Για τα τραγικά αποτελέσματα στο θέμα των αγνοουμένων ενημέρωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Θέματα Αγνοουμένων και Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου την Επιτροπή Προσφύγων και Αγνοουμένων της Βουλής.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων, ο Επίτροπος Φωτίου είπε πως ενημέρωσε την Επιτροπή για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τα ζητήματα των αγνοουμένων και για την οριακή κατάσταση που βρίσκονται οι προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.
Όπως σημείωσε τα αποτελέσματα είναι τραγικά σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό οστών, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια φθίνουσα πορεία, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Τόνισε πως η προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών και υποχρεώσεων της Τουρκίας στο θέμα των αρχείων με τα αρχεία άλλων οργανισμών, είναι παραπλανητική και απαράδεκτη γιατί όλες οι σημαντικές πληροφορίες ιδιαίτερα για τους ομαδικούς τάφους βρίσκονται στα αρχεία του τουρκικού στρατού. Στο θέμα της μετακίνησης οστών, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως πέραν από την Άσσια υπάρχουν και άλλες μετακινήσεις σκόπιμες που αφορούν ένα μεγάλο αριθμό χώρων ταφής.
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην υπογραφή συμφωνίας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για ιατροδικαστικές εξετάσεις, κάτι που αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα των συγγενών για να πάρουν απαντήσεις στον τρόπο που οι δικοί τους άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Όπως είπε, με το Πανεπιστήμιο συμφώνησαν πως κάθε χρόνο θα γίνονται γύρω στις 100 τέτοιες εξετάσεις φτάνει να υπάρχουν ταυτοποιήσεις και πως ομάδα από το Πανεπιστήμιο θα επισκέπτεται την Κύπρο μια φορά το μήνα για να διεκπεραιώνει αυτές τις εξετάσεις.
Όσον αφορά τις εξελίξεις το πρόγραμμα για ανεύρεση οστών, και συγκεκριμένα για την Αθαλάσσα, ο κ. Φωτίου είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7 ταυτοποιήσεις οστών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ένας Τ/κ, ενώ υπάρχει και άλλη μια ομάδα αγνοουμένων που πιθανόν τις επόμενες λίγες μέρες να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους. Δυστυχώς, υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι από τους αγνοούμενους που αναζητούνται στο νοσοκομείο Αθαλάσσας είναι θαμμένοι στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως ξεκίνησε και μια προσπάθεια για συλλογή πληροφοριών για το νοσοκομείο στον Παχύαμμο Τυλληρίας, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν θαμμένοι αρκετοί που πέθαναν μετά τον βομβαρδισμό. «Όταν θα είμαστε έτοιμοι θα προχωρήσουμε με πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να γίνει και εκεί εκταφή», είπε.
Ανέφερε στη συνέχεια πως σήμερα συζητήθηκε το ζήτημα δύο οικογενειών που θέλουν να προχωρήσουν σε κηδείες ενώ ο Ιατροδικαστής δεν μπορεί να δώσει πιστοποιητικό θανάτου. Στη μια περίπτωση ταυτοποιήθηκε ένα δόντι και στην άλλη δύο μικρά οστά, και βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας όταν δεν μπορεί να δοθεί πιστοποιητικό θανάτου θα πρέπει να γίνει θανατική ανάκριση. Διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει κηδεία. Όπως είπε έγινε τις τελευταίες μέρες μια ευρεία σύσκεψη για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος καθώς είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται. «Έχουμε ενημερώσει τις οικογένειες και είτε θα προχωρήσουν με θανατική ανάκριση είτε υπάρχει το ενδεχόμενο, που είναι και η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, τροποποίησης της νομοθεσίας για να καλύπτονται αυτές οι περιπτώσεις», είπε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρία είπε ενημερώθηκε η Επιτροπή για την πορεία των εργασιών που γίνονται για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και από το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και από το πρόγραμμα της ΔΕΑ.
Όπως είπε ενημερώθηκαν από τον κ. Φωτίου που είναι υπεύθυνος για την πορεία των ερευνών στην Αθαλάσσα αλλά και για την απόφαση να γίνουν εκταφές για αγνοούμενος από την περίοδο 1963-64 στην περιοχή Παχυάμμου, στο Πολέμι και στην Πάφο.
Πρόσθεσε πως την επόμενη Τρίτη η Επιτροπή θα επισκεφθεί το ανθρωπολογικό εργαστήρι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Έγκωμη για να δει επί τόπου τις υποδομές και τους χώρους γιατί έχουν ενημερωθεί ότι βρίσκονται αποθηκευμένα περίπου 50 κιβώτια με οστά τα οποία για διάφορους λόγους δεν μπορεί να προχωρήσει η ταυτοποίηση καθώς και περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί συγγενείς ή που οι συγγενείς αρνούνται να τα παραλάβουν.
«Για εμάς είναι σημαντικό να αναπτυχθεί και να στελεχωθεί ακόμα περισσότερο η υπηρεσία συλλογής πληροφοριών για να μπορούν να διασταυρώνονται οι πληροφορίες, να επαληθεύονται», ανέφερε.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε πως το μείζον αυτό ανθρωπιστικό δράμα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο εξ υπαιτιότητας της αδιάλλακτης στάσης και συμπεριφοράς της Τουρκίας. Όπως είπε, φέτος εντοπίστηκαν μόλις 9 αγνοούμενοι και το 2017 μόνο 47.
Πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την περίπτωση του Νοράτλας εντοπίστηκαν από τους 32 τα οστά των 30 εκ των οποίων των 15 ταυτοποιήθηκαν και τάφηκαν και υπολείπονται τα οστά άλλων 2 που πιθανός να είναι μεταξύ των οστών που είχαν ψεκαστεί.
Όσον αφορά στη ψηφιοποίηση των αρχείων, η κ. Αριστείδου είπε πως είμαστε στη διαδικασία να ενοποιηθούν όλα τα αρχεία και αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις