Στην πορεία προς το νοσοκομείο τον κάρφωναν με μαχαίρια – Σάββας Ροτσίδης, ο τελευταίος πεσών της ΕΟΚΑ

Στην πορεία προς το νοσοκομείο τον κάρφωναν με μαχαίρια – Σάββας Ροτσίδης, ο τελευταίος πεσών της ΕΟΚΑ

«Έλλην Κύπριος επυροβολήθη και εφονεύθη την πρωϊαν της σήμερον πλησίον του χωρίου Αγρίδια υπό ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι είχαν αντιληφθεί δύο άνδρας ενεργούντως υπόπτως».

Αυτή ήταν η είδηση που μετέδιδε το αποικιακό ραδιόφωνο το πρωί της 25ης Νοεμβρίου 1958. Βέβαια, η μόνη πληροφορία που ευσταθούσε ήταν πως όντως ένας Ελληνοκύπριος φονεύθηκε.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες πληροφορίες ήταν ψευδείς. Καθώς ο Ελληνοκύπριος αγωνιστής στον οποίον αναφερόταν η είδηση, δεν φονεύθηκε το ίδιο πρωί, αλλά το προηγούμενο βράδυ.

Και δεν ενεργούσε καθόλου ύποπτα, αφού απλά πήγε να γεμίσει το παγούρι του με νερό με έναν άλλο αγωνιστή. Δεν προσπάθησε να διαφύγει αφού η προειδοποίηση έπεσε μαζί με τον πυροβολισμό που τον έριξε νεκρό. Ο Ελληνοκύπριος νεκρός ήταν ο Σάββας Ροτσίδης: ο τελευταίος πεσών αντάρτης του αγώνα με καταγωγή από το Μάμμαρι.

Στις 24 Νοεμβρίου, οι Βρετανοί τον δολοφόνησαν με μια σφαίρα και τον παρέδωσαν στους γονείς του κατακρεουργημένο.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Δεν επηρεάζονται από Δεκαπενταύγουστο οι δράσεις για πυρόπληκτους - Συνεχίζονται εντατικά

Δεν επηρεάζονται από Δεκαπενταύγουστο οι δράσεις για πυρόπληκτους - Συνεχίζονται εντατικά

Οι δράσεις όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών συνεχίζονται κανονικά και την ερχόμενη βδομάδα και δεν θα επηρεαστούν από την αργία του Δεκαπενταυγούστου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Χαράλαμπος Χριστοφίνας, σημειώνοντας ότι όλες οι υπηρεσίες συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό το έργο τους.

BEST OF TOTHEMAONLINE