Υπάρχουν παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης, τα οποία ενώ το σχολείο ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, παραμένουν στο σπίτι είτε γιατί δεν αξιολογήθηκε η αίτησή τους από τις αρμόδιες επαρχιακές επιτροπές είτε γιατί υπάρχει έλλειψη συνοδού, όπως κατήγγειλαν γονείς ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η συνεδρία της οποίας σημαδεύτηκε με μεγάλη ένταση λόγω των σημαντικών προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης.
Η Προϊστάμενη της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Γεωργία Κούμα, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ότι υπάρχει μια αυξητική ανάγκη στις σχολικές μονάδες στο θέμα των συνοδών, και ιδιαίτερα, υπάρχουν καινούργιες ανάγκες φέτος στην προδημοτική.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, η κα. Κούμα ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό αναγκών και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν συνολική εικόνα, αλλά, όπως είπε, έχουν σωρεία περιπτώσεων για να εξετάσουν, αλλά λόγω της κατάστασης με τα μέτρα της ΟΕΛΜΕΚ δεν κατέστη δυνατόν να συνέλθει η επιτροπή.
Εξάλλου, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δηλώνει, για ακόμα μια φορά, την ευαισθησία του, αλλά και την αποφασιστικότητά του για επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
«Πολύ σύντομα, αναμένεται και η τελική έκθεση των εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό», σημειώνει.
Όσον αφορά στο θέμα των συνοδών, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, για περαιτέρω αύξηση των συνοδών των παιδιών με ειδικές ανάγκες για τη σχολική χρονιά 2018-19.
Σε γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή για θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης, παρουσιάστηκαν προβλήματα σε σχέση με συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων για τα οποία άτομα οι Επαρχιακές Επιτροπές δεν τους έχουν αξιολογήσει.
«Υπήρξαν καθυστερήσεις από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες πυροδότησαν το κλίμα και τις ανησυχίες των γονιών. Οι αποφάσεις των Επαρχιακών Επιτροπών βασίζονται στην υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία παρουσιάζει κενά. Υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο ότι τα κενά θα καλυφθούν με νομοθεσία, η ετοιμασία της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη, σχετική διαβούλευση, καθώς επίσης και με παραχώρηση τεχνικής υποστήριξης από εμπειρογνώμονες της ΕΕ. Υπάρχει ανάγκη για πρόσληψη σχολικών συνοδών για να καλυφθούν άμεσα συγκεκριμένα περιστατικά. Δηλώνουμε τη στήριξη μας στην ενιαία εκπαίδευση αυτών των ατόμων και καλούμε άμεσα το Υπουργείο να επίσπευση την κάλυψη των εν λόγω αναγκών», προσθέτει.
Σημειώνει ότι η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε αποσπασματική ρύθμιση πτυχών της νομοθεσίας, χωρίς να περιμένει την τελική ολοκλήρωση ετοιμασίας μιας πολιτικής.
«Οι ρυθμίσεις που τίθενται με προτεραιότητα είναι: Πρώτο ο καθορισμός προσόντων του συνοδού, δεύτερο η αποτελεσματική συμμετοχή των γονιών στην επιλογή του συνοδού, τρίτο η επιβολή υποχρέωσης στην Επαρχιακή Επιτροπή να δίνει γραπτή τεκμηριωμένη απάντηση για την απόφαση της και τέταρτο η σύνθεση του δευτεροβάθμιου που θα εξετάσει την ένσταση να είναι διαφορετική από το πρωτοβάθμιο. Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αφού τύχουν προτεραιότητας θα συνδράμουν καθοριστικά προς μια πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της Ειδικής Εκπαίδευσης», αναφέρει.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, είπε ότι είναι συγκλονιστικά τα όσα κατήγγειλαν σήμερα οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
«Αποκαλυπτικές και οι παραδοχές των εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας. Πράγματα γνωστά, βέβαια, αφού ως ΑΚΕΛ είχαμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ειδική εκπαίδευση από το 2015 και δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Μήπως εντοπίζει και εδώ η Κυβέρνηση «λίπος»; Η κατάσταση είναι θλιβερή», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι εκατοντάδες αιτήσεις βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αξιολόγησης, με τα παιδιά να παραμένουν σπίτι ή να στοιβάζονται όπως-όπως σε ειδικές μονάδες.
«Απαιτείται αμέσως η πρόσληψη σημαντικού αριθμού σχολικών συνοδών για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μέσα από μια οικονομικίστικη προσέγγιση καθοδηγούμενη από τη λογική των «οροφών» εκδίδονται ατεκμηρίωτες ή και πολλές φορές αναιρούμενες αποφάσεις των ειδικών επιτροπών. Το πετσόκομμα των κονδυλίων για την ειδική εκπαίδευση παραβιάζει και σχετικές νομοθεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες. Πόσο πιο καθαρά να τους το πουν: «Αφήσατε τα παιδιά μας πεταξούμενα». Αυτό τους είπαν και σήμερα. Θα αφουγκραστεί, επιτέλους, η Κυβέρνηση την αγωνιώδη κραυγή των γονιών;», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι το λιγότερο απάνθρωπο και άδικο, το κράτος αντί να προστατεύει τους μαθητές με αναπηρία, δυστυχώς τους ταλαιπωρεί και τους βασανίζει.
«Οι μαθητές με αναπηρίες δεν είναι παιδιά κατώτερου θεού, είναι δικά μας παιδιά που, δυστυχώς, βιώνουν καθημερινά στα σχολεία μία σχολική ζωή γεμάτη προβλήματα, σε μονάδες ειδικού χαρακτήρα με έλλειψη υποδομών και ειδικού εξοπλισμού και πολλές φορές χωρίς τους απαραίτητους συνοδούς. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλία προκειμένου να βρεθούν τάχιστα λύσεις για τη φετινή χρονιά, τόσο στο θέμα των ειδικών συνοδών και του μειωμένου αριθμού που παρουσιάζεται, αλλά ιδιαίτερα και στα θέματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές και τον ειδικό εξοπλισμό που χρειάζονται να έχουν οι μαθητές με ειδικές ανάγκες προκειμένου ισότιμα να έχουν μία ομαλή σχολική χρονιά», πρόσθεσε.
Και επιτέλους, συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας, «αυτό το ανήμπορο, στρεβλό σύστημα που ταλαιπωρεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους στο τόπο μας πρέπει να το ξηλώσουμε».
Η κα. Γιούλα Πιτσιάλη, εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων Παιδιών με εγκεφαλική και άλλες παραλύσεις, «Αγκαλιά -Ελπίδα», σε δηλώσεις της είπε ότι έχουν καταγγείλει για πολλοστή φορά το διαχωρισμό που γίνεται εναντίον των παιδιών με αναπηρίες που δεν τα αφήνουν να φοιτήσουν στις κανονικές τάξεις.
«Έχουμε ακούσει μέσα (σσ: στην Επιτροπή) ότι δεν έχουν συνοδούς να δώσουν στα παιδιά. Είναι μηδέν οι συνοδοί. Άρα, μας έχουν παραδεχτεί σήμερα ότι ο λόγος που παιδιά δεν εγκρίνονται να φοιτήσουν στις τάξεις είναι λόγω έλλειψης συνοδών. Έχουμε θίξει, επίσης, το θέμα διαδικασίας πρόσληψης των συνοδών, η οποία γίνεται χωρίς κριτήρια, είναι μόνο απόφοιτοι λυκείου, με την πλειοψηφία (για πρόσληψη) να την έχει η Επιτροπή των Εφορειών, ενώ ο γονιός έχει μόνο μία ψήφο. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι οι προσλήψεις γίνονται όχι με βάση το κριτήριο του τι χρειάζεται το κάθε παιδί, αλλά το τι βολεύει τον καθένα», πρόσθεσε.
Η κ. Πιτσιάλη, μετά το τέλος συνεδρίας στη Βουλή, συναντήθηκε και με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, με τον οποίο είδαν ένα προς ένα τα προβλήματα προς επίλυση.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Συνδρόμου Ντάουν Αντρέας Χριστοδούλου, σε δηλώσεις του είπε ότι «αντί να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός για την ειδική εκπαίδευση, πάμε πίσω-πίσω».
«Μειώνονται οι συνοδοί. Έχει παιδιά τα οποία δεν έχουν πάει σχολείο ακόμα και η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σήμερα ήταν ότι δεν πρόλαβαν να οργανωθούν ή δεν ξέρουν ακόμα πόσες περιπτώσεις έχουν. Είναι αδιανόητο. Τα σχολεία ξεκίνησαν στις 10 Σεπτεμβρίου, έχουμε μωρά στο σπίτι και νοιώθουμε ότι τα παιδιά μας τα έχει πεταμένα το Υπουργείο Παιδείας. Αν ήταν ο γιος τους ή κόρη τους 12 με 13 χρονών και τους ρωτούσε γιατί δεν πάει σχολείο, γιατί τα υπόλοιπα παιδιά ξεκίνησαν το σχολείο και εγώ είμαι ακόμα σπίτι. Τι θα απαντούσαν ή τι θα απαντούσε ο οποιοσδήποτε; . Βρήκαμε το Υπουργείο απροετοίμαστο», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι κάποια παιδιά ξεκίνησαν το σχολείο και ενημερώθηκαν την πρώτη μέρα που πήγαν σχολείο ότι δεν θα έχουν συνοδούς ή ότι θα μοιράζονται συνοδό με άλλα τρία ή τέσσερα παιδιά.
«Γίνονται αδιανόητα πράγματα. Δίνουμε λεφτά για βλακείες και εκεί που πρέπει να δώσουμε λεφτά στην Ειδική Εκπαίδευση δυστυχώς έχουν τα μωρά μας πεταμένα. Οι ειδικές μονάδες εμάς δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Οι ειδικές μονάδες κάνουν το διαχωρισμό μέσα στα σχολεία. Δεν γίνεται να μιλάμε για ενιαία εκπαίδευση, για ένταξη των παιδιών στο σχολείο και να τα έχουμε σε μια μονάδα ξεχωριστή. Οι υπόλοιποι συμμαθητές τι θα πουν; Είναι τα παιδιά της μονάδας. Έχει πέντε μωρά ξεχωριστά. Έχουμε καταγγελία ότι κοριτσάκι 9 χρονών, που οπωσδήποτε χρειάζεται αποκλειστική συνοδό, έβαλαν ένα άντρα συνοδό στη μονάδα και αλλάζει το μωρό ο άντρας. Πείτε μου αν ήταν η κόρη σας, θα δεχόσασταν να αλλάζει το μωρό 9 χρονών ο άντρας συνοδός;», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, άτομα συνοδοί τους έχουν αναφέρει ότι τους δίνουν ένα μωρό, του οποίου δεν γνωρίζουν την αναπηρία του.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του είπε ότι η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας «νομίζω μας έχει στεναχωρήσει όλους και μας έχει εξοργίσει την ίδια ώρα, γιατί αυτά είναι τα προβλήματα της εκπαίδευσης».
«Δε θέλω να το διασυνδέσω και με την όλη κατάσταση η οποία έχει γίνει, αλλά είδαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας ασχολείται εδώ και δυόμιση μήνες με άλλα θέματα και έχει παραμελήσει τα θέματα τα ουσιαστικά. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε αγγίξει το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης και των συνοδών των παιδιών. Εμείς έχει πολλές μέρες που παίρνουμε καταγγελίες από γονείς ότι άρχισαν να γίνονται πράγματα και θαύματα σε αυτό το ζήτημα με τους συνοδούς σε βαθμό που εξαναγκάζονται γονείς να αφήνουν τα παιδιά σπίτι γιατί δεν έχουν συνοδό να πάνε στο σχολείο», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, όσοι έτυχε να μιλήσουν μαζί του, τους είπε να πάνε στην Αστυνομία και να καταγγείλουν το γεγονός γιατί ο νόμος υποχρεώνει το γονιό να πάρει το παιδί του στο σχολείο και αυτή τη στιγμή η ίδια η πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας δεν παρέχει στον γονιό τις προϋποθέσεις να στείλει το παιδί του στο σχολείο.
«Μιλούμε για σοβαρές περιπτώσεις παιδιών. Αν το παιδί, για παράδειγμα, έχει εγκεφαλικές παραλύσεις, τέτοια ζητήματα, δεν μπορεί να πάει στο σχολείο χωρίς να έχει συνοδό. Στο θέμα των συνοδών γίνονται και άλλες στρεβλώσεις. Παρά τις εξαγγελίες για 60 νέους συνοδούς που εγκρίθηκαν διαπιστώσαμε σήμερα μέσα στην Επιτροπή ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε ένας. Είμαστε στις 19 Σεπτεμβρίου και το Υπουργείο το δήλωσε σήμερα, και ήταν όλοι οι λειτουργοί εκεί των επαρχιών, δεν γνωρίζουν όχι μόνο τους συνοδούς, τις ανάγκες της ειδικής εκπαίδευσης», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι ακούστηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι υπάρχουν περίπου 100 περιπτώσεις σε κάθε επαρχία σε εκκρεμότητα και διερωτήθηκε εάν αυτά τα παιδιά χρειαστούν ειδική αγωγή και εκπαίδευση υπάρχουν διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί για να τους διορίσει το Υπουργείο Παιδείας;
«Θα χρειαστούν επιπλέον συμβάσεις, επιπλέον εγκρίσεις; Τα πράγματα είναι πάρα – πάρα πολύ δύσκολα, αφέθηκαν στον αυτόματο πιλότο, χωρίς υπερβολή. Τα ζητήματα, εμείς αυτά θέλουμε να συζητούμε και αυτά είναι η ουσία της εκπαίδευσης. Αυτό που καθορίζει την ποιοτική αναβάθμιση του σχολείου. Ακούσαμε μέσα να γίνεται λόγος για σεβασμό των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση όλων των παιδιών. Η ειδική εκπαίδευση είναι ένα μεγάλο θέμα», σημείωσε.
Σε ερώτηση για τον τρόπο διορισμού συνοδών, ο κ . Φυλακτού είπε ότι ενώ συμμετέχει ο γονιός, συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί, την πλειοψηφία την έχουν οι σχολικές εφορείες ή οι κοινοτικές αρχές.
«Και εκεί ο καθένας μας μπορεί να φανταστεί τι γίνεται. Μπορεί να προσλαμβάνεις τώρα το συνοδό τον Α’ γιατί το συμφωνήσαμε οι τέσσερις και μετά θα πάρουμε το δικό σου και μετά το δικό μου. Στην Κύπρο ζούμε. Και δεν είναι αυτά τα κριτήρια για να βοηθούμε τα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια η ειδική εκπαίδευση καρατομείται και ως προς το χρόνο που διατίθεται στα παιδιά αλλά ελπίζω να θεωρηθούν σήμερα ότι είναι αντίδραση στην κατάσταση. Αλλά αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης ή ένα από αυτά που θα έπρεπε να συζητούμε και για δυόμιση μήνες συζητούμε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά.
«Αυτά τα παιδιά δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Είναι σχολείο για όλα τα παιδιά. Δεν γίνεται 19 Σεπτεμβρίου να κάνουμε ακόμα διάγνωση αναγκών, άρα έχει ένα πρόβλημα σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα ξεκάθαρο και ούτε δέχομαι ότι η ΟΕΛΜΕΚ μπορεί να φορτωθεί την ευθύνη γιατί δεν λειτούργησαν οι επιτροπές», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Σωκράτους είπε ότι στις τάξεις του δέχονται συνοδούς και ότι ο ίδιος κάνει μάθημα και έχει παιδί το οποίο έχει το συνοδό μαζί του την ώρα του μαθήματος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις