Ενώ η κρίση γέννησε Κροίσους στην Κύπρο, ταυτόχρονα δημιούργησε και μια νέα κοινωνική τάξη, για την οποία κανείς πολιτικός δεν θα έπρεπε να νιώθει περήφανος.
Του Χαράλαμπου Ζάκου
«Στεγαστική πολιτική». Έτσι βαπτίσθηκαν οι εισηγήσεις που προωθούνται από το κράτος με σκοπό την αντιμετώπιση της παράλογης αύξησης ενοικίων που παρατηρείται στην Κύπρο.
Κινήσεις, οι οποίες εάν τελικά καταφέρουν να υλοποιηθούν δεν πρόκειται να αγγίζουν καν το πρόβλημα.
Τι κι αν οικογένειες θα βρεθούν στους δρόμους με τα παιδιά τους λόγω του προβλήματος; Τι κι αν οι κάτοικοι Λεμεσού σε λίγα χρόνια θα αναγκαστούν να μετοικήσουν στα ορεινά για να μπορούν να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους;
Το κράτος έχασε την μπάλα. Όχι επειδή δεν ξέρει τα προβλήματα των οικογενειών, αλλά επειδή δεν θέλει να προχωρήσει στην επίλυση τους.
Οι νεόπτωχοι
Ενώ η κρίση «γέννησε» Κροίσους στην Κύπρο, ταυτόχρονα δημιούργησε και μια νέα κοινωνική τάξη. Αυτή των «νεόπτωχων» Κυπρίων.
Οικογενειάρχες που παλεύουν με νύχια και με δόντια να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Όχι πληρώνοντας δάνεια για πανάκριβα σπίτια και αυτοκίνητα, αλλά αυτούς που παλεύουν να «βγάλουν» το μήνα πληρώνοντας το ενοίκιο και τους λογαριασμούς του φτωχικού τους. Αυτούς «ξέχασε» το κράτος.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ποιός είδε το λογαριασμό της ΑΗΚ και δεν τον φοβήθηκε…
Αυτούς που με νύχια και με δόντια προσπαθούν όχι να αγοράσουν της τελευταίας τεχνολογίας κινητό στα παιδιά τους, αλλά να πληρώσουν τα φροντιστήρια τους. Αυτούς που το «ψυγείο» τους κατάντησε να βρίσκεται στο πατρικό τους και ο μισθός τους να «χορηγείται» κάθε μήνα από τους χαμηλοσυνταξιούχους γονείς τους.
Σε αυτή τη κοινωνία ζούμε σήμερα. Που ενώ κάποτε ο παππούς και η γιαγιά κακομάθαιναν τα εγγόνια τους, πλέον τους δίνουν χαρτζιλίκι για να μπορέσουν να πάρουν κάτι στο σχολείο…
Καταδικασμένοι από αυτούς που έπρεπε να τους λυτρώσουν
Οι νεόπτωχοι της Κύπρου είναι καταδικασμένοι. Καταδικασμένοι από το ίδιο το κράτος τους.
Τι να κάνω το φθηνό ενοίκιο κύριοι, αν στο τέλος του μήνα παίρνω 800 ευρώ, πληρώνοντας 300 για ηλεκτρικό, 300 για καύσιμα και άλλα τόσα για νερό, κοινόχρηστα, σκύβαλα και φόρους;
Πόση διαφορά θα κάνει στον βιοπαλαιστή τα 100 και τα 200 ευρώ που θα γλυτώσει στο ενοίκιο όταν δεν του κατοχυρώνεις κατώτατο μισθό; Πως θα τον ωφελήσεις όταν εξ υπαιτιότητας δικής σου θα βλέπει συνεχώς αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού; Όταν τα καύσιμα συνεχώς θα ακριβαίνουν; Τι θα προσφέρεις τελικά σε αυτό τον άνθρωπο αν γλυτώσει 200 ευρώ από το ενοίκιο και ταυτόχρονα θα πληρώνει 300 ευρώ περισσότερα σε όλα τα υπόλοιπα επειδή πολύ απλά αντί να μειώνεις τα αυξάνεις;
Το πρόβλημα μιας οικογένειας δεν είναι το ενοίκιο, αλλά τα χαμηλά έσοδα σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις αυτού του κράτους. Το πρόβλημα σε αυτή την οικογένεια «νεόπτωχων» δεν είναι αν θα πέσουν τα ενοίκια, αλλά η αύξηση όλων των υπολοίπων.
Μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, θέσπιση κατώτατου μισθού, «ψαλίδισμα» φόρων και άλλα τόσα θα μπορούν να ψηφιστούν σε μια νύχτα. Θέματα που δεν εξαρτώνται από άλλους, παρά μόνο από τους βουλευτές.
Ένα κράτος που ενδιαφέρεται, πρώτα ρυθμίζει αυτά που γίνονται και μετά προχωρά σε εξαγγελίες.
2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τα επιδόματα σε βουλευτές. 700 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για γραμματείς που τελικά δεν υπάρχουν. 409 χιλιάδες για οδοιπορικά και άλλα τόσα ωφελήματα.
Κύριοι Βουλευτές, δεν είναι κακό να παίρνετε. Ανήθικο είναι.
Οικογένειες φυτοζωούν. Άνθρωποι μένουν χωρίς στέγη και πολλά παιδιά χωρίς μέλλον. Αυτό είναι το κράτος μας; Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέα βουλή τόσων εκατομμυρίων; Να σας υπενθυμίσω πόσες οικογένειες θα τάιζαν οι χιλιάδες ευρώ που πλήρωσε ο φορολογούμενος για τα σνακ σας από το κυλικείο της Βουλής;
Υπάρχει έστω και ένα άτομο σε αυτό τον τόπο που να βούτηξε το δάχτυλο του στο μέλι και να μην το έγλειψε;
ΥΓ: Η βουλή δεν χρειάζεται πολιτικούς. Ανθρώπους χρειάζεται…
*Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από Ελλάδα. Εξάλλου το να πεινάς, να παλεύεις και το να ζορίζεσαι δεν έχει σύνορα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις