Το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, βρίσκεται ανάμεσα στα ζητήματα που σε τακτική και μόνιμη βάση η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει στους Τούρκους συνομιλητές της, επιβεβαίωσε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, από τη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου διεξάγεται η Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (GYMNICH).
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την είδηση της απελευθέρωσης του δημοσιογράφου Ντενίς Γιουσέλ, και διευκρινίζοντας αυστηρά ότι η απάντησή της δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις που έγιναν στο επίπεδο των Υπουργών χθες και σήμερα, η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως "η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα, είτε ανοίγουν κεφάλαια, είτε όχι" και σημείωσε πως "ΕΕ και Τουρκία έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα" και πως "μοιράζονται τις ίδιες απόψεις", αναφερόμενη στη σταθερότητα της περιοχής.
"Έχουμε ένα κοινό συμφέρον να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας, περιλαμβανομένων και των Τούρκων πολιτών και αυτό επικεντρώνεται στα κοινά στρατηγικά συμφέροντα που έχουμε στην περιοχή, η Τουρκία δεν είναι μόνο υποψήφια χώρα, είναι και εταίρος στην περιοχή, δεν μοιραζόμαστε πάντα τις ίδιες απόψεις, όπως καταστήσαμε σαφές σε κάποιες από τις προηγούμενες απαντήσεις μας, όμως εργαζόμαστε από κοινού σε μια σειρά από θέματα, χωρίς να ξεχνάμε και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που θα πρέπει σίγουρα να επιστρέψει στο τραπέζι σε μια δεδομένη στιγμή".
Νωρίτερα, αποφεύγοντας να σχολιάσει την είδηση της απελευθέρωσης του Γιουσέλ, η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ θέτει συνεχώς στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία το θέμα του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και της ελευθερίας του Τύπου. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες μέρες συναντήθηκε με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου στο Κουβέιτ και με τον Ομέρ Τσελίκ στη Σόφια, στο πλαίσιο των διαρκών επαφών με τις τουρκικές αρχές.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε μάλιστα τη Τουρκία να "σεβαστεί τις ίδιες τις δικές της δεσμεύσεις", καθώς δεν είναι μόνο υποψήφια χώρα της ΕΕ, αλλά και πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε ότι στο GYMNICH δεν έγινε συζήτηση για την επικείμενη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου. Υπενθύμισε όμως ότι η ΕΕ συνομιλεί σε τακτική βάση με την Τουρκία και ήδη έχει πραγματοποιηθεί διάλογος υψηλού επιπέδου (υπουργικό επίπεδο) για τις μεταφορές, την οικονομία και την ενέργεια). Όπως είπε, στόχος της ΕΕ πρέπει να είναι ο τουρκικός πληθυσμός πλέον, καθώς στο παρελθόν έμφαση είχε δοθεί μόνο στους θεσμούς και την διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι το Άτυπο Συμβούλιο, συζήτησε για την πρόσφατη επιχείρηση της Τουρκία στο Αφρίν και υπενθύμισε ότι "έχουμε εκφράσει ως ΕΕ και ως Κράτη Μέλη τις τελευταίες εβδομάδες, της ανησυχίες μας, για τις απώλειες αμάχων και τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επιχείρησης, αναγνωρίζοντας τις θεσμικές ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζοντας πως σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η στόχευση των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να συνεχίσει να είναι το Ισλαμικό Κράτος, και οι τρομοκρατικοί οργανισμοί που είναι καταγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ".
"Επαναβεβαιώσαμε αυτή τη θέση μας στους Τούρκους φίλους μας σήμερα, και θα ήθελα να συμφωνήσω με τα όσα είπε ο Ρεξ Τίλερσον χθες στην Άγκυρα, ότι προτρέπουμε τους Τούρκους φίλους μας να δείξουν περιορισμό στην επιχείρηση τους, διότι βλέπουμε, εκεί και σε άλλα μέρη της Συρία μια κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που δεν είναι ενθαρρυντική".
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις