H αστυνομία με ανακοίνωση της τοποθετείται η Αστυνομία σχετικά με δηλώσεις και αναφορές για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία.
Η Αστυνομία βρίσκεται καθημερινά στον αγώνα για καταπολέμηση του φαινομένου των ναρκωτικών. Το έργο της καταστολής απαιτεί συνεχώς την τεκμηρίωση υποθέσεων για ποινική δίωξη μελών εγκληματικών ομάδων που ασχολούνται με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών και δεν μπορεί να στηρίζεται σε φήμες και γενικολογίες.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Κυλικειάρχης πωλούσε ναρκωτικά σε σχολείο – Από την καντίνα τα προμηθεύονταν οι μαθητές
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας «είναι υποχρέωσή μας στα όσα ακούγονται και δημιουργούν εντυπώσεις να τοποθετούμαστε κάθε φορά με πολύ συγκεκριμένο τρόπο:
Σχετικά με την καταγγελία που έγινε την Τετάρτη 30/01/19 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, ότι σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης κυλικειάρχης πωλεί ναρκωτικά σε μαθητές, αναφέρονται τα ακόλουθα:
Σε καμία περίπτωση είχε καταγγελθεί τέτοιο περιστατικό στην Αστυνομία ούτε δόθηκε οποιαδήποτε πληροφορία. Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η Αστυνομία ζήτησε στοιχεία από την εκπρόσωπο του συγκεκριμένου Μη Κυβερνητικού Οργανισμού και προέβη σε άμεση διερεύνηση της πληροφορίας. Από τη μέχρι στιγμής διερεύνηση δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία, ενώ προέκυψαν κάποια στοιχεία που ενδεχομένως παραπέμπουν σε διαπροσωπικές διαφορές, που δεν σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών.
Περαιτέρω, όσον αφορά δημοσίευμα για τις δηλώσεις του κ. Ντίνου Έλληνα, προέδρου της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού για άλλο σχολείο, η Αστυνομία υπογραμμίζει τα ακόλουθα:
Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση σε αίτημα για παρέμβαση συγκεκριμένης Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Υ.ΚΑ.Ν.
Αντιθέτως, για το συγκεκριμένο σχολείο έγιναν αρκετές συσκέψεις με τη Διεύθυνση του Σχολείου και έγιναν συστάσεις προς τη Διεύθυνση του σχολείου για λήψη προληπτικών μέτρων. Παράλληλα, η ΥΚΑΝ βάσει αξιολόγησης πληροφοριών και παρακολούθηση, προέβη σε συλλήψεις συγκεκριμένων προσώπων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, για τα οποία σχηματίστηκε φάκελος για ποινική δίωξη τους.
Η Αστυνομία έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία και συμμερίζεται τις βάσιμες ανησυχίες των πολιτών. Η Αστυνομία έχει ως κύρια αρμοδιότητα την πάταξη του φαινομένου, μέσω της καταστολής η οποία επενεργεί και προληπτικά, ωστόσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την καταστολή όπως αφήνεται να νοηθεί στην κοινή γνώμη. Σημειώνεται ότι, καμία χώρα δεν μπόρεσε να απαμβλύνει το πρόβλημα με την προσέγγιση αυτή, δηλαδή της καταστολής.
Η θέση μας είναι ότι η πολιτεία πέραν της καταστολής, θα πρέπει να επενδύσει παράλληλα στην πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη και να στοχεύσει ιδιαίτερα στη θωράκιση των νέων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας κοινωνικού κόστους, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, από το συνολικό ποσό που δαπανείται για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το 76,3% αφορά την καταστολή (Αστυνομία - ΥΚΑΝ, Κυβερνητικό Χημείο, Δικαστήρια, Φυλακές κτλ) και μόνο το 1,7% δαπανείται για την πρόληψη - έρευνα και 7,4% για την θεραπεία – επανένταξη. Το γεγονός αυτό από μόνο του καταδεικνύει την ανάγκη η πολιτεία ως σύνολο με όλους τους συναρμοδίους φορείς να κινητοποιηθεί και να επενδύσει περαιτέρω στην πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη.
Η Αστυνομία αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για προστασία της κοινωνίας και ειδικότερα των νέων και για τον σκοπό αυτό, πέρα από την κατεξοχήν αποστολή της για καταστολή, μέσα από την ανθρωποκεντρική προσέγγισή της, εφαρμόζει για αρκετά χρόνια το καινοτόμο πρόγραμμα του Λειτουργού Κοινωνικής Παρέμβασης, με το οποίο συμβουλεύει και παραπέμπει νεαρούς χρήστες σε θεραπευτικά προγράμματα με σημαντικά θετικά αποτελέσματα πέραν του 40%.
Η Αστυνομία αναπροσαρμόζει τις στοχευμένες δράσεις της για αντιμετώπιση του φαινομένου λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την κυπριακή κοινωνία.
Ταυτόχρονα εκφράζει την ετοιμότητά της να εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειες της και προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία με όλους τους πολιτειακούς, κοινωνικούς θεσμούς και φορείς για αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις