ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο μακριά μπορεί να πετάξει ένα αεροπλάνο αν χάσει και τους δυο κινητήρες

Πόσο μακριά μπορεί να πετάξει ένα αεροπλάνο αν χάσει και τους δυο κινητήρες

Το 2001, ένα αεροσκάφος που μεταφέρει 293 επιβάτες και 13 άτομα πλήρωμα έχασε την ισχύ και στους δύο κινητήρες πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

 

Το αεροσκάφος με προορισμό τη Λισαβόνα, είχε διαρροή καυσίμων ήδη από την ώρα της απογείωσής του από το Τορόντο έξι ώρες νωρίτερα. Έχοντας χάσει την πρώτη από τις δύο μηχανές, ο πιλότος Ρόμπερτ Πίσε ανέφερε το πρόβλημα και ανακοίνωσε στην Air Traffic Control την πρόθεσή του να στραφεί προς τις Αζόρες. Δέκα λεπτά αργότερα, νέκρωσε και ο δεύτερος κινητήρας. Ο Πίσε και ο συγκυβερνήτης -με περισσότερες από 20.000 ώρες πτήσης έκαστος-, πέταξαν το Airbus A330, χωρίς καμιά ισχύ, για 19 λεπτά - καλύπτοντας περίπου 75 μίλια - μέχρι να προσγειωθεί στη βάση Lajes.

Το αεροπλάνο κατάφερε τελικά να προσγειωθεί χωρίς να κινδυνέψει καμία ζωή.

Το παραπάνω περιστατικό μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και αν και οι δύο κινητήρες αποτύχουν, υπάρχει ακόμα μια αξιοπρεπής ευκαιρία να φτάσει ο καθένας με ασφάλεια στο έδαφος.

«Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τα αεροσκάφη να κατεβαίνουν σε αυτό που ένας πιλότος αποκαλεί "αδρανής πτήση", με τους κινητήρες να επιστρέφουν σε κατάσταση μηδενικής ώσης», λέει ο πιλότος και συγγραφέας Patrick Smith στο βιβλίο του «Cockpit Confidential». «Εξακολουθούν να λειτουργούν και να τροφοδοτούν το συστήματα ζωτικής σημασίας, χωρίς να δίνουν ώθηση. Έχετε πετάξει με αυτό τον τρόπο πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζετε. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε πτήση. Ο Smith εξηγεί ότι η αδρανής ώθηση κάνει τη δύσκολη δουλειά  από ό, τι οι μηχανές, αλλά όχι πολύ. Το παρομοιάζει με ένα αυτοκίνητο το οποίο κατεβαίνει έναν λόφο με τον συμπλέκτη πατημένο.

Διαφορετικά αεροσκάφη έχουν διαφορετικές αναλογίες ολίσθησης, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσουν υψόμετρο σε διαφορετικά ποσοστά, επηρεάζοντας πόσο μακριά μπορούν να πετάξουν χωρίς την ώθηση του κινητήρα. Για παράδειγμα, εάν ένα αεροπλάνο έχει αναλογία ανύψωσης 10: 1 τότε αυτό σημαίνει ότι για κάθε 10 μίλια της πτήσης χάνει ένα μίλι σε υψόμετρο. Πετώντας σε ένα τυπικό υψόμετρο 36.000 ποδιών, ένα αεροσκάφος που χάνει και τους δύο κινητήρες θα μπορεί να ταξιδέψει για άλλα 70 μίλια πριν φτάσει στο έδαφος.

 

 

 

Από News.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top