Διεξήχθη το Σάββατο (31/03/18) για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο, ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FLL, που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση EduAct Κύπρου.
Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και έχει ως Μέγα Αρωγό την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού. Μάλιστα στον Διαγωνισμό συμμετείχαν 18 ομάδες με παιδιά ηλικίας 9 - 16 χρόνων.
Η ομάδα Artech, έχει πάρει την πρώτη θέση και ανακηρύχθηκε Super Champion 2018, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή της στο World Festival που θα διεξαχθεί στις Η.Π.Α.
Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο υπεύθυνος της ομάδας Artech, Νίκος Χριστοφή ανάφερε πως «λόγω του ότι τα περισσότερα παιδιά της ομάδας είχαν εκπροσωπήσει και πέρσι την Κύπρο στις Η.Π.Α., δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος του ταξιδιού και έτσι η ομάδα επέλεξε να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό FLL που θα γίνει στην Εσθονία (6-8 Ιουνίου 2018), παραχωρώντας το ταξίδι στις Η.Π.Α. στην ομάδα που πήρε τη δεύτερη θέση (LanBots)».
Συμπλήρωσε επίσης πως «στον διαγωνισμό την πρώτη θέση πήρε η ομάδα που εξασφαλίζει την ψηλότερη βαθμολογία αφού αξιολογηθεί σε 4 τομείς (robot game, robot design, project, core values)».
Το θέμα του διαγωνισμού φέτος ήταν η Υδροδυναμική και οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν μια καινοτόμο ιδέα για επίλυση κάποιου προβλήματος σχετικού με το νερό.
Η ομάδα Artech επέλεξε ως πρόβλημα τη ρύπανση στον Υδατοφράκτη των Πολεμιδιών και προσπάθησε να δώσει λύσεις στο φαινόμενο του ευτροφισμού και της άνθισης των κυανοβακτηρίων που παρουσιάζονται συχνά στον υδατοφράκτη, με το project «CyanoControl».
https://www.youtube.com/watch?v=BnHjO6o4YYg&feature=youtu.be
Όπως μας ανάφερε ο κ. Χριστοφή, ετοίμασαν μια κατασκευή πλωτής πλατφόρμας, πλήρως αυτοματοποιημένης και αυτόνομης, χάρη στην οποία μπορούν να επιτυγχάνονται συχνές δειγματοληψίες και συνεχόμενη παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων (remote monitoring with the use of sensors). Παράλληλα θα προβαίνει αυτόματα σε έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων (early warning system) έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνονται άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει ενσωματωμένους υπέρηχους για την επιτόπου (in situ) επεξεργασία του νερού.
Τα παιδιά ερεύνησαν το θέμα και είχαν σειρά συναντήσεων με ειδικούς, οι οποίοι παρακολούθησαν την πορεία εργασίας τους και στήριξαν την έρευνά τους. Θερμές ευχαριστίες στην κ. Μαρία Γ. Αντωνίου, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΕ.ΠΑ.Κ., η οποία ήταν η επιστημονική συνεργάτης των παιδιών, την κ. Πωλίνα Πολυκάρπου του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για τις χρήσιμες πληροφορίες που παρείχε στην ομάδα σχετικά με τον Υδατοφράκτη Πολεμιδιών και τα μέτρα που παίρνει το ΤΑΥ και τους μηχανολόγους κ. Μάριο Πιερή και κ. Γιάννη Λιασή για την καθοδήγησή τους ως προς τα μηχανολογικά και τεχνικά θέματα λειτουργίας της συσκευής.
https://www.youtube.com/watch?v=ESxMdowzXso&feature=youtu.be
Τα έξοδα μετάβασης στον Διαγωνισμό τα επωμίστηκαν οι γονείς των παιδιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις