ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Έτος σταθμό για το Κυπριακό το 2019»

ΥΠΕΞ: «Έτος σταθμό για το Κυπριακό το 2019»

Έτος σταθμό για το Κυπριακό χαρακτηρίζει το 2019 ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως το σημερινό απαράδεκτο στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του προβλήματος.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, και ερωτηθείς πόσο καθοριστικό θεωρεί το 2019 για το Κυπριακό, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και την υπό εξέλιξη διαδικασία για διαμόρφωση των όρων αναφοράς, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως θεωρεί πως το 2019 «αναμφίβολα και χωρίς καμία δόση υπερβολής αποτελεί έτος σταθμό για το Κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσής του».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι η προσπάθεια συνομολόγησης των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την ουσιαστική, στοχευμένη και με προοπτική αποτελεσμάτων διαπραγμάτευση.

Τόνισε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία επί των όρων αναφοράς και η επανέναρξη ουσιαστικών και υποσχόμενων συνομιλιών αποτελούν για την ελληνοκυπριακή πλευρά τον μοναδικό στόχο, προσθέτοντας ότι αυτό το μήνυμα μεταφέρθηκε με πλήρη σαφήνεια στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Επεσήμανε πως το ζητούμενο μέσα από τους όρους αναφοράς, που θα αγγίζουν τόσο θέματα ουσίας, όσο και θέματα διαδικασίας, είναι να ξεκαθαρίσουν απόλυτα τα δεδομένα σε σχέση με τις συνομιλίες και να υπάρχει κοινή ανάγνωση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανάμεσα σε άλλα, μέσα από τους όρους αναφοράς αναμένεται η επιβεβαίωση του κεκτημένου της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, του Πλαισίου Γκουτέρες, αλλά και θεμάτων διαδικασίας, όπως για παράδειγμα αν μια νέα προσπάθεια θα ξεκινήσει με διακοινοτικές συνομιλίες στη Λευκωσία, ή με μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Είπε πως η θετική κατάληξη σε όρους αναφοράς, που θεωρεί ως ένα απόλυτα εφικτό στόχο αν πραγματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιλαμβάνονται ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων είναι επικίνδυνη για το σύνολο του κυπριακού λαού, θα οδηγήσει στο δεύτερο ορόσημο για το Κυπριακό το 2019.

«Ένα ορόσημο που δεν είναι τίποτα άλλο από την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να δύνανται να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Περαιτέρω, επεσήμανε πως «είναι έντονη η πεποίθησή μας, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, πως το σημερινό απαράδεκτο στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε ότι αφορά την εξωτερική της πολιτική κατά το 2019, έχοντας υπόψη τις συμμαχίες που αναπτύσσει στην περιοχή αλλά και την εφαρμογή του ενεργειακού της προγράμματος, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η εξωτερική μας πολιτική καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη αριθμό παραμέτρων, μεταβλητών και αμετάβλητων, εσωτερικών και εξωτερικών, όπως τη γεωγραφική μας θέση, την κατάσταση στην περιοχή, την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, τον παράγοντα της Ενέργειας, τα διεθνή δεδομένα, το εθνικό μας πρόβλημα, παράγοντες που σχετίζονται με τις εσωτερικές μας παραμέτρους, κ.α».

Άρα, πρόσθεσε, οι προκλήσεις είναι πολλές και ποικίλες και απαιτείται συνεχής μελέτη, εγρήγορση και απόλυτη κατανόηση των περιφερειακών, ευρωπαϊκών και διεθνών δεδομένων.

Επεσήμανε πως λαμβάνοντας υπόψη τους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2019, ανάμεσα σε άλλα, «θα εργαστούμε μεθοδικά και μέσα από συγκεκριμένο σχεδιασμό και πλάνο για τη λειτουργία της Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών που θα προσδώσει μια νέα δυναμική στην περιφερειακή συνεργασία και συνεννόηση στην περιοχή, στην υλοποίηση της ad hoc διεύρυνσης των τριμερών σχηματισμών, στη σύσταση Γραμματείας Ευρωπαϊκών Θεμάτων που θα ενισχύσει καθοριστικά τον οριζόντιο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και θα ενισχύσει την ουσιαστική μας εμπλοκή στα των Βρυξελλών, ειδικότερα σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται να ενταθούν και οι συζητήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης με αφορμή τις προκλήσεις λόγω Brexit και άλλες εξελίξεις που απειλούν τη συνοχή της ίδιας της Ένωσης».

Σημείωσε πως ειδικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέραν των θεμάτων αυτών, ενόψει και των Ευρωεκλογών, της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτιμά ότι το 2019 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αν ληφθούν επίσης υπόψιν η ανάγκη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, οι συζητήσεις για συμφωνία επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, οι σχέσεις της ΕΕ με άλλους δρώντες του διεθνούς συστήματος κ.α.

Ακόμη ανέφερε πως άλλες μεγάλες προκλήσεις για το 2019 είναι επίσης η ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών δράσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, η πλήρης θεσμοθέτηση των δημόσιων διαβουλεύσεων, η ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας και η ουσιαστική ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων που είναι άμεσα συνυφασμένες με την εξωτερική πολιτική της Δημοκρατίας, όπως είναι η οικονομική, πολιτιστική και ψηφιακή διπλωματία.

«Η ενίσχυση και πλήρης αξιοποίηση όλων αυτών των εργαλείων αποτελεί προτεραιότητα για το 2019», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top