Μήνυμα συμπαράστασης ΠτΔ σε Σουηδία: «Ανούσιες, βίαιες πράξεις όπως αυτή δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας»
Συντετριμμένος από τα τραγικά γεγονότα στο Örebro της Σουηδίας δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα σε εκείνους που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Πιστεύεται πως η φλεγμονή που προκύπτει από σήψη προκαλεί μικροσκοπικούς θρόμβους αίματος που μπορεί να εμποδίσουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στα ζωτικά όργανα. Το αποτέλεσμα είναι η ανεπάρκεια των οργάνων, που προκαλεί ένα βαθύ σηπτικό σοκ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης του αίματος (υπόταση) και να οδηγήσει σε θάνατο. Για την ακρίβεια το σηπτικό σοκ είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, καθώς εξαιτίας του πεθαίνει ένα άτομο κάθε 3,5 δευτερόλεπτα, ενώ ετησίως καταγράφονται περίπου 20 με 30 εκατομμύρια θάνατοι, αριθμός που ξεπερνά τα θύματα του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου μαζί.
Οι γιατροί έχουν εντοπίσει τρία στάδια της σήψης:
Ποια είναι τα συμπτώματα του σηπτικού σοκ
Εάν είχατε πρόσφατα κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση, γυρίσατε σπίτι και αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, είναι αναγκαία η άμεση ιατρική θεραπεία. Όσο νωρίτερα υπάρξει θεραπεία με αντιβιοτικά και ενδοφλέβια υγρά, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιβίωσης από σηπτικό σοκ.
Τα συμπτώματα του σηπτικού σοκ είναι τα ακόλουθα:
Τι μπορεί να προκαλέσει το σηπτικό σοκ
Η σήψη μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε είδος λοίμωξης: Βακτηριακή, μυκητιασική ή ιική. Οι βακτηριακές λοιμώξεις συχνά αναπτύσσονται ενώ ένα άτομο είναι ακόμα στο νοσοκομείο.
Η σήψη προέρχεται συνήθως από:
Ορισμένοι παράγοντες, όπως η ηλικία ή προηγούμενη ασθένεια μπορεί να θέσουν κάποιον σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σηπτικό σοκ. Πρόκειται για μια κατάσταση ιδιαίτερα διαδεδομένη σε νεογέννητα, ηλικιωμένους ή έγκυες γυναίκες και άτομα με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω του ιού HIV ή θεραπειών για τον καρκίνο.
Επιπλέον, οι ακόλουθοι παράγοντες καταστούν επίσης πιο πιθανό ένα άτομο να αναπτύξει σηπτικό σοκ:
Ποιες εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση σηπτικού σοκ
Εάν έχετε συμπτώματα σήψης, το επόμενο βήμα είναι να γίνουν εξετάσεις για να καθοριστεί πόσο μακριά έχει προχωρήσει η λοίμωξη. Η διάγνωση γίνεται συχνά με εξέταση αίματος. Αυτό το είδος εξέτασης μπορεί να προσδιορίσει εάν είναι παρών οποιοσδήποτε από τους παρακάτω παράγοντες:
Ανάλογα με τα συμπτώματά σας και τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος υπάρχουν κι άλλες εξετάσεις που μπορεί να θελήσει ο γιατρός να γίνουν, προκειμένου να προσδιοριστεί η πηγή της λοίμωξης. Αυτές περιλαμβάνουν:
Στις περιπτώσεις που η πηγή της μόλυνσης δεν προσδιοριστεί από τις παραπάνω εξετάσεις, ένας γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις που είναι οι ακόλουθες:
Πώς θεραπεύεται το σηπτικό σοκ
Όσο νωρίτερα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί η σήψη, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Μόλις διαγνωστεί η σηψαιμία, το πιο πιθανό είναι ο ασθενής να οδηγηθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί χρησιμοποιούν μια σειρά από φάρμακα για τη θεραπεία του σηπτικού σοκ, όπως:
Μεγάλες ποσότητες ενδοφλέβιων υγρών θα πρέπει να χορηγούνται για την πρόληψη της αφυδάτωσης και για να βοηθήσουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ένας αναπνευστήρας για την αναπνοή μπορεί επίσης να είναι αναγκαίος. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διεξαχθεί για να αφαιρέσει μία πηγή μόλυνσης, όπως η αποστράγγιση ενός αποστήματος που είναι γεμάτο πύον ή η αφαίρεση μολυσμένων ιστών.
Συμπερασματικά
Το σηπτικό σοκ είναι μια σοβαρή κατάσταση και περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων οδηγεί σε θάνατο. Οι πιθανότητες επιβίωσης από το σηπτικό σοκ εξαρτώνται από την πηγή της μόλυνσης, από το πόσα ζωτικά όργανα έχουν επηρεαστεί και πόσο σύντομα θα λάβει κανείς θεραπεία, μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις