«Κρατούσα το χέρι του και παρακαλούσα μέσα μου να μείνει ζεστό. Δυστυχώς πέθανε πριν καν έρθει ασθενοφόρο και πυροσβεστική…».
Του Φάνη Μακρίδη
Η συγκλονιστική περιγραφή ανήκει στον 31χρονο Στέφανο Παντελή από την Λεμεσό, πατέρα δυο ανήλικων παιδιών. Αποτυπώνει τα συναισθήματά του, την κατάθεση ψυχής του, για τον χαμό ενός ακόμη νέου που θυσιάστηκε στην άσφαλτο, του 18χρονου Μάριου Αμανατίδη. Θάνατος που τον συγκλόνισε. Ήταν ο άνθρωπος που κρατούσε το χέρι του άτυχου νέου στις τελευταίες του στιγμές, την ώρα που ξεψυχούσε.
Ο Στέφανος Παντελή, ευρισκόμενος στην λεωφόρο 28ης Οκτωβρίου στη Λεμεσό το περασμένο Σάββατο (17/11) και λίγο πριν τις 19:00, αντιλήφθηκε ότι ένα νέο παιδί είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Ήταν ίσως ο πρώτος που έσπευσε στο σημείο για να βοηθήσει τον άτυχο νέο. Έδωσε τη δική του μάχη για να τον βοηθήσει, να του δώσει κουράγιο. Βλέπετε, πριν από δυο χρόνια είχε βιώσει έντονα την απώλεια ενός άλλου νέου που είχε χαθεί τόσο άδικα.
«Δυστυχώς ήταν φρικτά αυτά που αντίκρισα. Δεν μπορούσαμε κανένας μας να κάνουμε κάτι. Του μιλούσα. Κρατούσα το χέρι του και παρακαλούσα μέσα μου να μείνει ζεστό. Δυστυχώς πέθανε πριν καν έρθει ασθενοφόρο και πυροσβεστική. Φορούσε κράνος full face (σ.σ. κάλυπτε πλήρως το πρόσωπο). Του το έβγαλαν μέσα στο ασθενοφόρο. Να σας παρακαλέσω ΟΛΑ τα ΜΜΕ να κάνετε μια εκστρατεία. Κάτι. Είναι πολύ κρίμα αυτό που συμβαίνει» ήταν το γραπτό μήνυμα που μας έστειλε.
Δεν χρειάστηκε και πολύ για να πάρουμε την απόφαση να έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο Στέφανος ήθελε κάτι να πει. Να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους νεαρούς και να τεθεί ένα τέλος σ΄ αυτό τον παραλογισμό με τα δίκυκλα…
Ο Στέφανος Παντελή ενώ μας μιλά για τα βιώματά του
Οι πρώτες στιγμές
«Βρισκόμουν συνοδηγός στο αυτοκίνητο με έναν φίλο μου και κινούμασταν στον παραλιακό δρόμο. Σε κάποια στιγμή αντιληφθήκαμε ότι είχε γίνει πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Είπα στον φίλο μου να σταματήσει για να κατεβώ και να βοηθήσω» μας είπε ο Στέφανος αρχικά στη συνομιλία μας, περιγράφοντάς μας τις πρώτες συγκλονιστικές στιγμές που βίωσε στο σημείο.
«Όταν αντιλήφθηκα ότι ένα νέο παιδί βρισκόταν σφηνωμένο κάτω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, έτρεξα αμέσως κοντά του. Φώναξα να έρθει κόσμος να σηκώσουμε το αυτοκίνητο για να τον απεγκλωβίσουμε. Ήρθε κοντά μου ένα ξένο παιδί για να βοηθήσει. Άλλοι παρευρισκόμενοι όμως μας απέτρεψαν μην τυχόν κάνουμε μεγαλύτερο κακό. ‘Είναι δουλειά της πυροσβεστικής’ μας ανέφεραν» συνέχισε να εξιστορεί ο Στέφανος, κομπιάζοντας.
Η συγκίνησή του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας ήταν ευδιάκριτη. Κι έγινε ακόμη πιο αισθητή στις επόμενες στιγμές, όταν μας περιέγραφε τα δύσκολα εκείνα λεπτά που του φάνηκαν σαν αιωνιότητα: «Βρήκα τη δύναμη και αναζήτησα το χέρι του κάτω από το αυτοκίνητο, όπου είχε σφηνωθεί. Του το έπιασα και όπως σας είχα αναφέρει και στο μήνυμά μου, παρακαλούσα να μείνει ζεστό. Έτσι το είχα συνδέσει. Ότι αν το χέρι του ήταν ζεστό, θα ζούσε. Του μιλούσα: ‘Φίλε, σε παρακαλώ, αν με ακούς δώσε μου ένα μήνυμα’. Μια κοπέλα που με άκουγε μου είπε ότι κουνούσε τα πόδια του όταν του μιλούσα. Φαίνεται πως ήταν αντανακλαστική αντίδραση, όμως. Γιατί όπως μάθαμε μετά και τη νεκροτομή, είχε υποστεί σοβαρής μορφής κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Έβλεπα το αίμα, αλλά δεν ήθελα να πιστέψω ότι χάνεται ένα νέο παιδί. Δεν μπορούσα να το δεχθώ».
Ο Μάριος Αμανατίδης που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του...
Σ΄ αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι το πρωί της περασμένη Δευτέρας (19/11) διενεργήθηκε η νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού του από την Ιατροδικαστή Αγγελική Παπέττα, καταδεικνύοντας ότι οι συνθήκες του τροχαίου ήταν τέτοιες που δεν έδιναν περιθώριο για ελπίδες. Βάσει των ευρημάτων της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο θάνατος του άτυχου 18χρονου αποδόθηκε σε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Ο Μάριος, δεν έφερε άλλα σοβαρά τραύματα στο σώμα του.
Έκλαιγε η νοσοκόμα, έκλαιγε κι ο ίδιος τη νύχτα
Ο Στέφανος συνέχισε τη δραματική αφήγησή του. Όταν μας εξιστορούσε τα πιο πάνω, ένιωθες τον πόνο ψυχής του. Ωστόσο, ήθελε να τα βγάλει από μέσα του. Όχι για να ξαλαφρώσει ο ίδιος. Αλλά για να μην έχουμε τα ίδια. Ήθελε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία.
«Έζησα 8-10 λεπτά στο σημείο, κρατώντας το χέρι του άτυχου παιδιού, και νόμιζα ότι ήταν μια αιωνιότητα. Το όχημα της πυροσβεστικής και το ασθενοφόρο δεν άργησαν, αλλά οι στιγμές ήταν πολύ έντονες για μένα, ο χρόνος δεν κυλούσε… Η νοσοκόμα που είχε έρθει στο σημείο πρέπει να έζησε πολλούς θανάτους ανθρώπων. Έκλαιγε, όμως, όταν συνειδητοποίησε ποια ήταν η κατάσταση του παιδιού που μετέφεραν στο ασθενοφόρο. Είναι στιγμές που δύσκολα περιγράφονται. Έκλαιγα κι εγώ τη νύχτα. Δεν μπορούσα να διώξω από τη σκέψη μου τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε ένα παιδί», μας είπε.
Όταν χάθηκε ο Κωνσταντίνος το 2016…
Ο 31χρονος οικογενειάρχης από την Λεμεσό μας εξήγησε γιατί αρνείτο να δεχθεί ότι απεβίωσε ο 18χρονος Μάριος: «Πριν 2 χρόνια, στις 8 Φεβρουαρίου του 2016 σε τροχαίο στην λεωφόρο Μακεδονίας χάθηκε ο Κωνσταντίνος Νικολάου, στην ηλικία του Μάριου. Ήταν ο καλύτερος φίλος του αρφότεκνου μου. Ο χαμός του μας συγκλόνισε όλους όσοι είναι στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Επιπλέον, έμαθα να εκτιμώ τη ζωή. Έχω αναπηρία στο ένα μου χέρι, λόγω ατυχήματος που έπαθα και κάποια άλλα ζητήματα υγείας που παλεύω να ξεπεράσω. Γι΄ αυτό λυπάμαι ιδιαίτερα με τα νέα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους στον δρόμο. Είναι άδικο να χαραμίζουν τις ζωές τους».
«Όχι στις μοτόρες!»
Ο Στέφανος Παντελή τόνισε την ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία μας: «Ο φίλος μου με τον οποίο βρεθήκαμε στο σημείο του δυστυχήματος, είπε: ‘Ελπίζω να είναι ο τελευταίος…’. Πέρασε μια ημέρα και μάθαμε ότι πέθανε ακόμη ένας 21χρονος από το Δάλι (Κυριακή 18/11). Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ξεκάθαρο. Να μην πιάνουν μοτόρα οι μικροί. Όχι στις μοτόρες! Είναι σε νεαρή ηλικία, επιπόλαιοι και δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να κάνουν τροχαία».
Ο Στέφανος θέλησε να μοιραστεί με τον κόσμο μια πρόταση που συνήθιζε να λέει η μακαρίτισσα η γιαγιά του: «Έλεγε την εξής κουβέντα: ‘Εγόρασες μοτόρα, γόρασε τζιαί τον τάφο σου’. Δυστυχώς, πόσο δίκαιο είχε…».
Το συναπάντημα με τους συγγενείς
Τη Δευτέρα το πρωί (19/11) ο 31χρονος συνάντησε συγγενείς του άτυχου Μάριου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπως μας ανέφερε. «Είδα αρχικά τον παππού του και το κατάλαβα επειδή έδειχνε συντετριμμένος και πήγαινε στο νεκροτομείο. Πήρα το θάρρος και του μίλησα. Μου είπε ότι η κηδεία του Μάριου Αμανατίδη προγραμματίστηκε για την Τρίτη (20/11) το μεσημέρι και του απάντησα πως θα παρευρεθώ. Μετά είδα τους θείους του. Νέοι άνθρωποι… Όταν βλέπεις τους συγγενείς θυμάτων τροχαίων καταλαβαίνεις το κακό που προκαλείται από τον χαμό νέων ανθρώπων. Δεν μπορείς να περιγράψεις τις στιγμές. Ήρθα σε επικοινωνία και με την αδερφή του άτυχου Μάριου και την ενημέρωσα ότι δεν είχε άλλο πρόσωπο ευθύνη για τον θάνατο του αδερφού της. Δεν ξέρω αν έκανα καλά, αλλά έπρεπε να της πω την αλήθεια».
Ο Στέφανος παρευρέθηκε στην κηδεία του Μάριου και πήρε άδεια από τον ιερέα να πει δυο κουβέντες εντός της εκκλησίας στους οικείους και στους φίλους του 18χρονου.
Αφού πρώτα περιέγραψε εν συντομία κάποιες συγκλονιστικές στιγμές, έστειλε σαφές μήνυμα. «Επειδή βλέπω αρκετούς νεαρούς εδώ που βρίσκονται για να τιμήσουν την μνήμη του Μαριου, θέλω να σας πω να αφήσετε τις μοτόρες» είπε χαρακτηριστικά.
Οι συνθήκες του τροχαίου
Σύμφωνα με την Αστυνομία, αλλά και μαρτυρία, ο 18χρονος οδηγώντας το μοτοποδήλατό του στην παραλιακή λεωφόρο έκανε προσπέρασμα προπορευόμενου οχήματος από τα δεξιά και στη συνέχεια, όταν επανήλθε στην αριστερή λωρίδα, προσέκρουσε στον προφυλαχτήρα άλλου προπορευόμενου οχήματος. Εν συνεχεία το δίκυκλο και ο οδηγός του σύρθηκαν στο οδόστρωμα και εγκλωβίστηκαν κάτω από αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην αριστερή πλευρά του δρόμου.
Παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων…
Τραγική ειρωνεία… Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, μια μέρα μετά τον χαμό του Μάριου Αμανατίδη, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Με αυτή την ευκαιρία η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Star Club Cyprus είχε διοργανώσει σεμνή τελετή στο χώρο ταφής του Πέτρου Σεμπάστιαν Καραπατέα στα Λατσιά. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν μέλη οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στην άσφαλτο, αλλά και ο Βοηθός Διευθυντής στο Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας Χάρης Ευριπίδου.
Εξάλλου, αργότερα την ίδια ημέρα το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου διοργάνωσε Μουσικό Μνημόσυνο στην Παλιά Λευκωσία.
Οι αριθμοί προβληματίζουν
Παρά τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες της Αστυνομίας (εκστρατείες ενημέρωσης κι ελέγχου), καθώς και άλλων οργανωμένων συνόλων, οι αριθμοί δυστυχώς αναδεικνύουν την αδυναμία εμπέδωσης σωστής οδηγικής παιδείας από την κοινωνία μας.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην Λεμεσό από την αρχή του 2018 μέχρι και σήμερα έχουν χαθεί 17 ανθρώπινες ζωές από τροχαία, ενώ την περασμένη χρονιά ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 18, που αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ (το χειρότερο της 6ετίας).
Αύξηση του αριθμού νεαρών μοτοσικλετιστών που χάνουν τη ζωή τους
Επίσημα στατιστικά της Αστυνομίας που εξασφαλίσαμε, καταδεικνύουν ότι το 2018 αυξήθηκε και ο αριθμός των νεαρών που έχασαν τη ζωή τους οδηγώντας μοτοσικλέτα σε θανατηφόρα τροχαία. Συγκεκριμένα, το 2017 απεβίωσαν τέσσερις δικυκλιστές ηλικίας 15-24 ετών, ενώ εντός του 2018 είχαμε 6 απώλειες νεαρών στην αντίστοιχη στατιστική κατηγορία.
Διόλου αμελητέοι είναι και οι αντίστοιχοι αριθμοί στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 25 και 39 ετών. Την τελευταία διετία έχασαν τη ζωή τους 13 δικυκλιστές, επτά το 2017 και έξι το 2018.
Ακόμη ένα στατιστικό στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει έχει να κάνει με τη χρήση προστατευτικού κράνους. Το 2017 απεβίωσαν 16 δικυκλιστές, με τους 6 (ποσοστό 37,5%) να μην φέρουν κράνος, όπως και οι 9 εκ των 15 θυμάτων κατά το 2018 (ποσοστό 60%).
Άλλα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στατιστικά που εξασφαλίσαμε από την Αστυνομία:
• Σχεδόν ένας στους τρεις που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα κατά την τελευταία διετία, είναι μοτοσικλετιστές. Το 2017 οι 16 από τους 53 που έχασαν τη ζωή τους ήταν μοτοσικλετιστές (30,19%), ενώ το 2018 οι 15 από τους 46 (32,61%).
• Οι πιο πολλοί οδηγοί μοτοσικλέτας που έχασαν τη ζωή τους από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα, είναι νεαροί. Συνολικά, από τους 31 μοτοσικλετιστές που έχασαν τη ζωή τους τις δυο αυτές χρονιές, οι 23 ήταν μεταξύ 15 και 39 ετών.
Παρουσιάζουμε αναλυτικούς πίνακες:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις