Ειρήνη αξίωσαν οι Αμμοχωστιανοί κατά την επίσκεψη των Ευρωβουλευτών στην παραλία της 'Γλώσσας'.
Με δάκρυα στα μάτια και φωνάζοντας ειρήνη, peace, barış, πολλοί Αμμοχωστιανοί συνόδευσαν σήμερα τους Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Αναφορών κατά την επίσκεψή τους στην παραλία της "Γλώσσας" στην Αμμόχωστο.
Οι Αμμοχωστιανοί έφθασαν από νωρίς στον χώρο μπροστά στο ξενοδοχείο "Κωνστάντια", αναμένοντας τους Ευρωβουλευτές που έφθασαν ένα περίπου τέταρτο πριν το μεσημέρι με λεωφορείο, συνοδευόμενοι από μέλη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Προηγουμένως οι Ευρωβουλευτές είχαν μεταβεί στην ενορία Αγίας Ζώνης, για να δουν το σπίτι του Λοΐζου Αυξεντίου, ο οποίος είχε κάνει την αναφορά για την Αμμόχωστο το 2004 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαρτιζόταν από τους Ευρωβουλευτές Cecilia Wikström (Σουηδία), Πρόεδρος Επιτροπής – επικεφαλής κλιμακίου, Alberto Cirio (Ιταλία), μέλος, Rosa Estaràs Ferragut (Ισπανία), μέλος, Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα), μέλος, Igor Šoltes (Σλοβενία), μέλος, Teresa Jiménez-Becerril (Ισπανία), μέλος, Δημήτρη Παπαδάκης(Κύπρος), μέλος, και Τάκη Χατζηγεωργίου (Κύπρος), μέλος. Οι τρεις τελευταίοι Ευρωβουλευτές συμμετείχαν αυτεπάγγελτα. Το παρών τους έδωσαν επίσης οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου και Νεοκλής Συλικιώτης και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές κατά τις οποίες οι Αμμοχωστιανοί μίλησαν στους Ευρωβουλευτές, ενώ βρίσκονταν στην παραλία της "Γλώσσας" για τον πόνο που βιώνουν για 44 χρόνια μακριά από την πόλη τους, ζητώντας τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. "Θέλουμε να πάμε στα σπίτια μας", φώναξε ένα από αυτούς, ενώ οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να τραγουδούν "Χώμα που περπάτησα, γη που νοσταλγώ, χώμα που μ` ανάστησες, Αμμόχωστος", κάνοντας το σήμα της ειρήνης, ενώ γύρω τους βρίσκονταν συγκεντρωμένοι Γκρίζοι Λύκοι, που σχημάτιζαν με τα χέρια τους το δικό τους σήμα.
Συγκεκριμένα, στον χώρο μπροστά στην παραλία είχαν σπεύσει από το πρωί άτομα από τα κατεχόμενα που κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας, "σημαίες" του ψευδοκράτους και των Γκρίζων Λύκων, τα οποία εισήλθαν στον χώρο της παραλίας κατά την επίσκεψη των Ευρωβουλευτών εκεί. Είχαν μάλιστα κρεμάσει τέτοιες σημαίες και στις ψάθινες ομπρέλες που βρίσκονταν στην παραλία. Εξάλλου "βουλευτές" προσέγγισαν τους Ευρωβουλευτές, επιδίδοντάς τους μια επιστολή, λέγοντάς πως και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο νησί.
Σε δηλώσεις τους στα ε/κ μέσα ενημέρωσης που πήγαν να καλύψουν την επίσκεψη, οι Αμμοχωστιανοί εξέφρασαν τα έντονα συναισθήματα που νιώθουν για τη συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης τους.
Ο 73χρονος Ανδρέας Κλόνης ανέφερε πως μέχρι οκτώ ετών μεγάλωσε στην εντός των τειχών Αμμόχωστο και εκεί ήταν οι πρώτοι του παιδικοί φίλοι και το πρώτο του σχολείο. "Θέλω να το ακούσουν αυτό και οι Ε/κ και οι Τ/κ", ανέφερε. Είπε πως το σπίτι που γεννήθηκε είναι 50 μέτρα από την περιοχή όπου συγκεντρώθηκαν σήμερα οι Αμμοχωστιανοί και πως το 1958 εγκατάλειψε με την οικογένειά του την εντός των τειχών Αμμόχωστο και εγκαταστάθηκαν στον Αγιο Μέμνωνα.
Ο Γιάννης Κυριακίδης, Διευθυντής του LGR, είπε πως γεννήθηκε στο Βαρώσι όπου και φοίτησε σε σχολεία. Ολοι οι φίλοι μου είναι Βαρωσιώτες, ανέφερε, σημειώνοντας πως "μας πονά το ότι η πόλη είναι άδεια και την έχουν πάρει οι Τούρκοι. ‘Ηλθαμε εδώ ελπίζοντας να γίνει κάτι", ανέφερε. Είπε πως με τους Τ/κ συμμαθητές τους δεν είχαν προβλήματα τότε και εξέφρασε την ευχή να γίνει κάτι «για να προχωρήσουμε πιο κάτω».
O Κώστας Λουκά είπε πως μεγάλωσε στην Αμμόχωστο και έζησε εκεί μέχρι τα 27 του χρόνια. Σήμερα είμαι 71 χρονών και ήλθα εδώ για να θυμηθώ, ανέφερε. Κάλεσε όλους να συμμετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις, ώστε να δούμε ίσως, όπως είπε, μια μέρα καλύτερη για την Κύπρο και τη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο.
Στο μεταξύ, ένα εκ των εννέα προσώπων, που βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στην παραλία, για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση των Αμμοχωστιανών, και κρατήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα σε μια κλούβα για έλεγχο, δήλωσε: "Στις 9.30 είχαμε έλθει στη Γλώσσα όπως μας είχαν πει και μετά από 10 λεπτά δυο άνδρες με πολιτική περιβολή μας πλησίασαν. Είπαν ότι είναι στρατιωτική περιοχή και δεν επιτρέπεται να είμαστε εκεί και να τους ακολουθήσουμε μέχρι το Κωνστάντια το ξενοδοχείο".
"Ερχόμενοι προς το Κωνστάντια μας είπαν ότι ούτε εδώ μπορείτε να σταθείτε και μας είπαν να τους ακολουθήσουμε. Μας έφεραν μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου. Υπήρχε μια κλούβα της `αστυνομίας`. Μας ζήτησαν τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα μας. Τα παραδώσαμε. Μας έβαλαν μέσα στην κλούβα. Μετά από κανένα πεντάλεπτο μας είπαν ότι δεν θα μας έπαιρναν κάπου αλλού και πως θα κοίταζαν τα κινητά μας επί τόπου," ανέφερε.
Εμένα, σημείωσε, μου έσβησαν δυο φωτογραφίες που είχα βγάλει και μας είπαν ότι δεν επιτρέπεται να έλθουμε ξανά στην περιοχή γιατί είναι στρατιωτική.
Μας είπαν, πρόσθεσε, ότι θα μας έπαιρναν σε «αστυνομικό σταθμό» μετά έγινε ένα τηλεφώνημα και άλλαξε το σχέδιό τους.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις