ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΑΓ. ΤΡΙΜΙΘΙΑΣ: Μετέωροι οι πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο -«Πώς θα φτιάξω το σπίτι μου, όταν δεν έχω τα χρήματα;»

ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΑΓ. ΤΡΙΜΙΘΙΑΣ: Μετέωροι οι πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο -«Πώς θα φτιάξω το σπίτι μου, όταν δεν έχω τα χρήματα;»

Μετέωροι παραμένουν οι κάτοικοι των Αγίων Τριμιθιάς που επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο.

Μπορεί μέχρι στιγμής να έχει δοθεί σε πρώτη φάση ένα ποσό μέχρι 2.000 ευρώ από την κυβέρνηση, ωστόσο, αυτό δεν αρκεί ούτε για τη βασική κάλυψη κάποιων εκ των ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία της 21ης Οκτωβρίου. Και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν καν επίσημη ενημέρωση ούτε για τον βαθμό που θα αποζημιωθούν, ούτε για τη σχετική φόρμουλα.

Τουλάχιστον αυτό υποστήριξαν και το Σάββατο (24/11) το απόγευμα οι πληγέντες, σε σύσκεψη που διοργάνωσε η κοινοτική Αρχή του χωριού της επαρχίας Λευκωσίας και στην οποία συμμετείχαν οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι.

Μια θέση που καταγράφηκε στην ευρεία σύσκεψη και εκφράστηκε αρκετές φορές με παραλλαγές, είναι και η ακόλουθη: «Αρχικά η κυβέρνηση έδωσε την ξεκάθαρη εντύπωση πως θα αποζημιωνόμασταν πλήρως. Τώρα αυτό φαίνεται να αλλάζει. Μάλιστα, μας λένε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα σπίτια μας και με βάση το τιμολόγιο θα αποζημιωθούμε. Με απλά λόγια, πρώτα να ξοδέψουμε εμείς τα χρήματα και μετά να μας δώσει το ποσό –αν θα μας το δώσει ολόκληρο- η κυβέρνηση. Μα, αν δεν έχουμε χρήματα διαθέσιμα, που πολλοί δεν τα έχουμε, πώς θα επιδιορθώσουμε τις ζημιές;».

Από τους παρευρισκόμενους, επισημάνθηκε πολλάκις ότι η Επαρχιακή Διοίκηση δεν είναι σε θέση να ενημερώσει τους κατοίκους πώς θα αποζημιωθούν, σε ποιόν βαθμό και με ποια φόρμουλα.

Άλλοι, μάλιστα, έθεσαν θέμα ανακριβών εκτιμήσεων από τους αρμόδιους, αλλά και… εκβιαστικών μεθόδων. «Οι πιο πολλοί εντοπίσαμε σοβαρές ζημιές μέρες μετά τη θεομηνία, όμως, η εκτίμηση έγινε πολύ προηγουμένως. Δηλαδή, δεν έχουν καταγραφεί όλες οι ζημιές. Κι όταν κάποιοι δεν δεχθήκαμε να προσυπογράψουμε την εκτίμηση της Επαρχιακής Διοίκησης, μας είπαν ότι δεν θα πάρουμε το ποσό των 2.000 ευρώ που ενέκρινε το υπουργικό. Νοιώθαμε να μας εκβιάζουν» ήταν μια χαρακτηριστική τοποθέτηση.

Θέμα υπάρχει ακόμα και με τους κατοίκους, οι οικίες των οποίων ήταν ασφαλισμένες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν τους καλύπτουν πλήρως και είναι αμφίβολο κατά πόσον θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Υπήρχε περίπτωση κατοίκου της κοινότητας, που σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην σύσκεψη, «τσακώνομαι όλη μέρα με την ασφαλιστική».

«Ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αν και σε ποιόν βαθμό θα μας αποζημιώσουν» είπε ένας άλλος πληγέντας, αναφερόμενος στην Πολιτεία.

Άλλο σημείο που τέθηκε έχει να κάνει με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας: «Εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε ΦΠΑ για αποκατάσταση των ζημιών. Η Πολιτεία θα το υπολογίσει στις αποζημιώσεις;».

Να σημειωθεί ότι το θέμα έχει εγγραφεί στην Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα (26/11).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Μεταξά: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά τριών αξιωματούχων – Συνεχίζονται να διώκονται ποινικά άλλοι δώδεκα

Φωτιές σε δυο διαφορετικά σχολεία στη Λεμεσό - Σε συναγερμό οι Αρχές

Έρχονται κι άλλα «έξυπνα φώτα» - Πού και πότε αναμένεται να τα δούμε στους δρόμους

«Ατυχής και άστοχη» χαρακτήρισε την δήλωση του Αρχιεπίσκοπου ο Βαβούσκος - «Ό,τι άλλο ακούσετε είναι μούφα»

Επίδομα Τέκνου: Όσα πρέπει να ξέρεις για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Συνελήφθη 27χρονος για υπόθεση παράνομης απασχόληση - Κατηγορήθηκε ο εργοδότης του



Έφτασε στο Προεδρικό ο Εμίρης του Κατάρ - Αμάλθεια, Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στην ατζέντα - Δείτε βίντεο

Έφτασε στο Προεδρικό ο Εμίρης του Κατάρ - Αμάλθεια, Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στην ατζέντα - Δείτε βίντεο

Τον λόφο του Προεδρικού ανέβηκε ο Εμίρης του Κατάρ συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top