ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Χρ. Νικολαΐδης στο {TS} – Β’ μέρος: Οι κουβέντες του καφενείου, ο Απόλλωνας του Σωφρόνη και η… καλύτερη ομάδα

Χρ. Νικολαΐδης στο {TS} – Β’ μέρος: Οι κουβέντες του καφενείου, ο Απόλλωνας του Σωφρόνη και η… καλύτερη ομάδα

O πρώην διαιτητής Χρίστος Νικολαΐδης μίλησε στο ThemaSports με αφορμή το τέλος που έβαλε στην διαιτητική του καριέρα.

Δείτε το Α’ μέρος της συνέντευξης: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Χρ. Νικολαΐδη στο {TS}: ‘Μετά το ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ (4-4) έλεγα: «Τι έκανα;» – Κλείστηκα σπίτι…’

Σε αυτό το δεύτερο μέρος μας μίλησε για το παιχνίδι που θα του μείνει αξέχαστο και γιατί, πως διαχειρίζεται ένας διαιτητής την πίεση και αν ποτέ προσπάθησε κάποιος τρίτος να τον επηρεάσει να έχει μειωμένη απόδοση υπέρ ή κατά κάποιας ομάδας.

Μιλάει για την νοοτροπία του νησιού, για τα περιβόητα…ball boys και για ποιοτικούς παίκτες που είδε να παίζουν μπάλα στα γήπεδά μας. Η αποκάλυψη για τον Μάριο Νικολάου της ΑΕΛ και τα πλάνα του τώρα που σταμάτησε από τον χώρο της διαιτησίας. Τι είπε για την μάχη του τίτλου φέτος, τον Απόλλωνα του Σωφρόνη και την καλύτερη ομάδα που ήταν η… κυπριακή διαιτησία!

Συν των πιο πάνω μίλησε και για την κόντρα ΑΠΟΕΛ-Απόλλων που είδαμε στο πρωτάθλημα αλλά και γενικά για τον τρόπο που εκπαιδεύονται οι Κύπριοι διαιτητές.

Αναλυτικά το Β΄μέρος της συνέντευξης:

– Ένα παιχνίδι που θα σας μείνει αξέχαστο;
«Ένα παιχνίδι που θα μου μείνει αξέχαστο είναι ένα από τα τελευταία μου παιχνίδια που έκανα στην Ευρώπη το 2017. Ήταν προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ στο Κρασνοτάρ της Ρωσίας. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι εγκαταστάσεις και το γήπεδο. Ένα γήπεδο που χτίστηκε για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα διεξάγονται αγώνες για το Μουντιάλ του 2018 που θα γίνει στην Ρωσία. Πραγματικά δεν πίστευα στα μάτια μου ότι υπάρχουν τέτοιου είδους στάδια».

– Πως είναι για ένα διαιτητή, ενώ ο κόσμος και οι παίκτες διαμαρτύρονται, τα συναισθήματα της στιγμής εκείνης;
«Σίγουρα εδώ είναι που λειτουργεί η προσωπικότητα του κάθε διαιτητή. Δεν είναι κάτι που εκπαιδεύεσαι αλλά το φέρνεις μαζί σου, στο DNA σου. Πρέπει ένας διαιτητής παρά την πίεση, είτε έχει 20.000 είτε 100 άτομα, να μπαίνει στο γήπεδο με καθαρό μυαλό. Πρέπει να προετοιμάζεται ψυχολογικά ο κάθε διαιτητής, ειδικά πριν από μεγάλα παιχνίδια με υψηλό βαθμό δυσκολίας, να μπαίνει στο γήπεδο με καθαρό μυαλό και να σφυρά ό,τι βλέπει».

– Ο κόσμος λέει πολλά για την διαιτησία. Γίνατε ποτέ μάρτυρας προσπάθειας επηρεασμού της απόδοσης κάποιου διαιτητή από ένα τρίτο πρόσωπο;
«Διαφωνώ απόλυτα με την άποψη που υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Θεωρώ ότι είναι λάθος η νοοτροπία μας στην Κύπρο, το έχουμε σαν λαός να θεωρούμε πως όλα είναι στημένα. Όλα τα βλέπουμε αρνητικά. Πιστεύω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το προϊόν του ποδοσφαίρου μας είναι σε καλό επίπεδο, υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός και αυτό φαίνεται από τα τελευταία χρόνια όπου ο πρωταθλητής κρίνεται στα τελευταία παιχνίδια. Όσον αφορά την διαιτησία θεωρώ πως φέτος ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και ίσως να ήταν η καλύτερη διαιτητική χρονιά των τελευταίων 10 χρόνων που θυμάμαι. Σίγουρα λάθη έγιναν και θα γίνονται από τους διαιτητές και αλίμονο αν το όποιο λάθος βλέπουμε να το θεωρούμε εσκεμμένο. Εμένα ουδέποτε στα 17 χρόνια που ήμουν διαιτητής δεν με πλησίασε κάποιος παράγοντας είτε έμμεσα είτε άμεσα για να μου προσφέρει το οτιδήποτε για να έχω μειωμένη απόδοση είτε υπέρ είτε κατά κάποιας ομάδας. Δεν περιήλθε ποτέ στην αντίληψή μου τέτοιο πράγμα, μόνο κουβέντες που ακούγονται στα καφενεία και τίποτα άλλο».

– Ποιοι διαιτητές για εσάς αυτή την στιγμή είναι οι καλύτεροι στο νησί μας; Υπάρχει μέλλον στον χώρο;
«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα σε ονόματα. Αυτό που θα ήθελα να πω και σύμφωνα με την προηγούμενη τοποθέτησή μου, θεωρώ πως υπάρχει μια πολύ καλή διαιτητική ομάδα, γιατί και εμείς ομάδα είμαστε. Φέτος είχαμε μια πολύ καλή χρονιά και όλοι οι διαιτητές συνέβαλαν σε αυτό. Το να έχει μια καλή χρονιά ο Χρίστος Νικολαΐδης, είτε ο Βασίλης Δημητρίου, είτε ο Δημήτρης Μασιάς δεν σημαίνει τίποτε. Πρέπει όλοι οι διαιτητές να έχουν καλή απόδοση ούτως ώστε να τελειώσει η χρονιά και να μην υπάρχουν σοβαρά παράπονα και να λένε πως οι διαιτητές καθόρισαν τον πρωταθλητή, είτε τις ομάδες που έπεσαν κατηγορία είτε αυτές που βγήκαν στην Ευρώπη. Θεωρώ πως φέτος όλοι μας οι διαιτητές είχαμε μια πολύ καλή χρονιά».

– Ένα σχόλιο/άποψη για τον τρόπο που εκπαιδεύονται οι διαιτητές.
«Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι η ΚΟΠ επένδυσε πολλά χρήματα πάνω στην εκπαίδευση των διαιτητών. Τα τελευταία χρόνια έχει φέρει καταξιωμένους εκπαιδευτές οι οποίοι είναι μόνιμα στην Κύπρο. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι για 2η χρονιά στην Κύπρο ο Χίου Ντάλας, ένας καταξιωμένος εκπαιδευτής, μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ. Δίνει το παρών του σε μηνιαία σεμινάρια όπου αξιολογούνται όλοι οι διαιτητές. Εμείς βλέπουμε μέσω βίντεο τα λάθη μας, βελτιωνόμαστε και θεωρώ ότι και οι Κύπριοι εκπαιδευτές που έχουμε είναι σε πολύ καλό επίπεδο γιατί συνεχώς επιμορφώνονται και γενικά υπάρχει μια πολύ καλή εκπαιδευτική ομάδα. Να κάνω αναφορά και στους γυμναστές καθώς και αυτή βοηθούν πολύ για να είμαστε έτοιμοι.»

– Βλέπουμε ότι γίνεται λόγος για τους χρόνους καθυστερήσεων που κρατούνται σε ένα αγώνα αλλά και για τις καθυστερήσεις που μπορεί να κάνει η ομάδα που προηγείται στο σκορ. Ένα σχόλιο για αυτό.
«Είναι αλήθεια αυτό που σημειώνεται και μας προβλημάτισε στο τελευταίο σεμινάριο που έγινε στη μέση της χρονιάς στην Αγία Νάπα. Είχαμε μια παρουσίαση από τον τεχνικό διευθυντή της ΚΟΠ, Σάββα Κωνσταντίνου, ο οποίος μας παρουσίασε με στατιστικά τους μέσους όρους λεπτών ποδοσφαίρου που παίζεται στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το αντίστοιχο για το ποδόσφαιρο στην Κύπρο και η αλήθεια είμαστε πολύ κάτω. Είναι και θέμα νοοτροπίας. Εδώ βλέπουμε ακόμη και τα ball boy να είναι εκπαιδευμένα και όταν κερδίζει η ομάδα τους, η γηπεδούχος ομάδα, να μην επαναφέρουν την μπάλα γρήγορα. Βλέπουμε τους παίκτες όταν κερδίζει η ομάδα τους να είναι συνέχεια τραυματίες. Φυσικά έχουμε και εμείς οι διαιτητές την ευθύνη μας και πρέπει να επαναρχίζουμε τον αγώνα όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Πρέπει να προσθέτουμε τις καθυστερήσεις αυτό είναι το σωστό».

– Θα θέλαμε να μας πείτε τον πιο ποιοτικό παίκτη που είδατε στα Κυπριακά γήπεδα.
«Επειδή είμαι και παλιός στον χώρο θυμάμαι αρκετούς και ξένους και Κύπριους. Πιο παλιά τον Γιαννάκη τον Οκκά, τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, τον Χαραλαμπίδη, από ξένους τον Κετσπάγια, τον Γκόκιτς. Πάρα πολλά ονόματα μεγάλων παικτών που κόσμησαν τον χώρο μας. Να ξέρετε πως κάποιος για να γίνει και ποδοσφαιριστές χρειάζεται και ήθος, και είχαμε τέτοιους στο νησί μας».

– Κάποιοι παίκτες που διακρίνατε για το ήθος τους;
«Υπάρχουν πολύ καλά παιδιά, που μας βοηθούσαν στο έργο μας ως διαιτητές. Απλά θα ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα. Ένα παιδί που εκτιμώ πάρα πολύ είναι ο Μάριος Νικολάου ο αρχηγός της ΑΕΛ. Θυμάμαι πάντα πως όταν έκανα παιχνίδια της ΑΕΛ, ερχόταν ο Μάριος και μου έλεγε «Χρίστο μου, σήμερα παίζω είσαι τυχερός». Όταν δεν έπαιζε ερχόταν και μου έλεγε «Χρίστο μου, σήμερα είμαι εκτός ενδεκάδας». Και ακόμη κάτι να προσθέσω, επειδή στο τελευταίο ματς της καριέρας μου έκανα το ΑΕΚ-ΑΕΛ, θυμάμαι μετά το παιχνίδι αντάλλαξα και φανέλες με τον Μάριο Νικολάου».

– Ενώ στην αντίθετη περίπτωση, κάποιος παίκτης που θυμάστε να μην ήταν και το καλύτερο παιδί μέσα στο γήπεδο;
«Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Προσπαθείς να μπεις στην ψυχολογία του ποδοσφαιριστή, το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο οι παίκτες κουράζονται, η αδρεναλίνη είναι στα ύψη, η ένταση του αγώνα, το καταλαβαίνεις ορισμένες φορές ένας ποδοσφαιριστής να βγει έξω από τα νερά του και έξω από τον χαρακτήρα του. Ο ρόλος του διαιτητή είναι να έχει την ψυχολογία και την αυτοσυγκράτηση και να μην χάσει την ψυχραιμία του. Να επαναφέρει τον παίκτη στην τάξη».

– Είδαμε το φετινό πρωτάθλημα να κρίνεται την υστάτη και τον ΑΠΟΕΛ να το κατακτά στο νήμα και να αφήνει δεύτερο τον Απόλλωνα. Πως σχολιάζεται τον μαραθώνιο του πρωταθλήματος;
«Ήταν ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα το οποίο κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, μπορούμε να πούμε και στο τελευταίο λεπτό του πρωταθλήματος. Αυτό που με κάνει εμένα χαρούμενο είναι ότι η δική μας η ομάδα, η διαιτητική ομάδα, σίγουρα είναι νικήτρια. Και αυτό το λέω γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί μας ότι κρίναμε το πρωτάθλημα ή το κύπελλο. Είναι ωραίο στην Κύπρο να βλέπεις ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και αυτό βοηθάει και τους Κύπριους ρεφ να γίνονται καλύτεροι. Αυτά τα αποτελέσματα φαίνονται και στο εξωτερικό πιστεύω».

– Το ότι ο Απόλλωνας έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο αλλά έμεινε χωρίς κάποιο τίτλο, είναι «ποδοσφαιρική αδικία» για εσάς;
«Ο Απόλλωνας έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και έτυχε να είμαι εγώ διαιτητής σε κάποια παιχνίδια της ομάδας του Απόλλωνα. Πραγματικά είναι μια ομάδα την οποία την θαυμάζεις. Συγχαρητήρια στον Απόλλωνα και στον προπονητή του Σωφρόνη Αυγουστή. Σίγουρα σε θέματα ποδοσφαίρου υπάρχουν και οι ειδικοί, οι αναλυτές. Στο τέλος της μέρας λέμε ότι κερδίζει ο καλύτερος ή ο πιο τυχερός ή αυτός που θα τον ευνοήσουν κάποιες συγκυρίες. Αυτά έχει το ποδόσφαιρο και για αυτό άλλωστε είναι και ο βασιλιάς των σπορ. Ποτέ δεν ξέρεις όταν ξεκινήσει ένα παιχνίδι ποιος θα κερδίσει ή ποιος θα χάσει».

– Σταματήσατε από τον χώρο της διαιτησίας αλλά θα μπορούσατε να σφυρούσατε για ακόμη τέσσερα χρόνια. Ο λόγος που το κάνατε είναι γιατί τώρα νιώθετε έτοιμος να αποχωρήσετε; Ποιος ο λόγος της αποχώρησής σας;
«Βασικά έχω μια αρχή σαν άνθρωπος. Θεωρώ πως κανένας δεν μπορεί να κατέχει μια θέση εσαεί. Πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος είτε αθλητής είναι ή οτιδήποτε άλλο στη ζωή του πρέπει να βρίσκει την κατάλληλη στιγμή να αποχωρεί και πιστεύω ότι η κατάλληλη στιγμή του κάθε ανθρώπου είναι όταν βρίσκεται ψηλά και στην συνείδηση του κόσμου και θεωρώ πως για εμένα ήταν η κατάλληλη στιγμή που ήμουν ψηλά να αποχωρήσω».

– Θυμάστε κάποιο περιστατικό που μπορεί να αποβάλατε ένα ποδοσφαιριστή ή ένα προπονητή και μετά από λίγο να το μετανιώσετε;
«Πολλές φορές ένας διαιτητής δεν το καταλαβαίνει από το γήπεδο όταν κάνει ένα λάθος. Έτυχε φορές ναι που στο επόμενο λεπτό είπα δυστυχώς πρέπει να έκανα λάθος. Μετά όταν το βλέπεις όμως κάνεις την αυτοκριτική σου και προσπαθείς να μην ξανακάνεις το ίδιο λάθος. Είναι λογικό, συμβαίνει αυτό».

– Από προπονητές έχετε και την εποπτεία τον πάγκων. Ποιος θυμάστε κόουτς να ήταν τύπος και υπογραμμός και συνεργάσιμος;
«Γενικά σαν Χρίστος θεωρώ ότι προσπαθούσα να επιβληθώ με την προσωπικότητά μου και δεν είχα ποτέ πρόβλημα με κανένα. Ούτε με κάποιο συγκεκριμένο προπονητή. Ακόμα και προπονητές που λένε πως ήταν δύσκολοι στους πάγκους, όταν ήμουν εγώ 4ος διαιτητής, δεν ξέρω, με σέβονταν γιατί τους έδειχνα πως τους σέβομαι. Γενικά δεν είχα κάποιο πρόβλημα με κάποιο προπονητή».

– Τώρα που αποχωρήσατε από τον χώρο της διαιτησίας, που ήταν μια από τις καθημερινές ενασχολήσεις σας, το μέλλον με τι θα σας βρει να ασχολείστε;
«Θα ξεκουραστώ λίγο και θα μείνω κοντά στην οικογένειά μου που σίγουρα στερήθηκα τα τελευταία χρόνια λόγω και της διαιτησίας. Θα απολαύσω την οικογένειά μου και είναι όπως σας είπα η διαιτησία είναι κάτι που υπηρέτησα με πάθος, κάτι που αγάπησα και αγαπώ. Δεν θα αποστασιοποιηθώ, θα μείνω κοντά στο χώρο και θα με ενδιέφερε από άλλο πόστο να υπηρετήσω την διαιτησία».

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top