Οι ενεργιακοί σχεδιασμοί της Κύπρου δεν θα ανατραπούν, σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Δεν θα ανατραπούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τα τελευταία γεγονότα, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
«Ξέρει [η Τουρκία] ότι οι επόμενοι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου συνδέονται με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ξέρετε και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτούς τους "τσαμπουκάδες" στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία έχει κάνει πολλαπλή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και βέβαια γι αυτό θα μιλήσουμε πιο ειδικά όταν θα αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να δραστηριοποιηθεί», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η Τουρκία παρανόμως παρενέβη με ναυτικές ασκήσεις σε ξένη ΑΟΖ, παραβίασε τη συνθήκη του Διεθνούς Δικαίου για την άσκηση των ελευθεριών στην ανοικτή θάλασσα και τέλος, δεν είναι αρμόδια να εκδίδει NAVTEX σε ξένες περιοχές.
Αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα στο Αιγαίο, ο κ. Κοτζιάς την χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική. «Πρέπει να σας πω ότι είναι μια πολύ πιο αυστηρή δήλωση από αυτή του 1996, την τότε περίπτωση των Ιμίων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι πριν αναλάβει υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας το Κυπριακό είχε εξελιχθεί σε πρόβλημα διαχείρισης των σχέσεων των δύο κοινοτήτων και ειδικά κατανομής πόρων, δηλαδή του φυσικού αερίου και πώς θα κατανεμηθεί αυτό. «Ασφαλώς υπάρχει και το ζήτημα, και είναι ζήτημα της ίδιας Κυπριακής Δημοκρατίας, πώς θα κατανέμει τους πόρους της. Αλλά το Κυπριακό είχε πλέον εξελιχθεί από ένα θέμα κατοχής σε ένα θέμα κοινωνικού κράτους. Πώς θα μοιραστούν οι πόροι που διαθέτει το κράτος. Ασφαλώς, επαναλαμβάνω, υπάρχουν τέτοια ζητήματα, αλλά δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κυπριακού», σημείωσε.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα πρωτίστως εισβολής και κατοχής και υποστήριξε ότι αυτό αναδείχθηκε κατά τη διαδικασία των τελευταίων διαπραγματεύσεων. «Στην διαπραγμάτευση που κάναμε στο Crans Montana, ξεκινήσαμε στη Γενεύη δυο μέρες τον Ιανουάριο και μετά, το καλοκαίρι, έντεκα μέρες συνεχούς διαπραγμάτευσης, αυτό που επετεύχθη ήταν ότι μπήκε πάνω στο τραπέζι η ουσία του Κυπριακού προβλήματος, και δεν ξαναφεύγει, που είναι η κατοχή και τα «εγγυητικά» δικαιώματα της Τουρκίας, βάσει των οποίων μπορεί να επεμβαίνει στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτά τα δύο τελειώσαμε, ότι είναι ταμπού και δεν συζητιούνται. Ήρθε στο τραπέζι και η διεθνής κοινότητα, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1970. Μας υποστηρίζει πλήρως ότι έχουμε δίκιο και ότι είναι λογικό το αίτημα μας», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι θα επισκεφθεί τα Σκόπια εντός Μαρτίου ενώ νωρίτερα θα έχει κατατεθεί η ελληνική πρόταση επί των ανοικτών ζητημάτων στη διαπραγμάτευση. «Η συμφωνία πρέπει να περάσει μέσα από το Σύνταγμα της FYROM για να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή της», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας πάντως, ότι οι δηλώσεις Ζάεφ δεν δείχνουν συμβιβαστική διάθεση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις