ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DEBATE: Το έγγραφο που κατάθεσε στο Κραν Μοντάνα θα δώσει στη δημοσιότητα την Πέμπτη 1/2 ο Ν. Αναστασιάδης

DEBATE: Το έγγραφο που κατάθεσε στο Κραν Μοντάνα θα δώσει στη δημοσιότητα την Πέμπτη 1/2 ο Ν. Αναστασιάδης

Το έγγραφο που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά και αφορά την εσωτερική πτυχή θα δώσει στη δημοσιότητα την Πέμπτη ½ την δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης μετά την αναφορά του ανθυποψηφίου του, Σταύρου Μαλά ότι με την πρότασή του για συναπόφαση Προέδρου και Αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μετέτρεψε μια παλαιότερη σύγκλιση για την λήψη αποφάσεων σε βέτο.

 

Κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης και συζητώντας για το Κυπριακό ο κ. Μαλάς επικαλέστηκε δημοσίευμα για το έγγραφο στο Κραν Μοντάνα για την εσωτερική διακυβέρνηση όπου «έχετε δώσει στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο ουσιαστικά συναπόφαση εάν δεν υπάρχει απόφαση σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας», για τα οποία υπήρχε σύγκλιση και ρυθμίζονταν από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς να υπάρχει βέτο.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στην ομάδα που τον συμβούλευε ήταν και δύο μέλη ΑΚΕΛ και η πρόταση που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά ήταν σε γνώση όλων, περιλαμβανομένου και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, παραπέμποντας σε tweet του κ. Κυπριανού στις 6 Ιουλίου στο οποίο έγγραφε «ότι η ε/κ πλευρά έχει υποβάλλει εποικοδομητικές προτάσεις, αναμένουμε την αντίδραση της τ/κ πλευράς». Αναφέρθηκε δε στη θετική ψήφο στους Τ/κ, που υπάρχει και σε έγγραφο της 11ης Φεβρουαρίου 2014, εάν η κεντρική κυβέρνηση παίρνει απόφαση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας, όχι για όλες τις αποφάσεις, όπως ζητούν οι Τ/κ. «Και νοουμένου ότι θα πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος των αδιεξόδων».
 
Θα ήμουν ο ελάχιστα νοήμων που θα δεχόμουν να φέρω αδιέξοδο, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασάδης.
 
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ο Σταύρος Μαλάς, είπε ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία στο Κραν Μοντανά και αναφέρθηκε στο συμπληρωματικό έγγραφο του κ. Γκουτέρες το οποίο η ε/κ πλευρά δεν αξιοποίησε και για το οποίο ο Ελληνας ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον Σταύρο Μαλά, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να καταργήσει τη συνθήκη εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα. «Διερωτώμαι όταν έχουμε χάσει μια τέτοια ευκαιρία, τί είναι αυτό που σήμερα ο κ. Αναστασιάδης μπορεί να καυχιέται; Είχε ευκαιρία και δεν την αξιοποίησε».
 
«Πόσο περισσότερο θα μπορούσα να αξιοποιήσω (την ευκαιρία) από του να υποβάλω ολοκληρωμένο, συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα ασφάλειας, εξωτερικής και εσωτερικής για να αποφύγουμε την παρουσία στρατευμάτων και παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης;», απάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ποιος εγγυάται ότι την επομένη η Τουρκία, η οποία διακρίνεται για την ασυνέπειά της θα μπορούσε να παρακολουθεί και να επιβάλλει, διερωτήθηκε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχει σύγχυση των παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ που άπτονται της ουσίας των εγγυήσεων ή εσωτερικών πτυχών με το άτυπο έγγραφο. Υπάρχουν οι παράμετροι όπου αναφέρεται η άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και αντικατάστασή τους με ένα αποτελεσματικό σύστημα ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψην την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Στο άτυπο έγγραφο, είπε, καταγράφονται κάποιες σημειώσεις, επικεφαλίδες για το θέμα της παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης. Το έγγραφο αυτό, πρόσθεσε, δεν συζητήθηκε γιατί δεν άπτονταν της ουσίας του θέματος των εγγυήσεων.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου, βασιζόμενος στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στην ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που επέτρεψε την σύναψη συμμαχιών. «Άλλος τρόπος από τον διάλογο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει». Έχει σημασία να γνωρίζουμε τα όρια μέσα στα οποία διαπραγματευόμαστε, πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πτυχές της λύσης, ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι όσον αφορά την εσωτερική πτυχή, «η λύση θα είναι πακέτο» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση με παραμονή στρατευμάτων, εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα και στην οποία η Μόρφου δεν θα επιστρέφεται. Θα προσπαθήσει, σημείωσε, να βελτιώσει ανοικτά θέματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει την εκ περιτροπής προεδρία με σταθμισμένη και διασταυρούμενη ψήφο, νοουμένου ότι καταργούνται τα βέτο, και ως ένα πακέτο συμφωνίας. «Πρώτα αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων και μετά εσωτερική πτυχή».
 
Σε αντιπαράθεση για τα θέματα των 4 ελευθεριών και την ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων και το αδιαίρετο της κυριαρχίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι πηγές πληροφόρησης του κ. Μαλά είναι παντελώς αβάσιμες, «δεν είμαστε εδώ για χειροβομβίδες κρότου λάμψης, όχι για να εντυπωσιάσουμε. Ο Αναστασιάδης δεν άνοιξε κανένα κεφάλαιο, αλλά δημιούργησε συγκλίσεις». Ο Σταύρος Μαλάς απάντησε: «είστε λίγο φειδωλός με την αλήθεια».
 
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Για τους σχεδιασμούς τους για τα θέματα ενέργειας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, λέγοντας ότι οι διεθνείς εταιρείες επανήλθαν μετά τον εντοπισμό των κοιτασμάτων στο Ζορ, σημειώνοντας ότι πριν από αυτό η ΤΟΤΑΛ εγκατέλειψε το τεμάχιο 10 που σήμερα είναι το πιο περιζήτητο. «Ακόμα και στο 6 που καμιά κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να το αδειοδοτήσει, όχι μόνο το αδειοδοτήσαμε αλλά γίνονται σήμερα έρευνες και ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτελέσματα.
 
Πρέπει να υπολογίζουμε το κόστος του φυσικού αερίου, το κόστος του τερματικού και ποιος θα αναλάβει το κόστος του τερματικού με επαρκείς ποσότητας για απόδοση της επένδυσης, πρόσθεσε.
 
Ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί άρχισαν από την διακυβέρνηση Κληρίδη και επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «ήταν απασχολημένος με την διάλυση της ΚΡΕΤΥΚ» για την οποία ακόμα και σήμερα δεν έχει δώσει καμιά εξήγηση, ούτε για την απομάκρυνση του Προέδρου της, Κρις Έλληνα, με αποτέλεσμα – όπως είπε – οι Ισραηλινοί που ενδιαφερόταν για την δημιουργία τερματικού υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο να στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις και προς την Τουρκία.
 
Μίλησε επίσης για καθυστέρηση στον τρίτο κύκλο αδειοδότησης και πως τώρα πρέπει όντως να περιμένουμε να αποτελέσματα των γεωτρήσεων και ανάλογα με τα αποτελέσματα να δούμε την δημιουργία τερματικού ή εξαγωγής μέσω τρίτης χώρας.
 
Ουδέποτε άκουσα το Ισραήλ να θέλει να ακυρώσει σχεδιασμό για τα θέματα ενέργειας στη χώρα μας, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγοντας ότι έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ουδέποτε του είπε για σχεδιασμό περί κατασκευής τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο και η συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ για αγωγό στο Λεβιάθαν είναι κάτι ξεχωριστό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι στο μέγιστο βαθμό συνεργασίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι σχέσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Ιορδανία.
 
Για την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω ΑΕΠ στο 17% μέχρι το 2020, Μαλάς και Αναστασιάδης αντιπαρατέθηκαν για τον τρόπο που γίνεται και την χρηματοδότηση από την ΕΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λέει ότι ο κ. Μαλάς δεν είναι σωστά πληροφορημένος για τα ποσά που έχουν διατεθεί ίσως επειδή «είστε εκτός κυβερνήσεως, παίρνετε τις πληροφορίες σας, απόλυτα δεκτό». «Άστε την έπαρση κ. Αναστασιάδη», είπε ο κ. Μαλάς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντά ότι «μιλώ με απόλυτη εντιμότητα, είναι μερικά πράγματα που μπορεί να σας διαφεύγουν. Άλλο να είσαι μέσα και να γνωρίζεις και άλλο να ενημερώνεσαι».
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top