Με τέσσερις νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίστηκε η υπόθεση για τις πινακίδες στον Δήμο Πάφου.
Mε την κατάθεση τεσσάρων νέων μαρτύρων κατηγορίας, των Κωνσταντίνου Αντρέου, Αναστασίας Ελευθεριάδου, Ανδρέα Αριστοδήμου και ο Χαράλαμπου Κυριάκου, συνεχίστηκε σήμερα Κακουργιοδικείο Πάφου η υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου.
Στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο, παρουσιάστηκαν οι διευθυντές των εταιρειών ΕΤΝΑ και ΑLΜΑ , κατασκευής πινακίδων, Χρίστος Ιωάννου της ΕΤΝΑ και Σωτήρης Αντωνιάδης της ΑLΜΑ και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.
Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι, μεταξύ άλλων, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και το αδίκημα της συγκάλυψης.
Η δικάσιμος ξεκίνησε με τον μάρτυρα κατηγορίας Κωνσταντίνο Ανδρέου, υπάλληλο του Δημαρχείου επί 31 χρόνια, Βοηθό Γραμματειακό Λειτουργό, ο οποίος κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο την κατάθεση του.
Ο μάρτυρας ανέφερε πως στο αρχείο της υπηρεσίας του παραλαμβάνουν όλες τις αλληλογραφίες που αφορούν θέματα των Τεχνικών Υπηρεσιών. Ακολούθως αναφέρθηκε στην επιστολή με θέμα το πρόγραμμα για την ενίσχυση των Δημόσιων Μεταφορών, τοποθέτηση και κατασκευή στάσεων στην Επαρχία Πάφου, η οποία στάλθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών .
Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας είπε ότι η συγκεκριμένη επιστολή στάλθηκε από το Υπουργείο με κοινοποίηση και στον τότε Δήμαρχο Πάφου. Στη συνέχεια, ανέφερε, στάλθηκε στο Αρχείο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με οδηγίες του Δημοτικού Γραμματέα για ενημέρωση του Δημοτικού Μηχανικού των Τεχνικών Υπηρεσιών. Πρόσθεσε πως η επιστολή τοποθετήθηκε στη θυρίδα του κατηγορούμενου Ανδρέα Νικολάου.
Ο μάρτυρας αναγνώρισε την επιστολή που του υπέδειξε ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ κατασκευής πινακίδων και του Χρίστου Ιωάννου Διευθυντή της εταιρείας, δικηγόρος Σάββας Μάτσας, ανέφερε στον μάρτυρα ότι δεν λέει την αλήθεια ότι δηλαδή δεν γνώριζε ότι στην Πάφο δόθηκαν οδηγίες για την κατασκευή πινακίδων. Επίσης, είπε πως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει αν η συγκεκριμένη επιστολή πήγε στα χέρια του κατηγορούμενου Ανδρέα Νικολάου.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του συνήγορου υπεράσπισης του Σωτήρη Αντωνιάδη, Διευθυντή της εταιρείας ΑΛΜΑ, δικηγόρου Αλέξανδρου Αλεξάνδρου, ο μάρτυρας ανέφερε πως η κατάθεση του λήφθηκε υπό μορφή ερωτήσεων.
Ο κ. Αλεξάνδρου διατύπωσε τη θέση ότι στην κατάθεση του υπάρχουν δύο λάθη σε σχέση με κάποιες ημερομηνίες του 2015(2010) και πως τα ίδια λάθη με τις λάθος ημερομηνίες καταγράφονται και στην κατάθεση άλλης μάρτυρα κατηγορίας, της Αναστασίας Ελευθεριάδου.
Ο μάρτυρας συμφώνησε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η συγκεκριμένη επιστολή, που αναφέρεται στο πρόγραμμα για την ενίσχυση των Δημόσιων Μεταφορών τοποθέτηση και κατασκευή στάσεων στην Επαρχία Πάφου, έφτασε στα χέρια του κατηγορούμενου Ανδρέα Νικολάου.
Στο Δικαστήριο κλήθηκε και η μάρτυρας Αναστασία Ελευθεριάδου, Υπεύθυνη του Γραφείου Δικαστικών Υποθέσεων στον Δ. Πάφου, η οποία εντόπισε τις δύο λάθος ημερομηνίες που αφορούσαν χρονολογίες.
Η μάρτυρας απαντώντας στον κ. Μάτσα ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου πριν το 2010 αποφάσισε να κατασκευάσει στέγαστρα για στάσεις λεωφορείων που ανέθεσε σε εταιρεία με στόχο να αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρεία τη διαχείριση τους για δέκα έτη.
Η κ. Ελευθεριάδου είπε στο Δικαστήριο πως το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ετοιμάσει όρους για τη δημιουργία στάσεων στη Λευκωσία και σε άλλους Δήμους. Ωστόσο, πρόσθεσε, ο Δήμος Πάφου αποφάσισε όπως ενεργήσει μόνος του μη ακολουθώντας τους όρους του Υπουργείου.
Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε στην καταστροφή των πινακίδων από κακόβουλες ενέργειες ή φθορές από καιρικές συνθήκες ή φθορά χρόνου.
Εξάλλου ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ρώτησε τη μάρτυρα κατά πόσο ο Δήμος Πάφου διατηρεί αρχείο που να καταγράφονται ο αριθμός πινακίδων που καταστράφηκαν και έχουν αντικατασταθεί, με την κ. Ελευθεριάδου να απαντά πως από το 2000 που εργάζεται στο Δήμο Πάφου δεν έχει αντιληφθεί την ύπαρξη τέτοιου αρχείου.
Πρόσθεσε ωστόσο πως επί του θέματος θα πρέπει ο συνήγορος υπεράσπισης να αποτανθεί στο Γραφείο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Πάφου.
Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως κάθε πληρωμή γίνεται με βάση κάθε προσφορά. Η κ. Ελευθεριάδου είπε πως η ίδια δεν κοιτούσε τον φάκελο της κάθε προσφοράς, σημειώνοντας πως μετά από τη δική της εργασία γινόταν άλλος έλεγχος από τον Δημοτικό γραμματέα και εσωτερικούς ελεγκτές.
Η μάρτυρας εξάλλου σε ερώτηση του συνήγορου υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ανδρέα Νικολάου, δικηγόρου του Κωστή Ευσταθίου ανέφερε πως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει αν οι κατεστραμμένες ταμπέλες αντικαθίσταντο από τον Δήμο Πάφου.
Ακολούθησε ο μάρτυρας κατηγορίας Ανδρέας Αριστοδήμου, υπάλληλος των κρατικών αποθηκών μέχρι το 2012, ο οποίος αναγνώρισε την κατάθεση του ενώπιον Δικαστηρίου και η οποία στη συνέχεια κατατέθηκε ως τεκμήριο στο Δικαστήριο. Ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι τα υλικά παραλάμβαναν άλλοι υπάλληλοι του Δήμου που δεν γνώριζε. Ωστόσο, είπε, ότι γνώρισε ποιο τμήμα ερχόταν να παραλάβει τα σχετικά υλικά.
Ο κ. Μάτσας υπέβαλε τη θέση ότι πολλοί έρχονταν να παραλάβουν υλικά ωστόσο όταν αυτά δεν ήταν διαθέσιμα στις κρατικές αποθήκες τότε ο υπάλληλος που τα ζητούσε άφηνε το σχετικό δελτίο έκδοσης ή αίτησης υλικών, μέχρι τα υλικά να είναι διαθέσιμα στις αποθήκες. Ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε πως δεν θυμάται να συνέβαινε κάτι τέτοιο.
Στην συνέχεια κατέθεσε στο Δικαστήριο ο Χαράλαμπος Κυριάκου, υπάλληλος του Δήμου Πάφου στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Δημοτών, ο οποίος ανέφερε στην κατάθεση του ότι με την ολοκλήρωση της εργασίας έπρεπε να σηματοδοτηθούν οι πινακίδες και πως αυτή τη σήμανση την αναλάμβανε ο κατηγορούμενος Ανδρέας Νικολάου, τον οποίο αναγνώρισε στο Δικαστήριο.
Ο κ. Κυριάκου ερωτηθείς από τον Δικηγόρο Σάββα Μάτσα είπε πως τον φάκελλο προσφορών τον κατείχε ο Δήμος Πάφου. Παραδέχτηκε πως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει αν υπήρχε υπερτιμολόγηση όπως ανέφερε στην κατάθεση του.
Ο κ. Μάτσας υπέβαλε τη θέση ότι ο αστυνομικός που έλαβε την κατάθεση στο μάρτυρα και που έκανε αναφορά για υπερτιμολόγηση δεν γνώριζε τα γεγονότα.
Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για την 18.10.2018 στις 09:00 το πρωί.
Βάσει του κατηγορητηρίου, μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και Οκτωβρίου 2007 στην Πάφο οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή να οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων, και σηματοδότησης συνολικής αξίας περίπου 44 χιλιάδων ευρώ εις βάρος της περιουσίας του Δ. Πάφου.
Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις