ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόσκληση Αυστρίας να φιλοξενήσει συνομιλίες για το Κυπριακό

Πρόσκληση Αυστρίας να φιλοξενήσει συνομιλίες για το Κυπριακό

Η Αυστρία έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση να φιλοξενήσει συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρέσβειρα της Αυστρίας στη Λευκωσία, Εύα-Μαρία Τσίγκλερ, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το β' εξάμηνο του 2018.  

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Τσίγκλερ τόνισε ότι η Αυστρία υποστηρίζει μια δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη λύση που να επανενώνει την Κύπρο σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ερωτηθείσα για τη θέση της Αυστρίας σχετικά με το Κυπριακό και εάν η αυστριακή Προεδρία της ΕΕ  θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, είπε ότι «η Αυστρία υποστηρίζει και ελπίζει σε μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη διευθέτηση που θα  επανενώνει την Κύπρο, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση".

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ ανέκαθεν υποστήριζε και συνόδευε στις διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

"Οι πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται μόνον εφόσον το επιθυμούν όλες οι πλευρές και σε συντονισμό με τον ΟΗΕ. Η Αυστρία έχει, παρ' όλα αυτά, απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση για να φιλοξενήσει συνομιλίες επανένωσης "είπε η Πρέσβειρα στο ΚΥΠΕ. 

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και την πιθανότητα να εντατικοποιηθούν κατά τη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας, υπενθύμισε ότι το κοινό μήνυμα που δόθηκε τον Μάρτιο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ήταν ξεκάθαρο, ότι δηλαδή  "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να παύσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο". 

Ερωτηθείσα για το  αυστριακό απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αν θα υπάρξουν αλλαγές, είπε ότι η Αυστρία είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη σημερινή της δέσμευση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, "η οποία επικροτείται από όλες τις πλευρές".

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top