Δύο νέες δικογραφίες, σχετιζόμενες με την οικονομική δραστηριότητα του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, διαβίβασαν οι εισαγγελικές Αρχές στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσο στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια των δικαστικών Αρχών, σε λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου εντοπίστηκαν 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, τα οποία ο ίδιος φέρεται να είχε αποκρύψει από τις ελληνικές Αρχές.
Όπως σημειώνεται στο διαβιβαστικό έγγραφο των δικογραφιών, μόνο η Βουλή των Ελλήνων έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ως εκ τούτου, η υποβολή όλων των αναγκαίων στοιχείων εκ μέρους των ανακριτικών Αρχών στη Βουλή των Ελλήνων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης νέας Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφανθεί η Βουλή αν συντρέχει περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος του Γ. Παπαντωνίου για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.
Ειδικότερα, στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι «ο Ιωάννης Παπαντωνίου φέρεται να νομιμοποίησε παράνομα ωφελήματα που έλαβε από την κύρια υποκατασκευάστρια εταιρεία Thales Nederland B.V τουλάχιστον ύψους 2.835.197,05 ελβετικών φράγκων, το οποίο αποτέλεσε μέρος τουλάχιστον του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773,02 ελβετικών φράγκων, το οποίο διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αποκρύπτοντας όλο το ανωτέρω ποσό από οποιαδήποτε αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα».
Όπως σημειώνουν επίσης οι ανακριτές, «από την ανακριτική μας έρευνα έχουμε διαπιστώσει και τη διακίνηση ξεχωριστού ποσού ύψους τουλάχιστον 2.242.299 ευρώ, το οποίο έχει εμβαστεί από την ίδια ως άνω γαλλική εταιρεία μέσω εξωχώριων εταιρειών με τελικούς αποδέκτες άγνωστα ακόμα κατά την ανάκριση πρόσωπα, με παρεμφερή, ωστόσο, τρόπο και μέθοδο, αντίστοιχο με αυτόν που διακινήθηκε και το ανωτέρω ποσό των 2.835.197,05 ελβετικών φράγκων».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαντωνίου σχολιάζει, με δήλωσή του, τη συγκεκριμένη εξέλιξη της υπόθεσής του, κάνοντας λόγο για προσπάθεια σπίλωσης του προσώπου του και για «άθλια μεθόδευση».
Ως προς την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος των φρεγατών, που βρίσκεται στο επίκεντρο της δικαστικής διερεύνησης της δράσης του Γ. Παπαντωνίου, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι «η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια. Η επιλογή που εισηγούνται οι διώκτες μου θα ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο, θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «χωρίς απόδειξη “απιστίας”, δεν υπάρχει παράνομη δραστηριότητα ούτε “παράνομα έσοδα” που πρέπει δήθεν να “νομιμοποιηθούν”. Όμως, ο σκόπελος αποφεύγεται με την επινόηση “παθητικής δωροδοκίας”. Η διαδικασία
“απόδειξης” περιπλέκεται από το γεγονός ότι μετά από 15 χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμιά απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας».
Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου ισχυρίζεται ότι «όλες οι προσπάθειες “ενοχοποίησής” μου μέσω κατασκευασμένων εκτιμήσεων υπηρετούν δόλιες σκοπιμότητες και είναι καταδικασμένες να καταρρεύσουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις