Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μίροσλαβ Γκρουτσέφ, o οποίος είναι μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στην πατρίδα του, σε συνέντευξή του στην Real News, μιλά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και χαρακτηρίζει γελοία τη σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο.
«Η ιστορία περί αιώνιας εθνικής ύπαρξης είναι για εμένα μια τρελή ιστορία. Αυτή η παράλογη σύνδεση μεταξύ του σύγχρονου έθνους μας με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Φίλιππο, 2.000 πριν, είναι απλώς γελοία…» λέει χαρακτηριστικά.
Ο Μίροσλαβ Γκρουτσέφ, ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος του κέντρου των Σκοπίων στο παρελθόν, είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε τη σημαία της ΠΓΔΜ.
«Πριν από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, η περιοχή λεγόταν Βαρντάρσκα Μπανοβίνα, αλλά δεν ήταν χώρα, ήταν µία γεωγραφική και διοικητική περιοχή, όπως σήµερα η Μακεδονία είναι µια γεωγραφική και διοικητική περιοχή στη βόρεια Ελλάδα. Ετσι, πριν από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο δεν υπήρχε Μακεδονία ως πολιτειακή έννοια. Η Μακεδονία είναι µια γεωγραφική περιοχή που είχε πολλές πολιτικές αλλαγές. Τα σύνορα άλλαζαν πολύ γρήγορα µετά την πτώση της οθωµανικής αυτοκρατορίας», δηλώνει.
Ο Γκρουτσέφ εκφράζει διαχρονικά αυτές τις απόψεις και έχει τεθεί στο στόχαστρο των εθνικιστών. Ωστόσο, όταν ερωτάται για το τι νιώθει ο ίδιος, δεν αµφιταλαντεύεται για την απάντηση που πρέπει να δώσει. «Στο πιστοποιητικό γέννησής µου, το 1955, γράφει: Τόπος γέννησης: ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας. Εθνικότητα: Μακεδόνας. Αυτό είναι ιστορία. Ολοι οι συµπατριώτες µου που γεννήθηκαν µετά το 1944 έχουν τα ίδια πιστοποιητικά. ∆εν υπάρχει αµφιβολία στον οποιονδήποτε πολίτη αυτής της χώρας το τι είναι».
Αυτό σηµαίνει πως όσοι γεννήθηκαν πριν από τη δεκαετία του 1940 δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους «Μακεδόνες»; «Αρκετοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους ‘‘Μακεδόνες’’ και το 1930. Λιγότεροι το 1920 και ακόµα λιγότεροι στις αρχές του 20ού αιώνα. Αλλά αυτό συµβαίνει παντού, η εθνική συνείδηση αναπτύσσεται σταδιακά».
Ο Γκρουτσέφ προσθέτει ότι η ιδέα της «µακεδονικής ταυτότητας» δηµιουργήθηκε από µια ελίτ κατοίκων της περιοχής, τον 19ο αιώνα. «Το έθνος των ‘‘Μακεδόνων’’ υπήρχε και πριν από το 1944, διότι έχουµε βιβλία και κείµενα στη γλώσσα µας. Τότε, βέβαια, λίγοι αποκαλούσαν τη γλώσσα µας ‘‘µακεδονική’’. Ήταν µορφωµένοι άνθρωποι που είχαν τη δική τους άποψη και την κατέγραψαν. Αυτό ξεκίνησε τον 19ο αιώνα. Υπάρχουν επιστολές, βιβλία και έγγραφα του 19ου αιώνα ότι οι άνθρωποι αυτής της περιοχής αυτοαποκαλούνται ‘‘Μακεδόνες’’».
Από Star.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις