Παρακολουθούμε το θέμα και είμαστε σε επαγρύπνηση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν δηλωθεί τέτοια περιστατικά στην Κύπρο, είπε η κ. Κωνσταντίνου την Παρασκευή (10/8).
Ερωτηθείσα για την πιθανότητα να επηρεαστεί η Κύπρος, σημείωσε πως η νόσος μεταδίδεται με τα κουνούπια "είμαστε μια χώρα με πολύ τουρισμό, αεροπλάνα και πλοία πηγαινοέρχονται και άρα υπάρχει μια πιθανότητα".
Σε ερώτηση για τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει τα τσιμπήματα από τα κουνούπια, χρησιμοποιώντας αντικουνουπικά σκευάσματα, φορώντας μακριά μανίκια και αποφεύγοντας να πηγαίνει σε περιοχές όπου υπάρχουν λύματα ή στάσιμα νερά.
Συνήθως αυτά τα περιστατικά είναι ασυμπτωματικά. To 80% δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα. Ενα ποσοστό κοντά στο 20% εμφανίζει συμπώματα συνηθισμένης ιογενούς λοίμωξης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο και ένα πολύ μικρό ποσοστό, λιγότερο του 1% μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, μηνιγγίτιδας κτλ, ανέφερε.
Η κ. Κωνσταντίνου είπε πως συνήθως επιβαρύνονται τα ευάλωτα άτομα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες που θα πρέπει να προφυλάσσονται.
Ερωτηθείσα για τους Κύπριους που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως πρέπει να προσέχουν να μην πηγαίνουν στις περιοχές όπου ενδημούν τα κουνούπια και έχουν εμφανιστεί περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου.
Ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας με ανακοινωθέν που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο αναφέρεται στις επηρεαζόμενες περιοχές, που ως επί το πλείστον είναι δήμοι με πολύ πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά και λίμνες.
Τα μέτρα που μπορεί να λαμβάνει το κοινό είναι απλά. Είναι τα μέτρα προστασίας από τα κοινά κουνούπια. Επομένως είναι πάρα πολύ καλό, ωφέλιμο και εύκολο ο κόσμος να παίρνει αυτά τα μέτρα, είπε τέλος η κ. Κωνσταντίνου.
ΚΥΠΕ