ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Μπλοκ: Εφικτή η λύση του Κυπριακού

Σ. Μπλοκ: Εφικτή η λύση του Κυπριακού

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαβουλεύσεις της προσωρινής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και εξέφρασε την άποψη ότι με τη σωστή πολιτική θέληση και ευελιξία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μπορεί να εξευρεθεί λύση.

Ο κ. Μπλοκ, μιλούσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κύπρο, την Πέμπτη 06/09.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε εκτενώς τον Ολλανδό ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι μοιράστηκε μαζί του την επιθυμία της κυβέρνησης για «επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σύντομα, από το σημείο όπου είχαν ανασταλεί στο Κραν Μοντάνα και επαναλάβαμε την προσήλωσή μας προς αυτό το στόχο».

Ο Ολλανδός Υπουργός επισκέφθηκε το πρωί το εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, είχε συνάντηση με την επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, προτού μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου και είχε διαβουλεύσεις πρώτα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και έπειτα σε διευρυμένη συνάντηση με τις δύο αντιπροσωπείες.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη ΔΕΑ είπε ότι ανακοίνωσε την εισφορά «επιπλέον €50.000 για να γίνει εφικτή και άλλη ανάλυση DNA, με την συνολική συνεισφορά μας από το 2006 να ανέρχεται σε €672.000».

Για την συνάντησή του με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε ότι έγινε για να τον ενημερώσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για να ακούσει για το πως η ίδια βλέπει από την δική της οπτική γωνία το Κυπριακό, κάτι που ο ίδιος θεώρησε «πολύ χρήσιμο δεδομένου του ότι είμαστε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Είπε επίσης ότι το Κυπριακό συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις πέρσι έχουν ήδη πετύχει σημαντικά αποτελέσματα και ειλικρινά ελπίζω ότι η προσωρινή απεσταλμένη του ΟΗΕ, κ. Τζέιν Χολ Λουτ, θα ολοκληρώσει τον κύκλο διαβουλεύσεων της με τη προοπτική της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μια βιώσιμης διευθέτησης».

Αυτό, συνέχισε, «θα ενδιέφερε όλους μας στην ΕΕ και είμαι πεπεισμένος ότι με την σωστή πολιτική βούληση και ευελιξία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών μια διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί».

Για το Brexit,  ο κ. Μπλοκ σημείωσε ότι οι συνέπειες για την Κύπρο και την Ολλανδία θα είναι πιθανόν μεγαλύτερες από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ  λόγω των ισχυρών δεσμών και των δύο μας με το ΗΒ.

Ανέφερε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πολύ σημαντικός για την Ολλανδία, εκφράζοντας την θέση ότι «μια πιο μικρή ΕΕ σημαίνει ένα πιο μικρό προϋπολογισμό της ΕΕ».

Με τον πιο μικρό προϋπολογισμό, είπε, είναι λογικό ότι τα πιο πλούσια κράτη θα πληρώνουν περισσότερο αλλά όχι κατά δυσανάλογο τρόπο. Σύμφωνα με τον Ολλανδό ΥΠΕΞ, η Ολλανδία βλέπει τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ ως μια ευκαιρία για να δείξει η ΕΕ ότι είναι σοβαρή για τις μεταρρυθμίσεις, διαθέτοντας κονδύλια για τις προτεραιότητες του αύριο.

«Δεν μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα του σήμερα, με τις λύσεις του χθες», τόνισε.

Ο κ. Μπλοκ εξέφρασε την θέση ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση σε προτεραιότητες όπως «η κλιματική αλλαγή, η συλλογική ασφάλεια, ο από κοινού έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, η κοινή μεταναστευτική πολιτική και η έρευνα και η καινοτομία».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, λέγοντας ότι μοιράζονται «κοινές αξίες και φιλοδοξίες σε ένα αριθμό από τομείς από την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια ευάλωτων ομάδων και την συνεργασία εντός του πολυμερούς συστήματος».

Όπως πάντοτε, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω βελτίωση και γι αυτό «έχουμε εξετάσει τρόπους μέσω των οποίων μπορούμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και η εκπαίδευση».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, «πιστεύουμε ότι η θεσμοθέτηση ενός διμερούς μηχανισμού διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών θα παρέχει μια σταθερή πλατφόρμα για συζητήσεις ως προς το πως αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί».

Ο κ. Χριστοδουλίδης συνέχισε λέγοντας ότι «είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

«Ανταλλάξαμε πληροφορίες και ιδέες ως προς το πως μπορεί η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην προώθηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

«Καθώς η Ολλανδία είναι επίσης ενεργά εμπλεκόμενη στις προσπάθειες για να ενισχύσει την προοπτική ειρήνης και σταθερότητας στην Μέση Ανατολή, έχουμε συμφωνήσει να διερευνήσουμε την πιθανή συνεργασία και την από κοινού δράση σε αυτή την περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα στην κοινή ευρωπαϊκή μας ημερήσια διάταξη με εστίαση στις σχέσεις της ΕΕ με υποψήφιες χώρες, περιλαμβανομένης φυσικά της Τουρκίας, καθώς και το Brexit, καθώς και η Κύπρος και η Ολλανδία επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο από την έξοδο του ΗΒ».

Σε σχέση με την μετανάστευση, ο κ. Χριστοδουλιδης, ανέφερε ότι μετέφερε στον Ολλανδό ομόλογό του την  «βαθιά ανησυχία μας για την πρόσφατη αύξηση των αριθμών μεταναστών και αιτούντων ασύλου που έρχονται στην Κύπρο».

Συμφωνούμε με τους Ολλανδούς συναδέλφους μας, σημείωσε, ότι η ευθύνη πρέπει να διαμοιράζεται  στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου δια μέσου ενός υποχρεωτικού μηχανισμού επανεγκατάστασης, που θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες ενσωμάτωσης που έχει το κάθε κράτος μέλος».

Για το ενεργειακό πρόγραμμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Χριστουλίδης, είπε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του, προσθέτοντας  ότι «αυτό το ζήτημα είναι ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και ότι είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, στο πλαίσιο των συζητήσεων μας σήμερα, λόγω του ενεργού ρόλου μιας ολλανδικής εταιρείας, της Shell, σε αυτή την διαδικασία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την «βαθιά εκτίμηση» της Κυβέρνησης για την γενναιόδωρη χρηματική συνεισφορά της Ολλανδίας στη ΔΕΑ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top