ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΔΑΔ: Στις 28 Μαρτίου η υπόθεση Γκιουζέλγιουρτλου - Αίτημα Κύπρου και Τουρκίας

ΕΔΑΔ: Στις 28 Μαρτίου η υπόθεση Γκιουζέλγιουρτλου - Αίτημα Κύπρου και Τουρκίας

Η μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα επανεξετάσει στις 28 Μαρτίου 2018 την υπόθεση της δολοφονίας της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου, μετά από αίτημα των Κυβερνήσεων Κύπρου και Τουρκίας.

Πρόκειται για τα τρία μέλη οικογένειας Τουρκοκυπρίων (πατέρας, μητέρα και κόρη) που είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, ενώ οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα.

Μετά το αδιέξοδο που προέκυψε στην παράλληλη διερεύνηση της υπόθεσης, τόσο από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από της αρχές της Τουρκίας (περιλαμβανομένου του ψευδοκράτους), το 2007 συγγενείς της οικογένειας προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, παραπονούμενοι ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές απέτυχαν να συνεργαστούν και να διερευνήσουν αποτελεσματικά την υπόθεση.

Το ίδιο το ΕΔΑΔ καταλόγισε ευθύνες σε Λευκωσία και Άγκυρα, λέγοντας ότι οι δύο Κυβερνήσεις ήταν υποχρεωμένες να συνεργαστούν για την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης, εντούτοις δεν ήταν προετοιμασμένες να κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις από τις θέσεις τους και να εξεύρουν κοινό έδαφος.

Ως εκ τούτου, στην αρχική απόφαση της 4ης Απριλίου 2017 οι δικαστές, με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά, αποφάνθηκαν ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της Σύμβασης για το δικαίωμα στη ζωή και την αποτελεσματική διερεύνηση από την Κύπρο. Ομόφωνα οι δικαστές αποφάσισαν, επίσης, ότι υπήρξε παραβίαση των ίδιων προνοιών της Σύμβασης από την Τουρκία.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, Λευκωσία και Άγκυρα ζήτησαν από το ΕΔΑΔ την παραπομπή της υπόθεσης στη μείζονα σύνθεση και σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικαστηρίου, η ακρόαση στο Στρασβούργο είναι προγραμματισμένη για τις 28 Μαρτίου, στις 9.15πμ (τοπική ώρα).

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top