ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ενέγραψαν την Τρίτη 04/09 στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών το θέμα της αποφυλάκισης του κατάδικου Ρίκκου Ερωτοκρίτου μετά από απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα δύο Κόμματα ενέγραψαν το θέμα για συζήτηση με το εξής αιτιολογικό: «Επειδή δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες και την ταχύτητα με την οποία για πρώτη φορά εξετάστηκε αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους, κρίνεται σκόπιμο όπως κληθεί το Συμβούλιο Αποφυλάκισης να εξηγήσει την απόφαση που έλαβε».
Το θέμα ενέγραψαν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
Η Επιτροπή Νομικών συνέρχεται την Τετάρτη 05/09 στην πρώτη της συνεδρία κατά την οποία θα γίνει προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής.
Με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε ότι η απόφαση της Βουλής για τροποποίηση του περί Φυλακών Νόμου στη βάση της οποίας αποφυλακίστηκε ο κ. Ερωτοκρίτου, ο κ. Δαμιανού με γραπτή δήλωση του στις 11/08/2018 σημείωνε ότι «αυτό που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή είναι για την έμπρακτη παραχώρηση του δικαιώματος στον φυλακισμένο να καταθέτει αίτημα προς εξέταση έξι μήνες πριν αποκτήσει το δικαίωμα για αποφυλάκιση. Αυτό έγινε για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση που σημειωνόταν μέχρι την εξέταση του αιτήματος, η οποία πολλές φορές πρακτικά ακύρωνε την όποια δυνατότητα για υπό όρους πρόωρη αποφυλάκιση. Πρόνοια του Νόμου που υπήρχε από το 1996».
«Η απόφαση για αποφυλάκιση ή όχι ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του Συμβουλίου Αποφυλάκισης. Αυτό αποφασίζει για το πώς χειρίζεται την κάθε περίπτωση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που υπάρχουν στο Νόμο. Το Συμβούλιο Αποφυλάκισης θέτει και τους όρους αποφυλάκισης. Επομένως, αν κάποιος πρέπει να ελεγχθεί είναι το Συμβούλιο Αποφυλάκισης για το πώς και πότε άσκησε τη διακριτική του ευχέρεια για την αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου», σημείωνε περαιτέρω ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια μέρα διευκρίνιζε ότι «το θέμα με την πρόωρη αποφυλάκιση του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου, δεν είναι πρόβλημα που προκύπτει από τη νομοθεσία, αλλά από τον τρόπο, που το Συμβούλιο Αποφυλάκισης ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια, να αποφασίζει ποιος θα αποφυλακιστεί και ποιος όχι».
"Η νομοθεσία τροποποιήθηκε πρόσφατα και δόθηκε το δικαίωμα υποβολής αίτησης αποφυλάκισης έξι μήνες νωρίτερα απ’ ότι προνοείτο στον προηγούμενο νόμο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα υπερψήφισε την τροπολογία, καθώς, με βάση τη χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης τέτοιων αιτημάτων, κρίθηκε λογική. Όμως, δεν αφορά τη νομοθεσία, ο τρόπος και οι λόγοι με βάση τους οποίους το Συμβούλιο Αποφυλάκισης αποφασίζει ποιου το αίτημα θα εγκρίνει και ποιου όχι».
Οπότε, κατέληγε η ανακοίνωση, «αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί, είναι πως θα ασκείται έλεγχος στις αποφάσεις του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, κατά πόσο υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και αν αυτά εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις