Τα Στροβίλια βρίσκονται στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες λόγω της προκλητικότητας του τουρκικού κατοχικού στρατού, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή βρίσκεται στο προσκήνιο με αφορμή τέτοιου είδους περιστατικά.
Του Χαράλαμπου Ζάκου
Ήταν Απρίλης του 2017 όταν η Ελένη Θεοχάρους απεκάλυψε στο ραδιόφωνο του «Λόγου» πως δύο μήνες πρίν σε συνεδρίαση του τότε Εθνικού Συμβουλίου λέχθηκε ότι η Τουρκία ενδεχομένως να προχωρούσε σε θερμό επεισόδιο.
Μάλιστα, ο δημοσιογράφους του «Λόγου», Αντρέας Παυλίδης, όταν επεσήμανε στην κα. Θεοχάρους πως δεν μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο στην Κύπρο, καθώς δεν έχουμε αεροπορία ή ναυτικό, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης απεκάλυψε πως έγινε λόγος για χερσαίο θερμό επεισόδιο, με τα Στροβίλια να ήταν το πρώτο παράδειγμα που είχε έρθει στο μυαλό μας.
Τι συνέβη στα Στροβίλια μεταξύ 2000 και 2005
Το 2000 οι Τουρκικές δυνάμεις κατοχής είχαν προελάσει καταλαμβάνοντας μέρος των Στροβιλιών που βρισκόταν εντός της νεκρής ζώνης προωθώντας θέσεις τους, ενώ η Τουρκοκυπριακή πλευρά το 2003 μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της παραμονής της UNFICYP, προχώρησε σε περαιτέρω παραβιάσεις στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2003 οι Τούρκοι είχαν προωθηθεί περίπου 200 μέτρα στα Στροβίλια προχωρώντας σε διαπλάτυνση του δρόμου και διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια Ελληνοκύπριων προσφύγων που διέμεναν στη περιοχή, ζητώντας τους μάλιστα να μεταβούν στην Αμμόχωστο και να υποβάλουν αιτήσεις για επανασύνδεση νερού, ηλεκτρισμού και τηλεφώνων από τα τουρκοκυπριακά δίκτυα.
Μάλιστα, μετά τα Στροβίλια ο τουρκικός στρατός προωθούσε δυνάμεις στη Λουρουτζίνα και τον Πέργαμο, κατεβάζοντας ταυτόχρονα άρματα από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και επεκτείνοντας οχυρωματικά έργα στην ουδέτερη ζώνη.
Η τότε προκλητικότητα των Τούρκων είχε καταγγελθεί στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, από την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς όλα αυτά διαδραματίζονταν εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη με τον Ραούφ Ντενκτάς για λύση του Κυπριακού.
19 χρόνια μετά ένταση και πάλι στα Στροβίλια
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το ΥΠΕΞ, με αφορμή και δημοσιεύματα, αναφέρει ότι την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019, ο τουρκικός κατοχικός στρατός, επικαλούμενος ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου στην εν λόγω περιοχή, τοποθέτησε σε αγροτικό δρόμο κιγκλιδώματα παρεμποδίζοντας τη διέλευση των κατοίκων από το συγκεκριμένο δρόμο, τον οποίο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν για πρόσβαση στις καλλιέργειες τους.
Τις αμέσως επόμενες μέρες ο κατοχικός στρατός ενημέρωσε τους κατοίκους των Στροβιλιών ότι πλέον θα ισχύουν νέες «διαδικασίες» κατά την έξοδο τους από τα Στροβίλια προς τις Βρετανικές Βάσεις. Παράλληλα, όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, το κατοχικό καθεστώς ξεκίνησε να διενεργεί ελέγχους σε όσους επισκέπτονται την περιοχή των Στροβιλιών, περιλαμβανομένων και των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης, σε σημείο που εφάπτεται του ορίου των Βρετανικών Βάσεων.
"Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προέβη σε σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη όπως επίσης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών έχει, μετά από σχετική διερεύνηση, καταγράψει επισήμως ότι οι πρόσφατες ενέργειες του κατοχικού στρατού αποτελούν νέες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στην περιοχή και προβαίνει σε σχετικά διαβήματα προς τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις", αναφέρεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις