Πολλά ακούγονται στις συζητήσεις μεταξύ φίλων αναφορικά με τις ποσότητες ναρκωτικών που κατάσχει η Αστυνομία σε διάφορες επιχειρήσεις της σε όλη την Κύπρο. Πολλές φορές η παραπληροφόρηση «παρασύρει» πολλούς να πιστεύουν λανθασμένα μηνύματα και να ξεκινά ένα «κυνήγι μαγισσών».
Του Στέλιου Στυλιανού
Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με τον Υποδιοικητή της ΥΚΑΝ Στέλιο Σεργίδη, ο οποίος ήταν κατατοπιστικότατος στις τοποθετήσεις του γύρω από τα ναρκωτικά που εντοπίζονται και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Σύμφωνα με τον κύριο Σεργίδη, οι ποσότητες ναρκωτικών που εντοπίζονται σφραγίζονται από την Αστυνομία και αποστέλλονται στο κρατικό χημείο, στο οποίο αφού πρώτα γίνεται η ζύγισή τους και ο έλεγχός τους, επιστρέφουν στην ΥΚΑΝ και φυλάσσονται στις αποθήκες, έως ότου οι υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου ολοκληρωθούν.
Στην συνέχεια αναλαμβάνει μια ειδική επιτροπή(αποτελούμενη από εκπρόσωπο του Βοηθού Αρχηγού, του κρατικού Χημείου και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών), η οποία συγκαλείται όταν υπάρχουν διαθέσιμα ναρκωτικά για καταστροφή και δεν αποτελούν πλέον τεκμήριο του Δικαστηρίου.
«Γίνεται ξανά ζύγιση και ενδελεχής καταμέτρηση τους, ενώ στη συνέχεια καταστρέφονται με την μέθοδο της καύσης σε κάποιο ειδικό χώρο» ανέφερε ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ. Μάλιστα ο χώρος αυτός αναμένεται να αναβαθμιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα και να εναρμονίζεται με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline.
Η καύση είναι η πρακτική που εφαρμόζεται για όλους τους τύπους ναρκωτικών, τα οποία προηγουμένως βρίσκονται σφραγισμένα και ασφαλισμένα σε συγκεκριμένο χώρο εντός των Δικαστηρίων αν υπάρχει σχετική υπόθεση.
Σε ερώτηση μας αν κάποια ποσότητα ναρκωτικών επιστρέφει στο κράτος για φαρμακευτικούς σκοπούς ο κύριος Σεργίδης απάντησε πως βάσει συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό, της επιστροφής δηλαδή κάποιας ποσότητας ναρκωτικών, ωστόσο στην Κύπρο δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
Συμπλήρωσε πως η μοναδική ποσότητα (μικρή, όπως χαρακτηριστικά είπε) που παραμένει στην Αστυνομία είναι για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Εξήγησε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως αυτά της εκπαίδευσης των σκύλων της Δύναμης, αλλά και για τα μέλη της Αστυνομικής Ακαδημίας για σκοπούς επιμόρφωσής τους.
«Η όλη διαδικασία, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη και βασίζεται σε αυστηρά πρωτόκολλα, πάντα στο πλαίσιο της νομοθεσίας» ήταν τα λόγια του διοικητή της ΥΚΑΝ και όταν μαζευτεί ποσότητα, στην παρουσία της επιτροπής καταστρέφονται σε μια διαφανή διαδικασία, στην οποία μάλιστα σε κατοπινό στάδιο αναμένεται να βρίσκεται ως επιβλέπων παρατηρητής και εκπρόσωπος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις