια τράπεζα στις διαπραγματεύσεις.

Προέταξε επίσης τις επιτυχίες στα ενεργειακά, τα μέτρα της κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις, τον EastMed και την προοπτική που δίνει η διακυβέρνησή του στον τομέα του Φυσικού Αερίου.

Στο καυτό θέμα της οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που παρέλαβε την οικονομία, είπε, χρησιμοποιώντας τον Γερούν Ντάισεμπλουμ, ότι δεν είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έκανε το κούρεμα αλλά η κυπριακή βουλή.

Γενικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε το μεγάλο λάθος, το οποίο δεν αποφεύγει σε εκτός κειμένου τοποθετήσεις. Με κλεφτές ματιές στις σημειώσεις –που μάλλον ετοιμάστηκαν στο Προεδρικό- ο Νίκος Αναστασιάδης υπέπεσε σε πολλά σαρδάμ, μπορεί εξαιτίας και της ώρας.

Από την πλευρά του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έπαιξε το δυνατό του χαρτί στο Κυπριακό. Ξεκινώντας επιτιθέμενος, επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ότι από τη μια λέει για απόσυρση προτάσεων και από την άλλη τις προωθεί.

Εξήγησε ότι μόλις εκλεγεί θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και έπειτα με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για να εξηγήσει τις θέσεις του και τη λαϊκή εντολή για τη «νέα στρατηγική». Υπογράμμισε δε ότι Μαλάς και Αναστασιάδης έχουν ταυτισμένες απόψεις στο Κυπριακό.

Όσον αφορά στα ενεργειακά, ο κ. Παπαδόπουλος διαφώνησε για αγωγό προς την Τουρκία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην προώθηση των σχεδιασμών για εξόρυξη και εξαγωγή του Φυσικού Αερίου.

Για την οικονομία είπε ότι έχει συγκεκριμένες προτάσεις, προέταξε τον Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που προτείνει και έριξε πυρά στον Σταύρο Μαλά για την πενταετία Χριστόφια.

Κόμπιασε σε ερώτηση από τον Γιώργο Κασκάνη αναφορικά με το πόθεν έσχες του και απάντησε αερολογώντας, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς, με επιθέσεις στους δύο ανθυποψηφίους του, Νίκο Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλο, είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του δήλωσε ότι πρέπει να κινηθεί στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ στο Κραν Μοντανά χάθηκε μια ευκαιρία «για να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της». Μίλησε επίσης για ασυνέπεια και σχοινοβασίες από τους δύο βασικούς υποψήφιους για την Προεδρία.

Στη συζήτηση για τα ενεργειακά, διερωτήθηκε γιατί κατατέθηκαν τώρα οι συντεταγμένες για την ΑΟΖ, κατηγορώντας τον Αναστασιάδη για την εγκατάλειψη της πρότασης από το Ισραήλ για τη δημιουργία τερματικού.

Στα της οικονομίας, εξήρε το πρόγραμμά του, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Αναστασιάδη-Ακκιντζί έδωσαν μορφή στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που αντί να ανατρέπει την διχοτόμηση, την νομιμοποιεί. Για το ότι ο ίδιος συμφώνησε με την 8η Ιουλίου στην οποία γίνεται αναφορά στη διζωνική, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι μετά την 8η Ιουλίου υπήρξε και η επιστολή Γκαμπάρι που μιλούσε για την αναζήτηση της μορφής λύσης. Μίλησε για ένα καταστροφικό τερατούργημα που είναι η διζωνική , δικοινοτική ομοσπονδία και επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και ο λαός να αποφασίσει και βάση αυτής της λαϊκής εντολής να πορευθούμε. Ανέφερε ότι μόνο με την δημιουργία κόστους στην Τουρκία και με μια τέτοια καθαρή πολιτική, θα έχουμε αποτελέσματα.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ζήτησε από Γενικό Ελεγκτή να προβεί σε έρευνα κατά πόσον άλλαξε και γιατί η συμφωνία με την Noble Energy που προέβλεπε τον καταμερισμό της παραγωγής και πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες τους λένε ότι αλλάξαμε την συμφωνία και περάσαμε σε συμφωνία καταμερισμού του κέρδους, πράγμα που δίνει τον πρώτο λόγο στις εταιρείες.

Ο Γιώργος Λιλλήκας απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα με τον Συνεργατισμό, είπε ότι είναι γνωστό ότι τόσο ο Συνεργατισμός, όσο και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ). Προέτρεψε παράλληλα να αποφεύγονται δηλώσεις που θα δημιουργήσουν πανικό.

Ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, χωρίς να εκμεταλλεύεται τον χρόνο και με εμφανές το άγχος του, ως ο πιο άπειρος των πέντε υποψηφίων, υπενθύμισε τη θέση του για τη λύση ενιαίου κράτους και την αντίθεση στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Επανέλαβε ότι πρέπει να επανακαθοριστεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι στο φυσικό αέριο βρίσκεται το οικονομικό μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μη εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα και διαφωνεί με αγωγό από την Τουρκία για να μην καταστούμε όμηροι της Τουρκίας. Ο κ. Χρίστου είπε επίσης ότι πρέπει να τερματιστούν τα προκλητικά επιδόματα προς τους αιτητές ασύλου και ότι πρέπει να θεσπιστεί κατώτατος μισθός 1.200 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Χρίστου: 'Λάθος να δίνεται η κυπριακή υπηκοότητα σε επενδυτές'

Ποιός έπεισε; Κανένας...

Κανένας εκ των υποψηφίων δεν επικράτησε στη χθεσινή τηλεμαχία. Ή, μάλλον, όλοι έπαιξαν επιλεγμένα «παιχνίδι κέντρου» για να αποφύγουν τις αντεπιθέσεις των αντιπάλων.

Αυτό μπορεί να είναι και καλό και κακό. Αφενός, όπως είπαμε, αποφεύχθηκαν τα λάθη, αφετέρου όμως υπήρχε ανάγκη για μεταξύ των υποψηφίων διαλόγων. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε ίσως και το σκηνικό για τους αναποφάσιστους.

Ούτως ή άλλως, ο ορισμός της τηλεμαχίας είναι «μια επίσημη συζήτηση σχετικά με ένα συγκεκριμένο ζήτημα σε δημόσια συνεδρίαση ή νομοθετική συνέλευση, στην οποία προβάλλονται αντιρρήσεις και η οποία συνήθως ολοκληρώνεται με ψηφοφορία».

Εν τέλει, δεν θεωρούμε ότι πείσθηκε κάποιος αναποφάσιστος να ψηφίσει οποιονδήποτε από τους πέντε. Είχαν την άνεση και την «επιείκεια» από τους δημοσιογράφους για να παίξουν στο δικό τους γήπεδο, όπως ακριβώς ήθελαν.

Παρακολουθώντας, φυσικά, debates άλλων χωρών μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν τη χαλαρότητα, να υπερβαίνουν τους χρόνους ή να απαντούν όπως θέλουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Αδιαμφισβήτητα, η τηλεμαχία ήταν ανιαρή. Χωρίς πολλές βολές, χωρίς διαλόγους, χωρίς έντονες συζητήσεις, χωρίς ουσιαστικές αντιπαραθέσεις, οι πέντε υποψήφιοι ήταν σαν να κάθονταν στο δικό τους γραφείο και όχι ενώπιοι ενωπίοις. Άρα, «που ήσουν, πούποτε», όπως λέει κι ο λαός. Πέντε μέρες πριν την πρώτη Κυριακή και τα αίματα διατηρούνται στο ψυγείο. Θα τα ανάψει κανείς για να πείσει τους αναποφάσιστους; 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top