Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει άμεσα σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, εξέφρασε η Κλέλια Βασιλείου.
Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει άμεσα σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Γκραν Μοντανά τον περασμένο Ιούλιο, εφόσον προηγηθεί, βέβαια, η κατάλληλη προετοιμασία και υπάρξει η αναγκαία ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα απ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προ πάντων από την Τουρκία, με στόχο να διασφαλιστεί το θετικό αποτέλεσμα που προσδοκούμε, εξέφρασε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου.
Σε ομιλία της, στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους το 1974 Νικόλα Μίχαλου, η κ. Βασιλείου είπε πως «είναι απαραίτητο να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις όπως οι πρόσφατες με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη», για να προσθέσει πως «η λύση του Κυπριακού μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από διάλογο και κοινές προσπάθειες, με σεβασμό της κάθε πλευράς στα δικαιώματα της άλλης».
Όπως ανέφερε «είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων – Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων – η επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες κράτος- μέλος».
«Το όραμα», πρόσθεσε, «πρέπει να είναι κοινό και δεν μπορεί παρά να προβλέπει τη δημιουργία ενός κανονικού λειτουργικού κράτους που να δίνει σκέπη σε όλους τους Κυπρίους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυητικά – επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Θα πρέπει όλοι μαζί να περάσουμε σε μια νέα εποχή που να υπόσχεται περισσότερα σε όλους, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας, αφήνοντας πίσω όσα τραγικά έζησε ο τόπος μας το 1974».
Σε ό,τι αφορά στους αγνοούμενους, η κ. Βασιλείου είπε πως «δεν υποτιμούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις των αγνοουμένων μας δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί», σημειώνοντας πως «εξακολουθούν να αγνοούνται άλλοι 851 συμπατριώτες μας, οι περισσότεροι δηλαδή από όσους αρχικά καταχωρήθηκαν στον κατάλογο της Επιτροπής για την εξιχνίαση της τύχης τους».
Είπε ότι «θα πρέπει, επιτέλους, να επιτραπεί από τον κατοχικό στρατό η πραγματοποίηση χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς των εκταφών στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές, όπως και η πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων», συμπληρώνοντας επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί πληροφόρηση για το τεράστιο θέμα της μετακίνησης οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν ακόμη άγνωστοι.
«Η Τουρκία επιβάλλεται να επιδείξει έμπρακτα την αναγκαία βούληση, ώστε να τερματιστεί ο πόνος και η αγωνία όλων των συγγενών. Η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι παραβιάσεις αυτές δεν περιορίζονται στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων, αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους. Εκείνοι που διαπράττουν το έγκλημα δεν είναι ένοχοι μόνο για την εξαφάνιση των αγνοουμένων προσώπων, αλλά και για τη διαιώνιση της δυστυχίας των οικογενειών τους», ανέφερε.
Για τον Νικόλα Μίχαλου, η Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος είπε πως «ήταν τότε που πολλοί συμπατριώτες μας, όπως ο Ανδρέας Μίχαλος, χάθηκαν μέσα στη δίνη του πολέμου και περιελήφθησαν έκτοτε στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων», σημειώνοντας πως «δεν ήταν μόνο αυτός που είχε αποφασίσει να παραμείνει στο χωριό του παρόλο τον επερχόμενο κίνδυνο της κατάληψης του από τα προελαύνοντα τουρκικά στρατεύματα. Το ίδιο είχαν αποφασίσει και 100 τόσοι άλλοι συγχωριανοί του, κυρίως ηλικιωμένοι».
«Τα οστά του εντοπίστηκαν το 2016 στο τουρκοκυπριακό χωριό Μόρα, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στον ίδιο τάφο βρέθηκαν και τα οστά ακόμη ενός συμπατριώτη μας, του Κυριάκου Κούλλη, του οποίου η κηδεία τελέστηκε προχθές. Δίπλα, σε ένα άλλο τάφο βρέθηκαν τα οστά άλλων τριών συμπατριωτών μας που γνώρισαν και αυτοί όλη την σκληρότητα και την βαρβαρότητα του Αττίλα, και που τα ονόματα τους καταχωρήθηκαν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων.
Δήλωσε, τέλος, ότι «η Τουρκία επιβάλλεται να επιδείξει έμπρακτα την αναγκαία βούληση, ώστε να τερματιστεί ο πόνος και η αγωνία όλων των συγγενών», για να προσθέσει πως η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι παραβιάσεις αυτές», κατέληξε, «δεν περιορίζονται στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων, αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους. Εκείνοι που διαπράττουν το έγκλημα δεν είναι ένοχοι μόνο για την εξαφάνιση των αγνοουμένων προσώπων, αλλά και για τη διαιώνιση της δυστυχίας των οικογενειών τους».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις