Ξεκινούν επίσημες διαπραγματεύσεις Κύπρου-ΗΒ στις Βρυξέλλες ενόψει Brexit, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών.
Αρχίζουν την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις Βρυξέλλες επίσημες διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε πως «θεωρούμε λαμβάνοντας υπόψη όλα τα θέματα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει η Βρετανία σε σχέση με την απόφασή της για έξοδο από την ΕΕ ότι δεν είναι δύσκολο θέμα. Είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα. Στόχος και προσέγγισή μας είναι να διασφαλιστούν απόλυτα τα δικαιώματα όλων όσοι ζουν ή εργάζονται εντός των βρετανικών βάσεων».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ερωτηθείς πόσο ανησυχούν την Κυβέρνηση κινήσεις της τουρκικής πλευράς για προώθηση συνομοσπονδιακής λύσης ή και λύσης δύο κρατών καθώς και το τί να αναμένεται μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «ο δικός μας στόχος είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τη μορφή λύσης του Κυπριακού και είναι η λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ. Εκεί επικεντρώνεται η προσπάθειά μας και θα εργαστούμε", προσθέτοντας πως «ευελπιστούμε στην επανέναρξη σύντομα των διαπραγματεύσεων».
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο λόγος που δεν έχει αποσταλεί ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για να διερευνήσει τις προθέσεις των πλευρών είναι γιατί έχουμε μπροστά μας τις τουρκικές εκλογές.
«Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση της Άγκυρας ότι θα τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα μετά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία. Εμείς θα επιθυμούσαμε αυτή η αποστολή να γίνει το συντομότερο δυνατόν, να μην χαθεί άλλος χρόνος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει από τη στιγμή που ένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη έχει τη συγκεκριμένη προσέγγιση, αλλά ευελπιστούμε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κινητικότητα», επεσήμανε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι θετικό το γεγονός ότι ο ΓΓ παρά την πρώτη αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, περί τα τέλη Φεβρουαρίου όταν επιχείρησε να διορίσει μια προσωπικότητα για τον συγκεκριμένο σκοπό, και υπήρξε αντίδραση από πλευράς Τουρκίας έχει επανέλθει με την εισήγηση για μια νέα προσωπικότητα».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη βούληση για επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «επιδεικνύουμε την απαραίτητη βούληση μέσα από τις πράξεις και τις συγκεκριμένες ενέργειές μας όπως για παράδειγμα όταν στις 15 Μαρτίου είχα μεταβεί στη Ρώμη με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για να συναντήσω τον ΓΓ και να μεταφέρω την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, μέσα από την αποδοχή την ίδια ημέρα, της εισήγησης του ΓΓ για αποστολή μιας προσωπικότητας».
Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «με την αντιπολίτευση και γενικότερα πρέπει να δούμε μπροστά, σημειώνοντας πως θεωρεί ότι είναι η ίδια προσέγγιση που υπάρχει και από πλευράς αντιπολίτευσης χωρίς να επιθυμεί να μιλήσει εκ μέρους της». Μας ενώνει ο κοινός στόχος για τερματισμό της παρούσας απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θα πρέπει να δούμε το μέλλον, είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πρέπει να εργαστούμε, ανέφερε.
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί ενδιαφέροντος της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε σχέση με την προεκλογική θέση το 2013 του Προέδρου Αναστασιάδη για υποβολή αίτησης από την Κύπρο για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν προβληματίζει την Κυβέρνηση αυτό το ενδεχόμενο. «Πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών που όλοι αντιλαμβάνονται ποίοι είναι, δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει», σημείωσε.
Ανέφερε πως από το Μάρτιο του 2013 «έχουν υπάρξει πολλές εξελίξεις όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα εντός της ΕΕ που είναι εκεί που επικεντρώνονται οι στόχοι και οι προσδοκίες μας για την αμυντική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Αν δείτε και οι 21 συμφωνίες αμυντικής φύσεως που υπογράψαμε την προηγούμενη πενταετία εστιάζονται στον πυλώνα και της ΕΕ γιατί εκεί είναι ο φυσικός μας χώρος, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ, και εκεί έχουν υπάρξει εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. A
Αναφέρομαι για παράδειγμα στην PESCO, που είναι μια σημαντική εξέλιξη για το μέλλον της ΕΕ, που οδηγείται η ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα, και άρα επικεντρωνόμαστε μέσα στο πλαίσιο της ιδιότητάς μας ως κράτους μέλους της ΕΕ και τις ευκαιρίες που υπάρχουν μέσα από αυτή την προοπτική».
Σημείωσε πως βρίσκεται στην Κύπρο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας, υπήρξε κοινή συνάντησή του μαζί μου και με τον Υπουργό Άμυνας και ένα από τα θέμα που συζήτησαν είναι και τα ζητήματα που ασχολούνται με αυτή την πτυχή.
«Η δημοσιοποίηση ενδεχόμενου ενδιαφέροντος της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ΝΑΤΟ έχω την εντύπωση ότι προκύπτει λόγω των αναβαθμισμένων συζητήσεών μας με τις ΗΠΑ για θέματα άμυνας και ασφάλειας, κάτι το οποίο οδήγησε και στις πρόσφατες ενέργειες στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο σε σχέση με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο προς την Κύπρο», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ανέφερε πως «αυτές οι συζητήσεις έχουν να κάμουν με τις διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, τον διευρυμένο διάλογο που έχουμε για τέτοια θέματα και δεν εντάσσονται στο πλαίσιο κάποιων σκέψεων της Κυβέρνησης για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ».
Ερωτηθείς για τις επικείμενες επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στο εξωτερικό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως υπάρχει ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός, που πρώτον αφορά τον φυσικό μας χώρο, που είναι η Μέση Ανατολή και ευρύτερα τις χώρες του Κόλπου. Εκεί ήταν οι πρώτες επισκέψεις και θα ακολουθήσουν άλλες το αμέσως επόμενο διάστημα σε χώρες του Κόλπου, ανέφερε.
Είπε πως ο δεύτερος κύκλος επαφών αφορά τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αντικείμενο το Κυπριακό αλλά και πέραν αυτού με μια πλούσια ημερήσια διάταξη.
«Ο τρίτος χώρος είναι ο φυσικός μας χώρος όσον αφορά την ΕΕ. Είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ. Υπάρχουν αυτές οι συχνές συναντήσεις στις Βρυξέλλες, μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ή Γενικών Υποθέσεων, αλλά την ίδια στιγμή νιώθουμε την ανάγκη ότι πρέπει με κάποια κράτη που θεωρούμε ότι υπάρχει έδαφος για κάποιες κοινές προσεγγίσεις να γίνουν αυτές οι επισκέψεις, είτε δικές μου σε ευρωπαϊκά κράτη, είτε από ομολόγους μου στην Κύπρο και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν τέτοιου είδους επισκέψεις από ευρωπαϊκά κράτη», σημείωσε.
Κληθείς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες επισκέψεις που θα γίνουν, είπε στο ΚΥΠΕ πως κάποιες από αυτές θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν μέσα από μια κοινή ανακοίνωση. Άρα να κάνουμε υπομονή. Μια από αυτές τις επισκέψεις θα είναι και αυτή την εβδομάδα, επεσήμανε.
Ερωτηθείς για τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας με χώρες της περιοχής και αν επίκειται διεύρυνσή τους και με άλλες χώρες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπάρχει σχεδιασμός και δράση όσον αφορά κάποιες από αυτές να διευρυνθούν με τη συμμετοχή άλλων κρατών, είτε από την περιοχή μας, είτε από την ΕΕ. Υπάρχουν συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει και σχεδιασμός που αφορά την πραγματοποίηση νέων τριμερών συναντήσεων Ελλάδας και Κύπρου με κράτη τα οποία δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής, και αναφέρομαι και στο Λίβανο και σε χώρες του Κόλπου, σημείωσε.
Παράλληλα, ανέφερε, «εκείνο που είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι να δούμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε θεσμικά όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής, κάτι το οποίο θεωρούμε θα έχει και προστιθέμενη αξία όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους και τους στόχους που τίθενται σε πολιτικό επίπεδο».
Ερωτηθείς για το ενεργειακό πρόγραμμα τις Κύπρου και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα με την εξαγγελία γεωτρήσεων στην περιοχή, ο κ. Χριστοδουλίδης πως ακούμε εδώ και ένα – δυο χρόνια τέτοιου είδους εξαγγελίες από πλευράς Τουρκίας.
Ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει ενέργειες «έτσι ώστε να μην απειληθούν με οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά τα δικαιώματα και του κυπριακού λαού στο σύνολό του».
«Θεωρούμε ότι οι ενέργειές μας σε κάποιο σημαντικό βαθμό έχουν φέρει αποτελέσματα αλλά αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μας εφησυχάζει. Συνεχίζονται οι προσπάθειές μας χωρίς κατ’ ανάγκη να δημοσιοποιούνται», υπογράμμισε.
Κληθείς να πει αν θεωρεί ότι έχουμε υποστήριξη από χώρες συμμάχους μας σε αυτό το θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θεωρεί ότι και δηλώσεις που έγιναν και εξελίξεις που είδαμε, και εξελίξεις που θα δούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα δείχνουν και αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς για το θέμα των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει του Brexit, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο υπό την έννοια ότι στις 6 Ιουνίου ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους Βρετανούς, στην παρουσία της Επιτροπής. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνονται στις Βρυξέλλες. Θεωρούμε λαμβάνοντας υπόψη όλα τα θέματα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει η Βρετανία σε σχέση με την απόφασή της για έξοδο από την ΕΕ δεν είναι δύσκολο θέμα. Είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα. Στόχος και προσέγγισή μας είναι να διασφαλιστούν απόλυτα τα δικαιώματα όλων όσων ζουν ή εργάζονται εντός των βρετανικών βάσεων.
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε την Τουρκία σε ομάδα οκτώ συνολικά χωρών που θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με την Europol για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν προσωπικά δεδομένα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως πρόκειται για μια προσπάθεια από πλευράς της Επιτροπής για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε οκτώ κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, με την Europol για ανταλλαγή πληροφοριών.
Επεσήμανε πως είναι κάτι που συζητείται σε επίπεδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης. «Συζητήθηκε πολύ πρόσφατα στο Λουξεμβούργο και οι δικές μας ενστάσεις επικεντρώνονται στην ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει μια τέτοια ενδεχόμενη συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη», σημείωσε.
Είπε επίσης πως κατά δεύτερον υπάρχει και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μια ανησυχία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης αν και κατά πόσον μια τέτοια συμφωνία θα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική Κυβέρνηση έτσι, ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα σε Τούρκους υπηκόους οι οποίοι διαφωνούν με τη γενικότερη συμπεριφορά της.
«Είναι θέματα που θέτουμε στην Επιτροπή. Είναι θέματα που αναμένουμε να τεθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με αυτά τα κράτη μέλη γιατί μιλάμε για έναρξη διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ερωτηθείς σε σχέση με τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες της Κύπρου για θέματα της περιοχής, όπως το Μεσανατολικό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία όσον αφορά το Μεσανατολικό. «Είναι θέμα και δυνατοτήτων», ανέφερε, σημειώνοντας πως στην εξωτερική πολιτική πρέπει να βάζεις στόχους οι οποίοι να μπορούν να υλοποιηθούν.
Άρα δεν έχουμε μεγαλεπίβολους σχεδιασμούς, ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες μπορούν αν επιτευχθούν να οδηγήσουν και σε πιο μεγαλεπίβολα σχέδια και δράσεις. «Αλλά αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε σε δράσεις οι οποίες θεωρούμε ότι μπορούμε να φέρουν κοντά όλα τα κράτη περιοχής. Και αναφέρομαι σε θέματα τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης γιατί είναι είτε προβληματισμοί, είτε προκλήσεις, είτε ανησυχίες όλων των κρατών της περιοχή. Άρα δεν είναι κατ’ ανάγκη πολιτικά θέματα», σημείωσε.
Είπε πως αυτά ονομάζονται «χαμηλής πολιτικής θέματα» με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές εξελίξεις, τις παγκόσμιες εξελίξεις και πώς βλέπουμε να διαμορφώνονται διάφορα θέματα θεωρεί ότι πλέον δεν είναι εύστοχος ο χαρακτηρισμός «θέματα χαμηλής πολιτικής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις