ΠΟΛΙΤΙΚΗ

44 χρόνια μετά τη δεύτερη τουρκική εισβολή – Τα μηνύματα χρειάζονται επανακαθορισμό

44 χρόνια μετά τη δεύτερη τουρκική εισβολή – Τα μηνύματα χρειάζονται επανακαθορισμό

Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ξημερώματα της 14ης Αυγούστου του 1974, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε νέα, σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας, της Μόρφου και χωριών της Μεσαορίας ολοκληρώθηκε το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού Ελληνισμού.

Κόμματα και οργανώσεις σε διακηρύξεις τους επισημαίνουν ότι 44 χρόνια μετά, το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει ακόμα υπό κατοχή, χιλιάδες πρόσφυγες στερούνται του δικαιώματος της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες τους ενώ μάνες αγνοουμένων περιμένουν ακόμα τα παιδιά τους.

Αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας μας τα κόμματα καλούν τον κυπριακό λαό σε συστράτευση ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση, επισημαίνοντας πως μόνο με την απαλλαγή από τα ξένα στρατεύματα και την επανένωση της πατρίδας μας θα επέλθει η δικαίωση.

Κι όμως, 44 χρόνια μετά, ενώ τα μηνύματα σημειώνονται εκ του ασφαλούς, ένας λαός ζητά λίγη έστω δικαιοσύνη.

Διότι, μπορεί τα μηνύματα να μοιάζουν ξεκάθαρα, αλλά δεν είναι.

Αλλιώς εννοεί το ένα κόμμα την απαλλαγή από τα ξένα στρατεύματα και αλλιώς το άλλο. Αλλιώς εννοεί το ένα κόμμα την επανένωση και αλλιώς το άλλο. Κάποιοι δε νοούν ως επανένωση τη συμφιλίωση και τον καλλωπισμό της κατοχής.

Εν πάση περιπτώσει, είναι αναγκαίο, έστω και 44 χρόνια μετά, να ξεκινήσει εκ νέου μια προσπάθεια για να καταδειχθούν τα εγκλήματα της Τουρκίας σε αυτό τον τόπο.

Μόνο τότε, όταν καθίσει το σουλτανάτο της Άγκυρας στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα μπορέσει ο λαός να ανασάνει και να απαιτήσει την αποχώρηση ΟΛΩΝ των κατοχικών στρατευμάτων και να παλέψει για τη λευτεριά και τη δημοκρατία του.

Άρα, ας ξαναγραφτούν τα μηνύματα για τη δεύτερη εισβολή. Το ζητά, τουλάχιστον, η υπό εκμετάλλευση (ένθεν και ένθεν) Αμμόχωστος.

Άλλωστε, έχει αποτύχει παταγωδώς η πολιτική της ήττας, όπως απεδείχθη περίτρανα με το τελευταίο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top