ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: «Εκκαθάριση, εκκαθάριση, εκκαθάριση» - Όσα έγιναν στην Επιτροπή Ελέγχου

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: «Εκκαθάριση, εκκαθάριση, εκκαθάριση» - Όσα έγιναν στην Επιτροπή Ελέγχου

Δραματική, γεμάτη εντάσεις, προστριβές και αλληλομαχαιρώματα ήταν η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής που εξέτασε την Πέμπτη (28/6) τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Με παρόντες τον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Ελεγκτή, τον Διευθυντή Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκο Δημητρίου, τον Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλα Χατζηγιάννη, τον Πρόεδρο της Επιτροπείας της ΣΚΤ, Γιώργο Χατζηνικόλα και τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Στρατηγικής και Επικοινωνίας της ΣΚΤ, Γιάννο Σταυρινίδη.

Με προεδρία της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, λόγω υποχρέωσης του Ζαχαρία Κουλία, η Επιτροπή έδωσε τον λόγο πρώτα στον Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης περιληπτικά παρέθεσε όσα ειπώθηκαν την Τετάρτη (27/6) στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, εξήγησε ότι αφού δεν μπορούσαν να αντληθούν τα αναγκαία κεφάλαια, έπρεπε να χωριστεί η Τράπεζα σε καλή και κακή.

Ο Υπουργός κατηγορήθηκε εντόνως, κυρίως από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Ανδρέα Καυκαλιά για τη μη ενημέρωση στον Γενικό Εισαγγελέα για τη συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, στην αίθουσα εισήλθε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Ήρθα για να μάθω».

Ακολούθως, ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, σημειώνοντας χωρίς λεπτομέρειες τα όσα συμπεριέλαβε στην ειδική έκθεσή του για τον Συνεργατισμό.

Αναφέρθηκε σε προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες, αδυναμίες στη διεύθυνση της Τράπεζας, αλλά και σε 36 κιβώτια και 250 box files που έφτασαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος που αφορούν δάνεια και κακές πρακτικές πριν το 2013.

Μάλιστα, τόνισε ότι αυτά προέρχονται από εκθέσεις της Ελεκγτικής Υπηρεσίας του Συνεργατισμού και εσωτερικό έλεγχο της νυν Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, κάτι που επιβεβαιώνει ότι έχει τα στοιχεία η παρούσα διοίκηση.

Τον λόγο πήρε ο Γιάγκος Δημητρίου από την Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος εξήγησε ότι «η εποπτική αρχή δεν θα δώσει έγκριση αν η συμφωνία δεν θα διασφαλίζει ότι η Ελληνική Τράπεζα θα είναι εύρωστη στα επόμενα 5-7 χρόνια».

Μάλιστα, λόγω έντονων παρεμβάσεων από βουλευτές, η προεδρεύουσα της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του κοινοβουλίου», όπως δημοσίευσε το ThemaOnline.

Σε μια άνευ προηγουμένου δήλωση, ο κ. Δημητρίου υποστήριξε ότι αν δεν εγκριθούν οι εγγυήσεις του κράτους, ο Συνεργατισμός θα τεθεί υπό εκκαθάριση και οι καταθέσεις δεν θα είναι εγγυημένες.

Κατόπιν, ο Γιώργος Χατζηνικόλας, σε μια «εξομολόγηση» όπως την χαρακτήρισε, δήλωσε ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα αιμορραγεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 και αν δεν έβαζε το κράτος τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα ήταν στο όριο.

Επαναλαμβάνοντας την τραγικότητα της κατάστασης, σημείωσε εντόνως ότι «όλη η Κύπρος εμπλέκεται σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια» μιλώντας για 100.000 δανειολήπτες και διπλάσιους εγγυητές.

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννος Σταυρινίδης δεν τοποθετήθηκε, ενώ ο Νικόλας Χατζηγιάννης επέμεινε στις κακές επιπτώσεις αν τυχόν δεν επιτευχθεί η συμφωνία.

Στις ερωτήσεις των βουλευτών επικράτησε ένταση και ριπές εκατέρωθεν, ενώ όπως είπε ο Ονούφριος Κουλλά του ΔΗΣΥ «έμοιαζε σαν ανακριτικό έργο».

Υπενθυμίζεται η κόντρα της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου με τον Γιάγκο Δημητρίου της Κεντρικής Τράπεζας και τις σκληρές κουβέντες.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου δε, λίγο προτού αποχωρήσει ο Χάρης Γεωργιάδης, επανέλαβε ότι το κράτος όφειλε να ζητήσει τη συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα.

Εν τέλει, εκείνο που απομένει είναι οι έμμεσες απειλές για την επόμενη μέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λέξη «εκκαθάριση» ακούστηκε στην κατάμεστη αίθουσα πάνω από δέκα φορές σε μια προσπάθεια, μάλλον, να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν αβλεπί τη συμφωνία.

Πάντως, την Παρασκευή (29/6) το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και την άλλη Παρασκευή (6/7) οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τα νομοσχέδια που ενέκρινε το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top