Οι αλλαγές της Κυβέρνησης στο Ταμείο Αλληλεγγύης συναντούν τις θέσεις των κομμάτων.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τις αλλαγές που εισηγείται η Κυβέρνηση να επέλθουν στον νόμο για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης. Η Επιτροπή θα αποφασίσει κατά πόσον θα περιλάβει τις κυβερνητικές εισηγήσεις στις δύο προτάσεις νόμου (Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Περδίκη), που έχει ενώπιον της, ή θα αναμένει από την Κυβέρνηση να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο.
Οι αλλαγές που εισηγείται η Κυβέρνηση «συναντούν» τις προτάσεις νόμου και τις θέσεις των κομμάτων.
Οι αλλαγές που εισηγείται ο Υπουργός Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν η χρηματοδότηση της Δημοκρατίας και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε το Ταμείο να λειτουργήσει ως όχημα για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν υποστεί πρόσωπα από την εφαρμογή μέτρων διάσωσης τραπεζών με ίδια μέσα.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή εάν θα προωθήσει τροποποιητικό νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση, ή εάν η Επιτροπή Οικονομικών θα λάβει υπόψη τις προτάσεις της Κυβέρνησης και τις χειριστεί ανάλογα στο πλαίσιο της συζήτησης των προτάσεων νόμου που έχει ενώπιον της.
«Δεν θα είχα ένσταση, θα ήταν η πιο ταχεία οδός» η πρόταση νόμου, είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο Υπουργός Οικονομικών αφού διευκρίνισε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης αποτελεί οντότητα της Κυβέρνησης η οποία υπόκειται σε όλες τις υποχρεώσεις του νόμου ομπρέλα και ως εκ τούτου, θα πρέπει να ετοιμάζει προϋπολογισμό που θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή, να τηρεί οικονομικές καταστάσεις και να υπόκειται σε έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή, είπε ότι η αλλαγή που προτείνει φαίνεται να συναντά τις αξιώσεις των κομμάτων.
Προτείνεται να διαγραφεί από τους σκοπούς του Ταμείου, η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνέχισε.
Περαιτέρω ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι εφόσον υπάρχουν έσοδα από το Ταμείο, μια Κυβέρνηση θα μπορούσε εάν θελήσει να χρησιμοποιήσει κάποιο ποσό μέσω του προϋπολογισμού.
«Άλλο η χρηματοδότηση του Ταμείου και άλλο η χρηματοδότηση του κράτους από το ταμείο» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο του Ταμείου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι προτείνεται να είναι επταμελές με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας, του Γενικού Λογιστηρίου, επαγγελματιών διαχειριστών επενδύσεων και εκπροσώπων που θα υποδεικνύουν οι σύνδεσμοι των επηρεαζόμενων προσώπων.
Οι πόροι του ταμείου, ανέφερε, θα προέρχονται από κρατική χορηγία και από την εκμετάλλευση κρατικής περιουσίας.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι οι αλλαγές που προτείνει η Κυβέρνηση αφορούν το γενικό πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης, προσθέτοντας ότι «το πότε και το πόσα θα καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά την ερχόμενη Πέμπτη, στην παρουσία του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ώστε να καθοριστεί η διαδικασία με την οποία θα προωθηθούν οι αλλαγές, εάν θα είναι μέσω νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου.
Η πρόταση νόμου του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου που διαλαμβάνει ότι οι πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης μπορούν να προέρχονται επιπροσθέτως και από ετήσια συνεισφορά του κράτους που αντιστοιχεί με το 10% του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού, από έσοδα που προκύπτουν από επαναπατρισμό κεφαλαίων ή και εφαρμογή νομοθεσιών που προνοούν για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και επενδύσεων, κρατική περιουσία που το κράτος μεταβιβάζει προς όφελος του Ταμείου, είτε αυτή είναι υπό μορφή ακίνητης περιουσίας, είτε υπό μορφή μετοχών ή μεριδίων σε εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος ή και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Περαιτέρω η πρόταση νόμου του Νικόλα Παπαδόπουλου διαλαμβάνει αντικατάσταση του υφιστάμενου σκοπού του Ταμείου ώστε ο σκοπός του Ταμείου να είναι η αποζημίωση Κυπρίων πολιτών που απώλεσαν καταθέσεις τους σε τραπεζικά ιδρύματα πέραν των 100.000 ευρώ, ταμείων προνοίας και συντάξεων που απώλεσαν καταθέσεις, μη επαγγελματιών κατόχων αξιογράφων, όπως αυτοί καθορίζονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.
Η πρόταση νόμου του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό με αυτή του κ. Παπαδόπουλου χωρίς ωστόσο να ρυθμίζει οτιδήποτε για τους πόρους του Ταμείου. Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου Περδίκη σημειώνεται ότι με βάση τον υφιστάμενο νόμο σκοπός του Ταμείου είναι να χρηματοδοτεί ή και ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας, στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις